Bergoglio (papa Franjo) opet proturječi Crkvi: „Fetus nije osoba, jer to je diskutabilno“

Jorge Bergoglio koji se u Knjizi Istine naziva lažni prorok dao je intervju za isusovački America Magazine, glasilo poznato po liberalnim temama koje se protive pravovjerju Katoličke crkve.

Iako se Crkva bori za dostojanstvo ljudske osobe od začeća do prirodne smrti, u tom intervjuu Bergoglio je govoreći o pobačaju za fetus rekao „ne želim to nazvati osobom, jer je to diskutabilno, nego živim ljudskim bićem“.

Inače, baš u Americi pro-life katolici su cijeli pokret posvećen obrani nerođenih nazvali upravo osobnost (Personhood), jer je osobno ono što Božji neprijatelji žele uskratiti nerođenima.

Zato je za vrijeme Ivana Pavla II. 1987. godine Crkva izdala uputu Donum Vitae, u kojoj stoji:

Ljudsko biće mora se poštivati – kao osoba – od prvog časa njegova postojanja.

 

Nadalje, u Katekizmu Katoličke crkve (član 2273) stoji:

Građansko društvo i politička vlast dužni su priznavati i poštivati neotuđiva osobna prava; ljudska prava ne ovise o pojedincima ni o roditeljima niti su povlastica koju bi davala država ili društvo. Ta prava pripadaju ljudskoj naravi i prirođena su osobi snagom stvaralačkog čina od kojeg ona proizlazi. Među tim osobnim pravima treba u ovom pogledu istaknuti (…) pravo na život i tjelesnu cjelovitost svakoga ljudskog bića od začeća do smrti…

 

(Istaknuli smo bitne dijelove masnim slovima).

Dakle, Bergoglio očito odbija Nauk Crkve i protivi mu se.

U spomenutom intervjuu Bergoglio se oštro usprotivio ulasku Crkve u diskusiju o pobačaju s političarima, jer „tada taj problem postaje previše političan a premalo pastoralan“.    

Ove šokantne riječi dolaze upravo u trenutku kada biskupi pod njegovom kontrolom kažnjavaju svećenike koji s propovjedaonice govore protiv abortusa i upozoravaju na oko 50 milijuna pobačajem ubijene djece svake godine.

Upečatljiv je prošlomjesečni primjer svećenika Françoisa Schneidera iz Francuske koji je na propovijedi zavapio da je više abortirane djece nego žrtava Prvog svjetskog rata. Zli župljani prijavili su svećenika medijima, a političari su izvršili pritisak na biskupe da se ovaj dobri svećenik kazni i da mu se zabrani propovijedanje.

Bog sve vidi…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *