Facebook brzo i sigurno postaje Censorshipbook

Facebook kaže da će zabraniti oglase na svojoj platformi koji obeshrabruju cijepljenje.

Tvrtka već zabranjuje oglase o štetnosti cjepiva, poput one da cijepljenje uzrokuje autizam.

Najnovija pravila proširuju zabranu na oglase koji obeshrabruju cjepiva iz bilo kojeg razloga.

No, Facebook je također rekao u utorak da će oglasi koji se “zalažu za ili protiv zakona ili vladinih politika o cjepivima” – uključujući cjepivo COVID-19 – i dalje biti dopušteni.

Te će oglase tvrtka i dalje morati odobriti kao političke reklame i sadržavati će oznaku “plaća ih” o tome tko ih financira.

I neplaćeni postovi ljudi ili grupa koji obeshrabruju cijepljenje također će i dalje morati biti dopušteni – novo pravilo uključuje samo plaćene oglase.

 

Društvena mreža priopćila je da će ove godine pokrenuti i informativnu kampanju potičući ljude na cijepljenje protiv gripe.

Facebook je poduzeo druge korake kako bi pokušao uspostaviti cenzuru vezanu za cjepivo i koronavirus na svojoj platformi.

Prošle je godine izvijestio da će početi skrivati ​​grupe i stranice koje šire “dezinformacije” o cijepljenju iz funkcije pretraživanja na svojoj web stranici.

 

Od početka pandemije, tvrtka je pooštrila svoja pravila oko dezinformacija povezanih s COVID-om. Na primjer, promovira članke koji razotkrivaju dezinformacije o COVID-19, kojih ima na tisuće, u novom informacijskom centru pod nazivom “Doznaj činjenice”.

U Hrvatskoj poznato kao Faktograf, dokazani borci protiv istine.

Portal Faktograf.hr, koji su u 2015. pokrenuli GONG i HND i koji je u 2016. za svoj rad dobio 300 tisuća eura od Googlea, od travnja 2019. je kao član International Fact checking Network dobio ovlasti ocjenjivati istinitost vijesti na Facebooku. Zanimljivo da je HND otprilike u isto vrijeme prestao biti nakladnik Faktografa – možda upravo iz razloga jer bi ocjenjivanje točnosti vijesti kolega novinara ipak bilo previše za udrugu koja okuplja novinare?

Toliko o cenzuri informacija u Hrvatskoj.

U globalnim razmjerima, pritisak na facebook se nastavlja da se uvede totalna cenzura.

Facebook riješava protivnike cijepljenja iz 2014. i 2015. godine, a ne iz 2020. godine, rekao je David A. Broniatowski, izvanredni profesor na inženjerskoj i primijenjenoj znanosti Sveučilišta George Washington koji je objavio nekoliko studija o “dezinformacijama” vezanima za cjepiva.

Broniatowski je objavio studiju 2019. godine koja je utvrdila da većina “dezinformacija” protiv cjepiva koje se guraju u oglasima na Facebooku dolaze iz dvije skupine, uključujući onu koju je vodio Robert F. Kennedy Jr. i kalifornijske organizacije pod nazivom Stop obveznom cijepljenju.

Dakle postoje plaćenici koji istinite informacije etiketiraju kao dezinformacije i onda rade “pritisak” na facebook, koji je facebooku potreban, da opravda nametanje još veće cenzure.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *