Bergoglio nije papa – bar to je sada očito

Prije nekoliko dana pisali smo o tome da kako Papa Benedikt u svojoj novoj biografiji govori o tome kako je zadržao duhovnu dimenziju papinstva. Kako se još uvijek čeka prijevod biografije na engleski, kao i na neke druge jezike, malo po malo izlazi sve više novih informacija o papi Benediktu, njegovom odreknuću kao i o pitanju je li Bergoglio papa i je li Benedikt još uvijek papa.

U tom smislu velika vijest je i intervju kojeg je utjecajni američki religijski filozof, povjesničar i teolog, dr. Taylor Marshall imao 27. svibnja s profesorom i crkvenim povjesničarom dr. Ed Mazzom. Mazza je iznio viđenje na osnovu analize povijesnih pisanja Benedikta, njegovog odreknuća, njegovih intervjua kao i tumačenja Benediktovog osobnog tajnika nadbiskupa Gänsweina, prema kojem se Benedikt nije odrekao papinstva i papinskog primata, nego se isključivo odrekao njegovog rimskog episkopata.

Sjetimo se da je još 2016. nadbiskup Gänswein izjavio kako je ključna riječ odreknuća pape Benedikta „munus petrinum“, odnosno „petrovska služba“ koju Benedikt nije napustio. Dr. Mazza je proučavajući spomenute izvore zaključio kako se Benedikt nikada nije odrekao „munusa“, nego isključivo „ministeriuma“.

U ključnom dijelu čina odreknuća Benedikt kaže: „Stoga posve svjestan težine ovoga čina punom slobodom izjavljujem da se odričem službe rimskoga biskupa, nasljednika Svetoga Petra povjerene mi po rukama kardinala…“

Dr. Mazza kaže da kardinali biraju rimskog biskupa, no da Papu potvrđuje sam Bog, te vidi kontinuitet u Benediktovim izjavama. On je mišljenja da je Benedikt prepustio Bergogliju vlast rimskog biskupa (kako bi izašla na vidjelo prijevara koja je dugo klijala u njedrima Crkve), a da je istodobno diskretno zadržao za sebe papinski primat kojeg mu je potvrdio Bog.

Zbog svega ovoga Benedikt zadržava sva vanjska papinska obilježja: papinsku odjeću, papinski blagoslov, papinski naslov („Vaša Svetosti“), ali isto tako i učvršćivanje braće u vjeri, kao što smo mogli vidjeli nedavno kroz obranu celibata kojeg su na amazonskoj sinodi napadali Bergolijanci.

Sa druge strane i sam Bergoglio, koji je prema Mazzi preuzeo vlast rimskog biskupa odbacuje tradicionalne papinske naslove poput Kristovog Vikara, kako što je vidljivo iz službenog papinskog godišnjaka za 2020. u članku kojeg smo i mi objavili 4. travnja. Uza sve to Bergoglio ne vrši osnovu papinsku zadaću učvršćivanja braće u vjeri, odnosno upravo suprotno, kao što nakon sedam godina njegove vladavine svjedoče mnogi njegovi potezi.

No, vratimo se natrag na Benediktovu novu biografiju. Peter Seewald, koji je napisao posljednju knjigu o Papi Benediktu, upitao je Ratzingera u jednom trenutku:

„Prema Malahijinom proročanstvu… jeste li Vi posljednji koji predstavlja pape, kakve smo do sada poznavali?“

 

Benedikt odgovara: „Sve je moguće.“

 

Dr. Taylor Marshall pripada krugu tradicionalista, koji su prije nekoliko mjeseci nakon Benediktove i Sarahove intervencije u obranu celibata i nakon Bergoglijevog odustajanja od mogućnosti oženjenog svećenstva, usprkos herezama i poganstvu ostali uz Bergoglija smatrajući ga i dalje istinskim papom. Ovo je tada dovelo do loma unutar pravovjerne struje na tzv. „franjine tradicionaliste“ i one koji smatraju da Bergoglio nije papa. Međutim, nakon spomenutog intervjua s dr. Mazzom, Marshall se sada otvorio mogućnosti da je Benedikt ipak papa.

Tome je vjerojatno pripomoglo i djelovanje nadbiskupa Viganoa, koji je u ovim trenucima glas u pustinji među preostalim visokim prelatima Katoličke crkve koji su ostali pravovjerni. Vigano je, naime, u nedavnom apelu za Crkvu i svijet kojim upozorava da se koronavirus koristi za kontrolu stanovništva, ukidanje ljudskih prava i stvaranje svjetske vlade, okupio niz kardinala, biskupa i mnogih drugih vjernih katolika, a između ostalih i kardinala Gracidu i nadbiskupa Lengu koji ne priznaju da je Bergoglio papa, nego priznaju Benedikta. U istom društvu našli su se između ostalih i bivši prefekt Kongregacije za nauk vjere, kardinal Mueller, te kardinal Zen iz Hong Konga.

Nakon intervjua s dr. Marshallom, dr. Mazzu su intervjuirali Ann Barnhardt i Mark Docherty, vodeći tradicionalistički opinon makeri, koji odavno govore kako je Bergoglio antipapa i za to nalaze uporište u Crkvenim zakonima.

Tijekom intervjua, Mazza je ponovio svoje stavove iz razgovora s dr. Marshallom, te su obzirom na sve izneseno konstatirali da se Bog pobrinuo da istinu mogu jasno vidjeti oni koji to žele.

A u pogledu traženja istine, podsjetili su da kanon br. 748. naglašava: „Dužnost da se traži istina o Bogu i o Crkvi.“

Prije dva mjeseca izvijestili smo kako se uvjerenje da Bergoglio nije papa, odnosno da je Benedikt papa širilo Italijom, osobito u krugovima vatikanista kao što su Marco Tosatti, Antonio Socci i Aldo Maria Valli, a uz njih i mnogih svećenika koji su stali uz Benedikta, dok su neki od njih i izvršili ekskomunikaciju Bergoglija.

Nakon užasne štete koja je nanijeta Crkvi i bitci za spasenje tijekom pandemije, ovakvi stavovi šire se sve otvorenije i u drugim zemljama, pa glasovi o stvarima o kojima Knjiga Istine odavno govori sada postaju sve jači.

Bogu dragom hvala!

Ipak postoji još put pred gore spomenutim ljudima da uvide da je Bergoglio biblijski Lažni prorok. Naravno najsigurniji i najbrži put je prihvatiti Knjigu Istine!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *