Kir, Trump i Hramski novac

Od uništenja Drugog Hrama 70. godine nove ere, židovski narod ne može prinositi žrtve. Zapravo, 202 od 613 zapovijedi u Tori ne mogu se izvesti bez Hrama.

Zbog toga je židovima izgradnja Hrama neizmjerno bitna. Na Brdu Hrama sada se nalazi džamija i tu je i ovaj put 2021. izbio sukob, jer su tu uvijek velike napetosti. Džamija Dome of the Rock je jedna od najznačajnijih džamija u muslimanskom svijetu. Na zapadnoj strani nekoliko metara dalje je Zid plača, gdje su temelji nekadašnjeg Hrama.

Na slici iznad vidite Zid plača i kupolu džamije Dome of the Rock.

Hramski institut i Vjerski pokret Eretz Yisrael, dvije su glavne židovske organizacije odgovorne za pripremu Trećeg Hrama i obnovu žrtvenog bogoslužja.

Poveznice između američkog predsjednika Trumpa i perzijskog kralja Kira imaju duboke korijene u biblijskim kodovima i biblijskoj numerologiji koji oboje povezuju s dolaskom Mesije, kako tvrde u Izraelu.

Poveznice su još više ojačane govorom Donalda Trumpa kojim je Jeruzalem priznao vječnom prijestolnicom Izraela.

Predsjednik Trump sličan je Kiru na niz vidljivih načina, primijetili su rabini i komentatori. Iako su razdvojeni 2.500 godina, obojica vladaju najvećom nacijom svojih razdoblja. Kir je, poput Trumpa, bio moćan i bogat. I poput Kira, Trump podržava židovske nacionalne težnje. Sada je na vidjelo izašla mesijanska veza.

Tajanstvene veze između Trumpa, Kira i Mesije otkrivaju se kroz dvije mistične metode razumijevanja Tore. Hebrejska numerologija, poznata kao Gematria, daje hebrejskim slovima i riječima numeričke vrijednosti koje otkrivaju skrivena značenja, dok biblijski kodovi traže u Tori tajne obrasce i veze.

Kirova veza s Mesijom nalazi se u Izaijinoj knjizi. Perzijski kralj jedini je nežidovski vođa koji se u Bibliji naziva Moshiach, doslovno ‘Njegov pomazanik’. Riječ za ‘pomazanika’ na hebrejskom je ‘Moshiach’ (משיח), što znači “Mesija”.

Trumpova veza pronalazi se kroz Gematriju. Koristeći se metodom za raščlanjivanje vrijednosti hebrejskih slova, ime Donalda Trumpa na hebrejskom (דונלד טראמפ) jednako je 424 – što je ujedno i numerički ekvivalent „Moshiach za Davidovu kuću“ (משיח בן דוד).

Izraelci nisu ostali samo na čitanju Tore, već su izdali Hramski novac koji se može kupiti preko interneta, koji je sam po sebi jako zanimljiv.

Na prednjoj strani se nalazi Trumpova i Kirova slika, pečat lava i orla raširenih krila, piše ispunjenje 70 godina, što označava 70 godina od postanka Izraelske države 1947, kad su UN izdali dekret u studenom 1947, do prebacivanja američke ambasade u Jeruzalem 2017.

Po rubu novčića piše: „I On me zadužio da Njemu izgradim Kuću u Jeruzalemu“

 

 

Na poleđini novčića se nalazi slika Hrama. Ispod piše da je to Hramski novčić, sa strane iznad vidimo goluba sa maslinovom grančicom i sve je citirano Izaijom prorokom.

 

 

Ovdje donosimo prošireni odlomak Izaije da se razabere govor o Hramu.

 

Sva stada cedarska skupit će se za te. Ovnovi nebajotski stajat će ti na službi. Na žrtvenik se moj oni prinose, da mi se ugodi. Kuću slave svoje učinit ću još sjajnijom.

Tko su ono što lete kao oblak, kao golubovi k svojim krletkama? Izaija 60, 7 – 8