BLACK ROCK  kompanija koja posjeduje svijet i nastoji uvesti digitalnu valutu

Donosimo izvrsnu analizu LifeSiteNewsa o kompaniji koja praktično drži svijet u svojim šakama i planira proširiti svoj utjecaj duboko zadirući u vaše slobode.

BlackRock je jedna od najmoćnijih organizacija na svijetu, a njegova opaka uloga u globalnoj ekonomiji i politici postaje sve očiglednija.

 

Povijest BlackRocka i njegov osnivač

Početkom 2022. BlackRock Inc. imao je oko 10 trilijuna dolara imovine pod svojim upravljanjem, što ga čini najvećim upraviteljem imovine na svijetu. Blackrock drži značajan broj dionica u većini najvećih svjetskih korporacija, uključujući Amazon, Apple, Microsoft, Google, Tesla, Coca-Cola, Moderna, Johnson & Johnson, Exxon Mobil, Visa, Chevron, JPMorgan Chase, Walmart, i još mnogo toga.

Tvrtku je prije 35 godina, 1988. godine, osnovao investicijski bankar i sadašnji izvršni direktor Larry Fink kao pridruženu organizaciju Blackstone Inc. Izvorno je nazvana Blackstone Financial Management i brzo je rasla unutar prve četiri godine svog postojanja, dostigavši portfelj od 17 milijardi dolara do 1992., izvijestio je novinar James Corbett .

Budući da je BlackRock izrastao u vrlo respektabilnu tvrtku, Fink i Stephen Schwarzman, izvršni direktor Blackstonea, odlučili su odvojiti BlackRock od Blackstonea i pretvoriti ga u vlastiti pothvat.

BlackRock je izašao na burzu 1999. za 14 dolara po dionici; tvrtka je u ovom trenutku upravljala imovinom od 165 milijardi dolara. Početkom 2000-ih tvrtka je proširila svoje poslovanje na analitiku i upravljanje rizicima. Kupio je tvrtku za upravljanje investicijama State Street Research & Management 2004. godine, spojio se s tvrtkom za upravljanje investicijama Merrill Lynch 2006. godine i stekao ključnu jedinicu za upravljanje imovinom Quellos Grupe 2007. godine, čime je ukupna vrijednost imovine BlackRocka kojom upravlja na preko 1 trilijun dolara.

Iako se financijski uspjeh BlackRocka do sada mogao činiti impresivnim, ono što je tvrtku stvarno pretvorilo u globalnog financijskog dominatora kakav je danas bila je financijska kriza 2007. i 2008. Novinarka Heike Buchter, koja je napisala knjigu o BlackRocku, rekla je 2015 . ,

 “Prije financijske krize nisam ni bila upoznata s tim imenom. Ali u godinama nakon kolapsa, BlackRock se pojavio posvuda. Svugdje!”

Mnoge banke, uključujući Lehman Brothers, kao i američku vladu i Federalne rezerve obratile su se Finku i BlackRocku za pomoć 2008. godine.

Te su institucije vjerovale Finku kao stručnjaku za financijske instrumente koji su doveli do krize drugorazrednih hipoteka jer je pomogao u stvaranju toksične industrije hipoteka. U 1980-ima, dok je Fink još radio za investicijsku banku First Boston, konstruirao je “svoju prvu kolateraliziranu hipotekarnu obvezu (CMO) i gotovo sam” stvorio “tržište drugorazrednih hipotekarnih kredita koje će tako spektakularno propasti 2008. Corbett je napisao .

“Kada se prašina konačno slegla na Wall Streetu nakon kolapsa Lehman Brothersa, nije bilo sumnje tko sjedi na vrhu hrpe prašine: BlackRock”, rekao je Corbett.

Pod Finkovim vodstvom, BlackRock je iskoristio svoju financijsku moć i utjecaj za ulazak u nacionalnu i međunarodnu politiku. Pisac i ekonomski novinar F. William Endgahl ovako je to rekao :

Osnivač i izvršni direktor BlackRocka Larry Fink očito je zainteresiran za kupnju utjecaja na globalnoj razini. Bivšeg zastupnika njemačkog CDU-a Friedericha Merza postavio je na čelo BlackRocka Njemačke kada se činilo da bi mogao naslijediti kancelarku Merkel, a bivšeg britanskog ministra financija Georgea Osbornea na mjesto ‘političkog savjetnika’. Fink je imenovao bivšu šeficu osoblja Hillary Clinton Cheryl Mills u odbor BlackRocka kada se činilo izvjesnim da će Hillary uskoro biti u Bijeloj kući.

