Kardinal Brandmüller: u povijesti Crkve nije bilo gore krize od današnje

Povodom krize bez presedana, kardinali Burke i Brandmüller uputili su otvoreno pismo drugim kardinalima Crkve pozivajući ih se odupru apostaziji amazonske sinode.

 

Sve je više pravovjernih katoličkih glasova i katoličkih glasila koji dižu uzbunu zbog posljednjih udaraca temeljima Katoličke crkve poput Deklaracije iz Abu Dabija i predstojeće amazonske sinode.

Kardinal Brandmüller, koji je trideset godina bio profesor crkvene povijesti, povodom najnovijih događaja koji potresaju Katoličku crkvu izjavio je slijedeće:

Moramo se suočiti s ozbiljnim prijetnjama pologu vjere, sakramentalnim i hijerarhijskim strukturama Crkve i njezine apostolske Tradicije. Sa svime time stvorena je situacija nikada ranije viđena u povijesti Crkve, pa ni za vrijeme arijske krize iz četvrtog i petog stoljeća.

Kardinal Brandmüller zasigurno je vrhunski autoritet kada je u pitanju Crkvena povijest, a od 1998. godine do 2006. bio je predsjednik Međunarodnog povjerenstva za suvremenu povijest Crkve.

U pismu koje je skupa s kardinalom Burkeom uputio ostalim kardinalima Katoličke crkve, Brandmüller je naglasio da svi kardinali moraju promisliti kako će reagirati na „bilo kakve heretične izjave ili odluke sinode“:

Nadam se, dakle, da će Vaša uzoritost sa svoje strane iskoristiti ovu priliku da, u skladu s učenjem Crkve, ispravi određene stavove izražene u Instrumentumu Laborisu pan-amazonske sinode.

Prema Brandmülleru „neke točke sinodalnog Instrumentum Laborisa čine se ne samo u neskladu s obzirom na autentično učenje Crkve, nego čak i u suprotnosti.“

Kardinal Burke nadodao je da je u sinodalnom dokumentu „istina da se Bog potpuno i savršeno objavio kroz otajstvo utjelovljenja Otkupitelja, Sina Božjega, pomračena, ako ne i osporena.“

Govoreći o Instrumentumu Laborisu amazonske sinode, Bruke kaže da „proturječi stalnom učenju Crkve o odnosu stvorenog svijeta i Boga, nestvorenog Stvoritelja.

Također o odnosu čovjeka, stvorenog na sliku i priliku Boga da surađuje s Njim kao čuvarom stvorenog svijeta.

„Uznemirujući prijedlozi Instrumentum Laborisa“, kaže Burke, „najavljuju otpadništvo od Katoličke Vjere.“

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *