Lažni prorok sve očitije izvrće Riječ Božju

Kao što je izviješteno krajem kolovoza, novi talijanski misal s revidiranom Glorijom i izmjenama Očenaša bit će obvezan za talijanska misna slavlja od Uskrsa (4. travnja) 2021.

Avvenire, milanske katoličke novine u vlasništvu talijanskih biskupa, izvijestile su 28. kolovoza da je lažni prorok novi prijevod objavio 2019.

Avvenire je također izvijestio da je talijanska biskupska konferencija poklonila lažnom proroku novi misal koji sadrži promjene koje je odobrio, odnosno uveo.

Revizija Glorije je zabrinjavajuća budući da su Gloriju Anđeli prvi put otpjevali u noći kad se Krist rodio u Betlehemu, kako je zabilježeno u latinskoj Vulgati: “Gloria in altissimis Deo, et in terra pax hominibus bonae voluntatis.” (Luka 2:14)

Hrvatski prijevod glasi: “Slava Bogu na visini i na zemlji mir ljudima dobre volje.”

Promjena Glorije zamjenjuje riječi “dobre volje” s “koje Gospodin voli”, čime je talijanski prijevod “pace in terra agli uomini di buona volontà” (“na zemlji mir ljudima dobre volje”) zamjenjen sa novim „pace in terra agli uomini, amati dal Signore“ („Mir na zemlji ljudima, koje Gospodin voli“).

Ova revizija Glorije ne samo da kvari izvorni tekst, već izvrće Riječ Božju.

Sve ljude Gospodin voli, budući da ih je stvorio, ali ne primaju svi Gospodinov mir i blagoslov.

Mir je poseban Božji dar koji se daje samo “ljudima dobre volje”, a ne svakome.

Zamjena “dobre volje” s “koje Gospodin voli” očit je pokušaj utvrđivanja zablude da su Božji mir i milosrđe bezuvjetno dodijeljeni svim ljudima, bez obzira žive li moralno i u stanju milosti ili su u grijehu i preljubu.

U skladu je s drskom pogreškom Luthera, čiji je kip lažni prorok podigao u Vatikanu 13. listopada 2016. godine.

One Comment

  1. Ninoslav

    Ovo je više testiranje da se vidi reakcija katolika na naizgled male promjene koje će u budućnosti završiti najvećom promjenom. Najveća promjena će biti kada se riječi pretvorbe promjene i neće doći do transupstancijacije i Isus neće više biti prisutan u svetohraništima, osim kod vojske ostatka. Tada će ” crkva” biti spremna da u nju uđe Antikrist.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *