Britanija: 35 osoba gluhih i 25 slijepih nakon injekcija mRNA cjepiva

Među ljudima u Velikoj Britaniji, ljudi koji su uzimali eksperimentalna cjepiva mRNA COVID-19, zabilježilo se 35 slučajeva gluhoće i 25 slučajeva sljepoće. Brojevi su izvedeni iz sheme izvještavanja o cjepivima u Velikoj Britaniji, sustava izvještavanja o neželjenim događajima protiv cjepiva (VAERS).

Cjepiva mRNA COVID Pfizer / BioNTech i Oxford / AstraZeneca dobila su privremenu dozvolu u Velikoj Britaniji od strane Regulatorne agencije za lijekove i zdravstvene proizvode (MHRA), prva sredinom prosinca 2020., a druga početkom siječnja 2021. Od tada je shema Žutih kartona označila kombiniranih 191.832 pojedinačnih ozljeda različitog stupnja. Od zabilježenih ozljeda, cjepivo AstraZeneca čini ukupno 60%, a 58% gluhih i slijepih prijava.

Uz to, od 402 smrtnih slučajeva 197 je prijavljeno nakon uzimanja cjepiva Pfizer, a 205 nakon uzimanja cjepiva AstraZeneca.

Najnoviji podaci do 19. veljače, a koji su objavljeni 22. veljače, otkrivaju mnoštvo iscrpljujućih nuspojava, ali to nije uznemirilo službenike MHRA-e koji tvrde da „iz zaprimljenih izvještaja nisu utvrđeni nikakvi drugi novi sigurnosni problemi do danas. ” Iz toga zaključuju da je “cjelokupno sigurnosno iskustvo s oba cjepiva onoliko koliko se očekuje od kliničkih ispitivanja.”

Umjesto da budu zabrinuti, oni sada još više guraju cjepivo, navodeći kako su “očekivane koristi cjepiva u prevenciji COVID-19 i ozbiljnih komplikacija povezanih s COVID-19 daleko veće od svih trenutno poznatih nuspojava”, uključujući gluhoću, sljepoću i smrt.

MHRA je opravdao ovaj stav navodeći pasivno analitičku prirodu zabilježenih događaja na shemi žutog kartona: To je sustav samoprijavljivanja. To znači da ovlašteni liječnik ne potvrđuje nijednu ozbiljnu ozljedu, pa čak ni smrt, dajući MHRA-u prostora da izjavi da „dostupni dokazi trenutno ne sugeriraju da je cjepivo uzrokovalo događaj“.

Umjesto toga, MHRA favorizira upotrebu izraza “vremenski povezan” za opis niza štetnih događaja od ubrizgavanja cjepiva, koje opisuju kao “događaje koji se javljaju nakon cijepljenja, koje je cjepivo možda uzrokovalo, a možda nije.”

3 komentara

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *