EU nastoji uništiti proizvodnju autohtonog sjemena

Poljoprivrednici iz 77 Hrvatskih udruga za zaštitu autohtonog sjemenja zajedno sa Hrvatskom poljoprivrednom komorom, poslali su 14.01.2021 godine dopis Hrvatskom Saboru u kojem izražavaju svoju duboku zabrinutost novim nacrtom Zakona o sjemenu, sadnom materijalu i priznavanju sorti poljoprivrednog bilja.

Nacrt ovog novog zakona prezentiran je i prihvaćen na sjednici Vlade 23.12.2020. godine, a u njemu se zabranjuje sjetva sjemena iz vlastitog uzgoja (koje nije za tržište) i od vlastitog reprodukcijskog materijala lokalnih sorti.

Novi zakon bi poljoprivrednike bi prisilio na kupovinu sjemena koje je značajno skuplje.

Poljoprivrednici ističu u svom dopisu Vladi da sjeme predstavlja najvažniji resurs u proizvodnji hrane.

Ograničavanjem ili uskraćivanjem prava na proizvodnju vlastitog sjemena narušava se prehrambena suverenost zemlje i uskraćuju temeljna ljudska prava, što je regulirano međunarodnim ugovorima i konvencijama.

Poljoprivrednici naglašavaju kako ova mjera Vlade ne doprinosi toliko zaštiti od biljnih bolesti nego je prvenstveno usmjerena na uvođenje kontrole.

Ovim se zakonom isključuje razmjena bilo koje sorte ili populacije koja nije upisana i koju se ne namjerava upisati na sortnu listu poljoprivrednika, budući da nije namijenjena stavljanju na tržište

Na taj način blokira se tisućljetni mehanizam koji je doprinio širenju uzgojene biološke raznolikosti.

Spomenutim zakonom također se krši Deklaracija Ujedinjenih naroda o pravima seljaka i drugih osoba koje rade u ruralnim područjima, koja kaže:

“Seljaci i druge osobe koje rade u ruralnim područjima imaju pravo čuvati, kontrolirati, štititi i razvijati svoje vlastito sjeme i tradicijska znanja.”

I eto tako dolazimo do još jednog proročanstva iz Knjige Istine, a koje se odnosi na uzgajanje vlastitog sjemena. Tijekom prvih objava iz Knjige Istine Isus je između ostalog i posebno isticao uzgajanje vlastite hrane i sjemena jer ono više neće biti moguće kupiti.

Tako imamo jednu Poruku od 8. srpnja 2011 godine, koja izričito kaže, citiramo:

“Uzgajajte i kupujte sjeme koje će vas održati na životu.”

Također jedna druga Poruka od 17. travnja 2011 godine., kaže:

“Ovi će vas ljudi nadzirati svjetskom valutom i zaduženošću vaše države. Niti jedna zemlja neće pobjeći njihovim kandžama. Vaš novac će biti bezvrijedan. Vaš pristup hrani i drugim potrepštinama biti će moguć jedino žigom, identifikacijom o kojoj sam vam pričao. Smišljajte stvaranje zaliha hrane, prekrivača, svijeća i vode ako želite izbjeći primanje žiga. Žiga Zvijeri.”

3 komentara

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *