Neki zbunjeni katolici traže od Benedikta nemoguće

Sve je veći sukob pravovjernih katolika oko pape Benedikta, pitanja vezanih uz njegovo odreknuće, a time i kontinuiteta njegovog papinstva. Također, sve je ovo vezno i uz pitanje je li lažni prorok papa ili antipapa.

I dok se Bergoglio u zadnje vrijeme pametno pritajio, novi sukob između pravovjernih frakcija sve je glasniji. Frustracija oko ovih pitanja sve više raste, do te mjere, da je grupi tradicionalista koji vjeruju kako je lažni prorok papa i koja se zbog toga naziva Franjini tradicionalisti, primarni uzrok frustracije prestao biti lažni prorok, a njegovo mjesto je zauzeo papa Banedikt.

Naime, dio tradicionalista zapravo niti prije nije imao tolerancije prema papi Benediktu. Kratki period iznimke bio je vezan uz Benediktov motupropij „Summorum Pontificum“ i odobrenje slavljenja Tradicionalne latinske Mise.

Zakopani u svojim rovovima, iskopanim prije pet desetljeća, Franjini tradicionalisti Bergoglija vide kao samo još jednog u nizu modernističkih papa. Oni vide samo određene nijanse razlika između pape Ivana Pavla II, Benedikta XVI i lažnoga proroka.

Franjini tradicionalisti su prije nekoliko desetljeća vodili boj sa sedevakantistima i tada se u njima ukorijenio stav prihvaćanja modernističkih papa i istodobno kritiziranja njihovog papinstva. To je pozicija s kojom su dočekali i Bergoglija i zato su svim drugim pravovjernim katolicima koji su bili šokirani lažnim prorokom zatvarali usta izjavama tipa: „Nama to nije ništa novo, ovo je logičan slijed Drugog vatikanskog sabora“.

Zanimljivo je da su se mnogi tradicionalisti svojedobno svrstavali na stranu nadbiskupa Marcela Lefebvrea i drugih izopćenika, a da danas isti proglašavaju šizmaticima one koji drže da je Bergoglio antipapa. Na sličan način je i nekolicina hrvatskih tradicionalista napala naše Križare.

Nadalje, ironično je da Franjini tradicionalisti sada skupa s progresivcima (drugi naziv za današnje otvorene heretike) napadaju Benedikta zato što je progovorio o celibatu. Naime, oni mu sada zamjeraju što se, eto, petlja kad je rekao da će se povući u kontemplaciju. Znači, za neke Franjine tradicionaliste važnije je da Benedikt šuti, nego da se obrani Crkveni Nauk i Tradicija, koju bi oni kao tradicionalisti trebali zastupati.

Tako je jedan od dvojice preostalih dubia kardinala, Walter Brandmüller, komentirao kako mu je bilo jasno da Benedikt ne će moći održati svoje obećanje da će se moliti u tišini:

„Zbog toga sam toliko ljut“, rekao je, „i to je ono što je toliko destruktivno.“

Brandmüller smatra da se Benedikt trebao posavjetovati s drugim kardinalima prije odreknuća: „Čak se i Celestin V posavjetovao s kardinalima prije svoga odreknuća.“ Naime, Celestin V je papa koji se odrekao službe u XIII. stoljeću i nakon toga umro u zatvoru. Prema Brandmülleru Benediktovo samostalno djelovanje u slučaju odreknuća pokazuje njegov „prezir“ prema Kardinalskom zboru.

Monsignor Nicola Bux, teolog i nekadašnji savjetnik Kongregacije za nauk vjere (kojom je prethodno rukovodio kard. Ratzinger) javno je zatražio istragu o Benediktovom odreknuću. Prema Buxu, spomenuta situacija s Benediktovom i Sarahovom knjigom kao i s ulogom Pape Emeritusa „pogubna je za jedinstvo Crkve“ i „zahtjeva razjašnjenje“. Bux ide toliko daleko da Benediktovo odreknuće naziva „istinskim čudovištem“. Bux nadalje smatra da Bergoglio nije „antipapa“ nego „neka vrsta ‘nedovršenog pape’“ što povezuje s Benediktovom ostavkom koja prema njemu nije imala „jasnoću zamisli“.

Spomenute izjave kardinala Brandmüllera i monsignora Buxa prenio je poznati katolički novinar Edward Pentin iz National Catholic Registera u sklopu velikog članka na ovu temu.

Članak su prenijela mnoga glasila tradicionalnih katolika poput bloga OnePeterFive, koji je prenio Pentinov zahtjev Benediktu da se u potpunosti odrekne papinstva i proglasi lažnoga proroka papom:

… povećala se kontroverza oko pitanja valjanosti [Benediktovog odreknuća], što je nagnalo neke da inzistiraju da Benedikt za dobro Crkve jednostavno izda pojašnjenje. To bi možda mogao postići jedan ili dvojica njegovih prijatelja koji bi od njega tražili da potvrdi da je Franjo jedini papa, da nema bifurkacije i da se potpuno odriče papinske vanjštine. Kardinal Brandmüller rekao je da simpatizira takvu inicijativu.

 

Zar je moguće da su braća tradicionalisti toliko zastranili? Nakon što je Benedikt napokon progovorio i poslije sedam godina ustao u obranu Nauka i Tradicije (možemo reći i obranu Krista), umjesto da budu sretni što u ovom kaosu hereze, apostazije i poganstva imamo takav pastirski glas, oni traže da se Benedikt sada što jasnije odrekne službe i utvrdi lažnoga proroka za papu???

Nemamo što drugo osim pretpostaviti da je ovome razlog strah od Bergoglija koji je paralizirao tolike prelate u današnjoj Crkvi. To je isti onaj strah zbog kojeg je Sveti Petar zanijekao Krista one noći kada je bio predan.

Naime, drugi preživjeli kardinal dubie, Raymond Leo Burke, ovih dana je govorio zašto nikada nije izdao „formalnu korekciju“ lažnoga proroka, iako su to kardinali dubie bili najavili 2017.

Burke je rekao kako je kroz povijest Crkve uvijek postojala grupa od tri ili četiri kardinala koji bi korigirali papu, a da danas on „radi svoj dio posla“. Kako prenosi Gloria.tv, Burke je navodno neuspješno pokušavao naći kardinale koji bi ga podržali u ovoj nakani.

No, nakon što su umrli kardinali dubie Meisner i Caffarra, spomenuti kardinal Brandmüller je izgubio hrabrost i odustao od „formalne korekcije“ Bergoglija.

To je još jedna potvrda koliko je danas bez Knjige Istine teško naći put.

Hvala ti Gospodine na Knjizi Istine!

2 komentara

  1. marcijam

    Cekajte malo ja pratim KI od kraja 2012 godine, angažirao sam se u njenom širenju, ali potpuno podržavam ove izjave Buxa i Brandmullera. Brnadmuller je covjek koji ima 91 godinu i postavlja ovako pametna pitanja dok svi ostale sute.
    Vi pišete ovaj ćlanak kao da je svima jasno zasto je Benedikt dao ostavku, da se razumijemo nije ni nama koji pratimo Ki. Vjerujem da nista lose nam u tome to šte takva inicijativa pojavila.

  2. ivana

    Papa Benedikt 16 se spominje u 2 poslanici solunjanima.Mora netko odstupiti da bi se pojavio čovjek bezakonja.Papa Benedikt 16 se spominje i u trećoj Fatimskoj tajni koju su uklonili.Da će dvoje papa biti istovremeno,ali da će jedan biti pravi papa.On je morao odstupiti upravo radi Riječi Božje koja to najavljuje.A možda je dobio Božju objavu da odstupi.Nije smio reći istinu zašto jer bi to izazvalo sablazan.Zato 7 godina intezivno moli ali i piše.Na kraju će morati bježati iz Rima jer će ga mnogi tradicioalni biskupi doći pitati što se zbiva u crkvi.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *