Čovjeku koji je snimio policijsku raciju u Crkvi, policija otela djecu

Irska policija pretresla je kuću i otela djecu ocu, koji je tjedan dana ranije snimio policiju kako ulazi u katoličku crkvu i tjera vjernike da odu svojim kućama zbog propisa COVID-19.

Na subotnje jutro 1. svibnja u 3 sata i 30 minuta, irska policija je provalila u kuću Pat Sweeneyja u Roscommonu i probudila njega i njegovo dvoje djece iz kreveta.

Policajci su kao razlog provale u kuću naveli “istragu” koju su provodili prema članku 12. Zakona o mentalnom zdravlju iz 2001. godine, rekavši da su “bili zabrinuti” za njegovu medicinsku dobrobit i za njegovu djecu.

Obećavši više objašnjenja u postaji, priveli su Sweeneya i odveli ga u policijsku postaju Longford. Sweeney je izjavio da su njegove sinove, u dobi od 11 i 5 godina, policajci odveli u pidžamama, a starijeg sina su ganjali po dvorištu oko 15 minuta.

Po dolasku u stanicu, Sweeneyja je pregledao liječnik. Nakon što ga je liječnik ispitao, proglašen je zdravstveno sposobnim i pušten, no djeca mu nisu vraćena zbog “zabrinutosti” koju su izrazili o Sweeneyju.

Ni u jednom trenutku nije uhićen niti za bilo što optužen.

Na pitanje gdje su njegova djeca policijski službenici su počeli bjesomučno lagati, rekavši da je poziv navodno došao od Sweeneyjeve majke, ali Sweeney je izjavio da je njegova majka umrla 1997. godine.

Višestruke video snimke pojavile su se na internetu i na društvenim mrežama koje  svjedoče o Sweeneyjevim pokušajima da otkrije gdje se nalaze njegova djeca. Irska policija ipak je nakon toga obavijestila Sweeneyja da su njegova djeca pod zaštitom TUSLA-e, irske agencije za djecu i obitelj, te da zbog toga policajci nisu znali kamo su djeca poslana – unatoč tome što su djecu oteli od oca i isporučili u TUSLU.

Policajci su nakon toga obavijestili Sweeneyja da je u međuvremenu bio sudski spor u vezi njegove djece, za koji je Sweeney trebao znati.

Ali, predstavnici TUSLE-e izjavili su da nije bilo sudskog procesa oko djece.

Tijekom vikenda, Sweeneyu su došli u pomoć brojni aktivisti i članovi Nacionalne stranke, u nastojanju da se pronađu Sweneyeva djeca i ponovno ujedine sa svojim ocem. Među onima koji su pomogli Sweeneyju bio je Justin Barrett, čelnik konzervativne Nacionalne stranke i pro-life zagovornik, i Philip Dwyer, također iz Nacionalne stranke.

Kasno navečer u ponedjeljak, 3. svibnja, djeca su konačno vraćena majci, Sweeneyjevoj bivšoj supruzi. Sweeneyju nije bilo dopušteno da ih vidi.

Sweeneyjeva bivša supruga živi u Francuskoj, a obitelj je živjela zajedno u Francuskoj dok se nisu rastali. Sweeney se u  Irsku vratio početkom 2020. godine.

Dvoje djece posjetilo je Sweeneya u Irskoj, a u Francusku su se trebali vratiti 1. studenog.

Međutim, Rebecca Barrett (supruga Justina Barretta), koja je otvorila GoFundMe račun kako bi podržala Sweeneyja, izjavila je da „ policajci nisu postupali prema sudskom nalogu kada su priveli Sweenyja. “

Sweeney je napomenuo da je nazvao svoju bivšu suprugu nedugo nakon što su ga policajci pustili, a ona je doputovala iz Francuske da oslobodi djecu iz TUSLE, budući da Sweeney nije smio saznati za boravište djece.

Sweeney se ponovno sastao sa svojom djecom navečer 4. svibnja, kada se oprostio od njih prije nego što su s majkom otišli u svoj dom u Francuskoj.