Eksplozivni talijanski dokumentarni film za slijepe katolike da konačno progledaju

40-minutni talijanski film “Poruka u boci ” ponovno pokreće žestoku raspravu oko kanonske valjanosti ostavke Benedikta XVI. 11. veljače 2013. i Bergoglijevog naknadnog izbora na Stolicu Svetog Petra.

Objavljen u petak, film povezuje papinski izbor Jorge Mario Bergoglia sa takozvanom St. Gallen mafijom u Švicarskoj i masonima, te rodoslovlju kardinala koji pripadaju kontroverznoj skupini.

Film istražuje kontroverznu situaciju oko Kanona 332 § 2, Kanonskog Zakonika (1983.), u kojem se navodi da se za valjanu papinsku ostavku treba “slobodno” i „ispravno očitovati”. 

Nekoliko značajnih kanonskih pravnika i komentatora već je naglasilo da ostavka pape Benedikta XVI. nije bila “pravilno manifestirana” zbog velike pogreške u formuli ostavke.

Terminološka zavjera?

Formula ostavke teško griješi kod izjave Benedikta XVI. koristeći latinski izraz ministerium (služba), a ne munus (mandat), dajući ostavku na petrinski mandat, tvrde znanstvenici.

Benedikt XVI. čak priznaje da je zadržao svoju ulogu – munus petrinum – u prvoj rečenici svog Declaratio, kažu stručnjaci.

Stoga se nije odrekao munusa i ostavka je u najboljem slučaju dvosmislena.

Poruka u boci ide korak dalje u navodima da je Ured za tisak Svete Stolice dao “cijelom svijetu žargonski prijevod” koji su namjerno pogrešno preveli.

“Kao prevoditelj znam da je to zlonamjerna zavjera, jer ne možete koordinirati rad šest različitih prevoditelja, osim ako im ista vlast ne kaže kako nešto prevesti”, primjećuje franjevački brat Alexis Bugnolo u dokumentarcu. 

” Teško bi bilo uopće povjerovati u moguću pogrešku pape Benedikta u vlastitoj izjavi. Jer osim što je bio jedan od najboljih latiničara, izravno je surađivao zajedno s papom Ivanom Pavlom II. u izmjeni kanonskog zakona i tijekom godina objavljivao članke o uvođenju riječi munus“ , naglašava pripovjedač filma. 

Što se tiče Benedikta XVI. koji koristi izraz “odricanje”, objekt munus zamijenjen je ministeriumom , ističe se u filmu. “, objašnjava Bugnolo.

Dokumentarni film istražuje kako su se mediji natjecali s pričom o ostavci nakon što je dopisnica ANSA-e iz Vatikana Giovanna Chirri tweetala vijest o Benediktovoj ostavci, jer je razumjela latinsko čitanje Deklaracije , kaže Chirri u filmu.

https://rumble.com/vic0t3-the-message-in-the-bottle.html

(film koji svakako treba pogledati – titlovi su na engleskom jeziku)

Tvit je, prema filmu, odobrio vlč. Federico Lombardi, isusovac, bivši direktor Tiskovnog ureda Svete Stolice. Ali riječi “ostavka” i “pontifikat” nisu bili u Benediktovoj izjavi, ” Bugnolo napominje.” Chirrijin tweet dodao mu je značenje [ostavka] koju nije imao. “

Tada je Sveta Stolica objavila službene prijevode i “pronašao sam neporecive znakove zavjere koja je započela krajem veljače 2013. i išla sve do travnja, radi objavljivanja svakog prijevoda”, navodi Bugnolo.

“Imate šest jezika – ako pogledate te jezike, očekivali biste da će se u prijevodu prikazati sve varijacije terminologije na latinskom.”

No, bez obzira na to spominje li Benedikt munus  ili ministerium,  to se prevodi kao “služba”, objašnjava Bugnolo.

Budući da je Benedikt uvijek govorio o “svojoj službi” i zato što prijevodi pogrešno prevode papinski munus kao “službu”, u medijima se stvara dojam da je Benedikt dao ostavku na papinstvo, dodaje.

Web stranica Vatikana ima izvorni latinski tekst i prijevode na osam jezika , ali “je li papa Benedikt bio svjestan manipulacije?” pita pripovjedač u filmu. “Je li postojao netko tko je želio izmanipulirati njegovu izjavu?” i “želio da podnese ostavku?”

St. Gallen Mafia: Modernističko preuzimanje preko Franje?

Prema filmu, tajna grupa progresivnih kardinala poznata kao “Skupina St. Gallen” koju je vodio liberalni belgijski kardinal Godfried Danneels stajala je iza zavjere za svrgavanje Benedikta i imenovanje modernističkog pape koji će provoditi njihovu agendu.

Danneels u filmu priznaje: “Voljeli smo se nazivati mafijom”. U svojoj autobiografiji otkriva kako je skupina raspravljala o crkvenom prihvaćanju homoseksualnosti, razvedenih i ponovno vjenčanih, ženskom ređenju i sekularizmu. Za vrijeme prvog pojavljivanja pape Franje kao pape, Danneels je stao pored novog pontifika na lođi.

Kardinali ove St. Gallen skupine, vode svoje masonsko rodoslovlje do pro- masona Cdl. Mariano Rampolla del Tindaro, čiji je izbor za papu 1903. godine u konklavi, vetom zaustavio austrijski car Franjo Josip I., što je tada dovelo do izbora Giuseppea Sarta za papu Pija X. – snažnog protivnika modernizma i masonerije.

“Bergoglio je postao članom ove St. Galen mafije, premještanjem 70 milijuna eura iz nadbiskupijskih fondova u vatikansku banku … 2000. ili 2002.”, i postao šef skupine, kaže Bugnolo.

Stručnjaci koji su intervjuirani u dokumentarnom filmu uključuju uvaženog filozofa profesora Francesca Lamendolu, vjernog katolika i plodnog autora koji objašnjava filozofsku podlogu masonerije, njezino povijesno neprijateljstvo s katoličanstvom i agendu nametanja novog svjetskog poretka.

Church Militant je saznao da je producent / redatelj odlučio ostati anoniman zbog straha od posljedica reakcije masona.

Jednostavna provjera činjenica?

Talijanski kritičar i povjesničar Andrea Cionci upozorio je na mogućnost da će skeptici film odbaciti kao “teoriju zavjere”.

“Ali ako gledatelj želi provjeriti istinitost tvrdnji dokumentarca, potreban je samo klik, jer je većina citiranog materijala dostupna na vatikanskim web stranicama i u vjerodostojnim novinama”, rekao je Cionci.

“Vrhunac dokumentarnog filma je Declaratio Benedikta XVI., koji uključuje kanone 124, 332 § 2, 188, 17 Kanonskog Zakonika, koji prema mnogim stručnjacima čine ostavku potpuno ništavnom i nevaljanom “, primijetio je Cionci.

Cionci je primijetio da je zapravo glavna rasprava o nevaljanosti Ratzingerovog odricanja. Bergogliov izbor potpuno je sporedan. Ako Benedikt nije abdicirao, sve ostalo nikada nije postojalo”.

Tisuće Talijana gledalo je produkciju na društvenim mrežama, a Cioncijeva recenzija u milanskim svjetovnim novinama Libero Quotidiano pohvalila je dokumentarac kao “dobro izveden i zasnovan na očitim činjenicama”.

Church Militant kontaktirao je Mattea Brunija, ravnatelja Tiskovnog ureda Svete Stolice radi odgovora, ali nije dobio odgovor.