Imenovao je bivše čelnike središnje banke u svoj upravni odbor i osigurao unosne ugovore s njihovim bivšim institucijama. Stanley Fisher, bivši čelnik Banke Izraela, a kasnije i potpredsjednik Federalnih rezervi, sada je viši savjetnik u BlackRocku. Philipp Hildebrand, bivši predsjednik Švicarske nacionalne banke, potpredsjednik je BlackRocka, gdje nadzire BlackRock Investment Institute. Jean Boivin, bivša zamjenica guvernera Banke Kanade, globalna je voditeljica istraživanja u investicijskom institutu BlackRock.

Jasno možete vidjeti isprepletenost između BlackRocka i najviših razina politike i poslovanja te golem globalni utjecaj koji Finkova investicijska tvrtka stoga posjeduje. Korporacija je postala toliko moćna da ju je profesor William Birdthistle nazvao “četvrtom granom vlasti”.

 

Ključna uloga BlackRocka u Velikom resetiranju i ‘pandemiji’ COVID-a

Corbett tvrdi da se “pandemija” COVID-19 nije uglavnom odnosila na virus, već je predstavljala priliku za globalne elite, posebice BlackRock, da preoblikuju globalnu ekonomiju i financijski sustav.

Dana 22. kolovoza 2019. Fink je službeno udružio snage s globalističkim Svjetskim ekonomskim forumom (WEF) Klausa Schwaba kada je postao član Upravnog odbora WEF-a. Istog dana započeo je sastanak čelnika središnje banke, ekonomista i kreatora politike kako bi se raspravljalo o ekonomskoj politici – godišnji ekonomski simpozij u Jackson Holeu – gdje je BlackRock započeo svoju financijsku revoluciju.

Da bismo razumjeli koncept, prvo moramo znati da je monetarni sustav podijeljen u dva kruga: maloprodajni i veleprodajni krug. Maloprodajni krug je mjesto gdje se troši “bankovni novac”, tj. novac koji su obični ljudi i tvrtke potrošili na transakcije u gospodarstvu. Tu je i “pričuvni novac” (veleprodajni krug) koji su depoziti koje banke drže u središnjim bankama, poput Federalnih rezervi (Fed) ili Europske središnje banke (ECB).

BlackRockov prijedlog o “izravnom kretanju” značio je zaobilaženje podijeljenog monetarnog sustava i dopuštanje središnjim bankama da izravno pumpaju novac u razne privatne i javne subjekte.

“Potreban je odgovor bez presedana kada je monetarna politika iscrpljena, a sama fiskalna politika nije dovoljna”, navodi se u dokumentu BlackRocka iz kolovoza 2019. “Taj će odgovor vjerojatno uključivati ‘izravan pristup’: izravan pristup znači da će središnja banka pronaći načine da novac središnje banke stavi izravno u ruke potrošača iz javnog i privatnog sektora.”

U rujnu 2019., mjesecima prije početka takozvane “pandemije”, novac Federalnih rezervi počeo se izravno upumpavati u maloprodajni monetarni krug.

Nakon što je savezno spašavanje započelo s prvim blokadama u ožujku 2020., sustav “izravnog izlaska” već je bio uspostavljen i Fed je mogao izravno ulagati novac u privatne i javne organizacije.

“Ono što nam je rečeno da je ‘pandemija’ zapravo je, na financijskoj razini, samo izgovor za apsolutno neviđeno upumpavanje trilijuna dolara iz FED-a izravno u gospodarstvo,” napisao je Corbett .

U ožujku 2020., slično financijskoj krizi 2007. – 2008., Fed se obratio BlackRocku za upravljanje njegovim programima spašavanja .

To je omogućilo BlackRocku da dobije pristup državnom novcu, tj. novcu poreznih obveznika, i da ga distribuira korporacijama u koje je BlackRock uložio i omogućilo je BlackRocku da spasi jednu od svojih najvažnijih sredstava: iShares, kolekciju fondova kojima se trguje na burzi (ETF-ovi) , koji od siječnja 2023. imao je 2,23 bilijuna dolara vrijednu imovinu pod upravljanjem .

To znači da je BlackRocku Fed dopustio da koristi novac poreznih obveznika za spašavanje vlastite imovine. Russ i Pam Martens ovako su to napisali u svom tekstu na blogu :

Da stvari budu još nečuvenije, prijedlog zakona o poticajima poznat kao CARES Act izdvojio je 454 milijarde dolara novca poreznih obveznika da pokrije gubitke u programima spašavanja koje je uspostavio Fed. Ukupno 75 milijardi dolara alocirano je za pokrivanje gubitaka u programima kupnje korporativnih obveznica kojima upravlja BlackRock. Budući da je BlackRocku dopušteno kupovati vlastite ETF-ove, to znači da će porezni obveznici snositi gubitke koji bi inače mogli pripasti tvrtki i investitorima milijardera Larryja Finka.

Uz Fed, Bank of Canada i Švedska središnja banka također su konzultirale BlackRock kako bi pomogle u upravljanju njihovim programom kupnje korporativnih obveznica.

Sa svojim “izravnim” državnim udarom 2020., “BlackRock je doista osvojio planet”napisao je Corbett .

“Sada je Black Rock diktirao intervencije središnje banke, a zatim djelovao u svakoj zamislivoj ulozi i izravno kršeći pravila o sukobu interesa, djelujući kao konzultant i savjetnik, kao upravitelj, kao kupac, kao prodavač i kao investitor i s Fedom i s samim bankama, korporacijama, mirovinskim fondovima i drugim subjektima koje je spašavao.”

BlackRockov svemoćni IT sustav

Značajnim dijelom vrijednosti svih dionica i obveznica u svijetu upravlja se kroz BlackRockov “centralni procesni sustav za upravljanje investicijama”.

Ovaj sustav, nazvan Aladdin (skraćenica za “mreža ulaganja u imovinu, obveze, dugove i derivate”), ne koristi samo sam BlackRock.

BlackRock Solutions , jedna od BlackRockovih podružnica, licencira Aladdin za više od 150 institucija, uključujući drugog najvećeg upravitelja imovinom na svijetu, Vanguard, i još jednog diva u industriji: State Street Global Advisors. Sustav također koriste mnoga najveća osiguravajuća društva u svijetu i velike tehnološke tvrtke kao što su Alphabet (Google), Apple i Microsoft, kao i više mirovinskih fondova.

Svaki dan Aladdin pokreće takozvane “Monte Carlo simulacije” – računalne algoritme dizajnirane za modeliranje vjerojatnosti mogućih ishoda u sustavima koji sadrže slučajne varijable – na svim financijskim instrumentima kojima upravlja.

U 2017. Aladdin je upravljao rizikom imovine vrijedne 20 trilijuna dolara, izvijestio je Financial Times . BlackRock je od tada prestao objavljivati ovu brojku, a danas je vjerojatno puno veća.

U prošlosti se IT sustav koristio samo za izračunavanje rizika dok su odluke donosili ljudi. Međutim, 2017. Fink se “povezao sa strojevima” kada je BlackRock počeo koristiti automatizirani računalni sustav pod nazivom “Monarch” koji je preuzeo proces donošenja odluka za mnoge njegove imovine.

Ukratko, BlackRockov sustav Aladdin upravlja imovinom vrijednom više od 20 trilijuna dolara, što znači da znatan dio svjetskog bogatstva ovisi o izračunima jednog računalnog sustava. Štoviše, odluke o kupnji i prodaji dionica sve više donose algoritmi i umjetna inteligencija umjesto ljudi.

Pogreške u algoritmima, bile one namjerne ili ne, mogle bi stoga rezultirati katastrofom za svjetsko gospodarstvo.

Goruće pitanje koje ostaje je što BlackRock planira učiniti sa svom ogromnom moći i utjecajem koji je stekao.

Kako BlackRock kontrolira svijet

BlackRock promiče digitalnu valutu središnje banke (CBDC), budući da bi potpuna digitalizacija plaćanja omogućila potpunu kontrolu nad svim monetarnim razmjenama i stoga još više olakšala provođenje ESG agende.

U svom pismu dioničarima iz 2022. , Fink je oduševljeno govorio o prednostima digitalne valute kao što su “smanjenje rizika od pranja novca i korupcije”.

Gotovo je samo po sebi razumljivo da BlackRock također promiče LGBT agendu promicanjem takozvanog indeksa korporativne jednakosti , koji ocjenjuje predanost kompanija “politikama i praksama koje uključuju LGBTQ”. Indeks objavljuje Human Rights Campaign , organizacija koju financira Zaklada Otvoreno društvo Georgea Sorosa.

Novinar James Corbett oslikava turobnu sliku budućnosti koju BlackRock zamišlja:

 Budućnost svijeta prema BlackRocku sada dolazi u potpunosti na vidjelo. To je svijet u kojem neodgovorni algoritmi računalnog učenja automatski usmjeravaju ulaganja najvećih svjetskih institucija u blagajnu onih koji se igraju sa zahtjevima Finka i njegovih suputnika. To je svijet u kojem će transakcije biti sve više digitalne, pri čemu će svaka transakcija biti rudarena za financijsku korist algoritamskih gospodara u BlackRocku. A to je svijet u kojem će korporacije koje se odbijaju složiti s programom ESG-a biti prebačene u zaborav, a pojedincima koji pružaju otpor bit će isključeni njihovi digitalni novčanici.

Nada u bolju budućnost

BlackRock se do sada možda činio kao nezaustavljiva sila, ali donedavno većina javnosti nije imala pojma tko je BlackRock niti što rade. Ovo se mijenja pred našim očima.

Borba protiv BlackRocka i njegove agende raste posljednjih godina, a prosvjedi se održavaju u njihovim uredima u New Yorku i Parizu .

Štoviše, neprofitna organizacija Consumers’ Research prošle je godine pokrenula kampanju protiv BlackRocka, kritizirajući tvrtku zbog njezinih veza s Kinom.

“Mogli biste pomisliti da bi tvrtka koja je postavila svoju misiju provođenje ESG (ekoloških, društvenih i upravljačkih) standarda u američkim poduzećima primijenila te iste standarde na strana ulaganja, ali BlackRock ne gura svoju probuđenu agendu prema Kini ili Rusiji, “, rekao je izvršni direktor Consumers’ Research. “Američki potrošači prepoznaju lažljivca kad ga vide, a Consumers’ Research im neće dopustiti da se izvuku s tim.”

Raste i otpor država kojima upravljaju republikanci. Guverner Floride Ron DeSantis nedavno je povukao 2 milijarde dolara iz BlackRockovog trezorskog fonda. Louisiana i Južna Karolina najavile su da će povući i državna sredstva iz BlackRocka, a Arkansas je već skinuo 125 milijuna dolara s računa kojima upravlja BlackRock. DeSantis također predvodi koaliciju od 19 guvernera koji se suprotstavljaju probuđenoj korporativnoj ESG agendi.

Na posljednjoj Konferenciji konzervativne političke akcije (CPAC) održana je panel rasprava pod nazivom “Nova osovina zla: Soros, Schwab i Fink”, koja se fokusirala na sposobnost bogatih elita, uključujući BlackRock, da forsiraju politiku krajnje ljevice. nad Sjedinjenim Državama i diljem svijeta.

Širenjem informacija o BlackRockovim podlim planovima i akcijama, javno mnijenje se može promijeniti i Finkov korporativni behemot bit će pod pritiskom. Ekonomski kolaps koji će se vjerojatno dogoditi u bliskoj budućnosti natjerat će ljude da traže odgovorne za krizu – a BlackRock je svakako među počiniteljima. Ostaje za vidjeti hoće li BlackRock uspjeti zadržati svoju moć i utjecaj sada kada će biti u središtu pozornosti i kada se javno mnijenje okreće protiv njih.

PROBUDITE SE , EKONOMSKA KRIZA JE PLANIRANA KAKO BI SE UVEO NOVI FINANCIJSKI SUSTAV KONTROLE PUTEM DIGITALNIH VALUTA!

ODBIJTE DIGITALNU VALUTU!

One Comment

  1. Sve ključne poteze u Black Rocku vuče antikrist i on je taj koji kreira cijelokupnu agendu ove nemani a Fink i ekipa su samo eksponenti za javnost za sada, dok zvijer ne iskoči iz svoje jazbine i predstavi se javnosti.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *