Lažni prorok nedvosmisleno za grijeh i svetogrđe, rimska Rota salutira

Prošli je tjedan, u vlastitom obraćanju sudijama tribunala rimske Rote, lažni prorok je primijetio da bračna zajednica ne može biti u potpunosti ugašena proglašenjem ništetnosti kada su u pitanju djeca. Crkva – sud – mora voditi računa o dobrobiti te djece.

A sada pogledajte kako on ilustrira svoje stajalište:

… kako se može objasniti djeci da – na primjer – njihova majka, koju je otac napustio i često nije spremna uspostaviti drugu bračnu vezu, prima nedjeljnu euharistiju s njima, dok njihov otac, kohabirajući ili čekajući proglašenje ništavosti braka, ne može sudjelovati za euharistijskim stolom?

U ovom izvanrednom primjeru lažni prorok otkriva svoje simpatije. Napuštena majka koja “nije voljna” ponovno se udati – drugim riječima, žena koja se čvrsto drži svog bračnog zavjeta čak i žrtvujući sebe – negativka je djela.

Otac koji se ponovno vjenčao je oštećena strana, koja zaslužuje dodatnu pastoralnu pažnju.

Lažni prorok sugerira da će djeca biti uznemirena ne zato što je njihov otac napustio majku (a pretpostavlja se i njih), već zato što njihov otac, koji je sada u nedozvoljenoj zajednici, ne može primiti Euharistiju.

Za njega je jedini pravi cilj što više grijeha i što više svetogrđa. Vjerojatno je to sada jasno i sucima u rimskoj Roti. Pitanje je samo Koliko ih ima koji se ovome mogu i žele oduprijeti. Ako bude takvih znat ćemo po tome što će biti smjenjeni.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *