Biskupi hvale kardinala Müllera za “proročki” Manifest vjere

Najmanje trojica biskupa do sada su javno poduprla kardinala Gerharda Müllera nakon što je u petak izdao “Manifest vjere” u nadi da će razjasniti rastuću doktrinarnu zbrku u Crkvi.

Biskupi Joseph Strickland, Thomas Tobin i Marian Eleganti izrazili su zahvalnost kardinalu Mülleru, bivšem čelniku vatikanske Kongregacije za nauk vjere, za ponovno potvrđivanje bitnih načela naše katoličke vjere.

“Hvala Bogu za snagu i vjernost kardinala Müllera Kristu i Njegovom nauku”, kaže biskup Strickland.

Biskup Strickland, iz Tylera, u Teksasu, odgovorio je samo pola sata nakon objavljivanja Manifesta, kasno poslijepodne 8. veljače. On je na Twitteru napisao: „Prihvatimo ovaj radosni izazov novom snagom… Kardinal Müller izdaje ‘Manifest vjere’. “

U subotu ujutro biskup Thomas Tobin iz Providencea u državi Rhode Island komentirao je na Twitteru: “Upravo sam pročitao” Manifest vjere “kardinala Muellera. Stvarno cijenim njegov jasan, koncizan i uređen pristup. S puno citata, izvrstan sažetak vjere. “Neka nam Marija, Majka Božja, izmoli milost da ostanemo vjerni.”

Osim toga, biskup Marian Eleganti, pomoćni biskup Chura u Švicarskoj, poslao je zahvalan komentar LifeSitu. “Vrlo sam zahvalan kardinalu G. L. Mülleru za njegove proročke izjave po pitanjima vjere i navještaja u vrijeme zbunjenosti i zbrke među mnogim vjernicima i onima koji su u potrazi.

Duh Sveti nas može prosvijetliti i pretvoriti u vjerodostojne svjedoke Evanđelja i Katoličke vjere!”

Kardinal Müller, koji je izdao svoj Manifest vjere u svojstvu bivšeg prefekta Kongregacije za nauk vjere, izričito navodi da su ga mnogi svećenici i laici zamolili da to učini.

 

 

On kaže: “U svjetlu sve veće konfuzije oko doktrine o vjeri, mnogi biskupi, svećenici, vjernici i laici Katoličke crkve zatražili su od mene javno svjedočenje o istini objave. Osobni zadatak pastira je da vode one koji su im povjereni na putu spasenja.“ On dalje navodi da je ovaj Manifest „napisan s ciljem jačanja vjere braće i sestara čije je uvjerenje masovno dovedeno u pitanje ‘diktaturom relativizma’.“

Potpora kardinalu Mülleru dolazi kao što su neki pokušali opisati njegov Manifest kao “napad” na papu Franju. Na primjer, kardinal Walter Kasper, istaknuti liberal kojem se divio papa Franjo, optužio je Müllera da sije “zbunjenost i raskol”.

Kardinal Müller svoj je Manifesto utemeljio na nauku katekizma Katoličke crkve iz 1992. godine i ponovio je temeljno učenje Crkve o Presvetom Trojstvu i Utjelovljenju; o Katoličkoj crkvi koju je Isus Krist utemeljio kao “sredstvo spasenja”; o sakramentalnom redu Crkve, kako bi se uključilo učenje o Svetoj Euharistiji prema kojem samo oni koji su u stanju posvećene milosti mogu primiti Sv. Pričest plodonosno na spasenje; moralni zakon koji zabranjuje djela poput preljuba, homoseksualnosti, kontracepcije i pobačaja; kao i opasnost od vječnog gubitka duše.

Kardinal Müller završava svoj tekst pozivom, podsjećajući sve “radnike u vinogradu” da sačuvaju cjelovitost katoličke vjere i da je lojalno prenesu vjernicima: “Kao radnici u vinogradu Gospodnjem, svi smo odgovorni podsjetiti se na te temeljne istine, držeći se onoga što smo i mi primili. Želimo imati hrabrost da odlučno krenemo putem Isusa Krista, kako bismo dobili vječni život slijedeći Njegove zapovijedi (KKC 2075). “

Kardinal je objavio svoj Manifest svjetskoj publici na sedam različitih jezika, što je omogućilo široku afirmaciju istinske katoličke vjere.

U tom smislu, LifeSite je organizirao peticiju na svojoj platformi LifePetitions kako bi katoličko svećenstvo i vjernici svijeta, svih jezičnih skupina, mogli dati vidljiv znak potpore punoj i nenarušenoj vjeri i kardinalovoj inicijativi.

 

https://www.lifesitenews.com/blogs/bishops-applaud-cardinal-mueller-for-prophetic-manifesto-of-faith

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *