Nadbiskup Lenga: Kardinali i biskupi su napustili narod

Komentirajući odnos pojedinih crkvenih čelnika prema pandemiji, nadbiskup Lenga iz biskupije Karaganda u Kazahstanu rekao je da se za razliku od liječnika i medicinskih sestara koji su na prvoj crti bojišnice, biskupi „skrivaju“, a da je Bergoglio „skriven u svojoj palači“.

Nadbiskup je dao intervju za poljski kanal wRealu24.

Mise za puk su otkazane, a mnoge crkve širom svijeta zatvorene, nadbiskup Lenga kaže da to nije način kako se Crkva u prošlosti nosila sa epidemijama.

To nam „pokazuje da smo daleko od istinske vjere i daleko od Boga“ poručuje nadbiskup.  

„Odlučili su sakriti se, udobno smješteni u svojim skrovištima“.

 „Dobro su se opremili i na usluzi su im mnogi župljani koji će ih dvoriti, brinući se da biskupi ne budu u oskudici.“

„Svuda vlada panični strah od smrti umjesto straha od Posljednjeg Suda i Božje Kazne koja će doći.“

 U prošlosti su se biskupi i svećenici hrabro nosili s pošastima i nisu branili ljudima Misu.

Crkvom snažno odjekuju nadbiskupova pitanja:

„Gdje su biskupi [danas]?“ „Gdje su kardinali? Gdje je crkvena hijerarhija, koja je inače tako samouvjerena i važna?“

 „Ne, svi se oni skrivanju, napustivši narod.“

„Ne možete ih kontaktirati u njihovim uredima ili telefonski. Skriveni su, kako ne bi morali ništa raditi. Kad vjernike pozivaju da mole krunicu, oni samo nježno sugeriraju da je molitva opcija. Zašto ne izađu i ne pokažu ljudima kako se trebaju moliti?“

Nadbiskup Lenga upozorava braću svećenike da su pozvani da služe kao Alter Christus, odnosno „drugi Krist“ da daju primjer svijetu i da dijele Sakramente, osobito Ispovijed i svetu Pričest.

„Hijerarhija nema prijedloga kako pomoći ljudima u ovoj situaciji, kako bi se pronašle kreativne solucije. Budite kreativni! Imajte vjere! Nemojte samo bezglavo slušati vladu i činiti sve što vam govore“, apelira nadbiskup.

2 komentara

 1. Petar

  Nadbiskup Lenga govori kao da čita Knjigu Istine.

  U Knjizi Istine piše da pastir koji ne može stati ispred naroda sa Krunicom u ruci i voditi molitvu, nije dostojan da vodi povjereni mu narod.

  Naši pastiri su pobjegli, ostavili narod na milost i nemilost vukovima, a da li neki od njih mole Krunicu, bar u tajnosti, to samo Bog zna.

  U svakom slučaju ponašaju se kao vladini najamnici, a ne kao pastiri koji imaju vlast od Boga!

  • Primož

   Da, mnogo nas boli to napuštenje i strašno je, potpuno suprotno onome što su pastiri Katoličke Crkve činili u prošlosti. Ali, hvala Bogu, bar nešto malo utjehe mi pruži što su bar (neki) slovenački biskupi, članovi Slovenačke biskupske konferencije, u prošlim nedeljama molili Krunicu putem telekonferencije odn. u javnim prijenosima katoličke radio stanice Ognjišče, osobito nadbiskup ljubljanski, mons. Stanislav Zore, OFM, koji je jućer također izvršio posvećenje slovenačkog naroda Srcima Isusovu i Marijinu.
   Ali, naravno, laici, vjerni puk, uskoro svi još uvijek gladujemo bez Sakramenata; samo možemo slušati svakdašnji radio ili internetski prijenos Sv. Mise te primiti Duhovnu Pričest.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *