Lažni prorok u novoj TV seriji ukida sedam smrtnih grijeha

Kako već znamo Lažni prorok odbacuje kanon Katoličke crkve odavno, a sada je napao sedam smrtnih grijeha, odlučujući se za politički korektnu verziju u novoj seriji za talijansku televiziju.

Njegov alternativni popis sedam smrtnih grijeha za sedam epizoda na Nove TV isključuje požudu, ponos, srebroljublje, pohlepu i lijenost kako je utvrđeno u Katekizmu Katoličke crkve.

Noviji popis smrtnih grijeha zamjenjuje pet kanonskih smrtnih grijeha porocima očaja, ludosti, nestalnosti, nepravde i nevjere.

Samo su dva poroka ostala netaknuta – bijes i zavist.

“Poroci i vrline: razgovor s Franjom” predstavit će lažnog proroka u dijalogu s don. Marcom Pozza, kapelanom zatvora Due Palazzi u Padovi koji je ujedno televizijska i sportska zvjezda. Televizijski voditelj, književnik, nogometaš, biciklist i maratonac!

Sedam vrlina koje je Franjo izložio u seriji ostat će jednake onima koje se podučavaju u crkvenoj tradiciji.

Franjo opravdava svoj alternativni popis smrtnih grijeha pozivajući sena autoritet kapele Arena u Padovi gdje se serija snima.

U kapeli se nalazi sedam alegorijskih prikaza vrlina i sedam alegorijskih prikaza poroka koje je naslikao firentinski umjetnik iz 14. stoljeća Giotto di Bondone, koji odstupa od katoličke tradicije i izmišlja vlastiti popis poroka.

Povjesničar umjetnosti i književnik Cioni ovako je komentirao ovu situaciju:

“Bilo bi to kao da je Franjo, propovijedajući o Deset Zapovijedi, odabrao alternativni niz slika, od kojih se najmanje osam potpuno razlikuje od biblijskih zapovijedi”

Jedna je činjenica sigurna: Giottovih sedam grijeha su politički korektniji i štede Franju ozbiljnog tereta rješavanja trnovitih pitanja, na primjer požude, kojega on često ostavlja u pozadini kao grijeh – u rijetkim slučajevima u kojima govori o grijehu.

Cionci je primijetio da je papin propust požude bio značajan jer su degradacija ljudske spolnosti u njezinim najmorbidnijim oblicima, pornografija, pedofilija, prostitucija i seksualno iskorištavanje među najozbiljnijim i najmonstruoznijim aberacijama našeg doba.

Ovo je jednostavno dvosmislenost pontifikata koji je dvostruki đavliji jezik postavio standardnim lajtmotivom svog lažnog pontifikata.

Povjesničar je također upozorio da bi zamjena alternativnog popisa grijeha dovela do zabune među vjernicima i svjetovnom javnošću jer su za nekoliko blogova i novina smrtonosni grijesi postali bijes, očaj, nestalnost, zavist, nevjera, nepravda i ludost.

“Mnogo je lakše razgovarati o ljubomori, nestalnosti ili očaju i navoditi nesretne Origenove hereze da Bog sve oprašta čak i bez pokajanja'”, zaključio je Cionci.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *