Neočekivana izjava 70 liječnika u Belgiji

Zahtjev za maskom za lice u školi loš je za opću dobrobit djece i treba ga ukinuti, napisalo je 70 liječnika u otvorenom pismu flamanskom ministru obrazovanja Benu Weytsu.

Liječnici žele da Weyts odmah promijeni svoj pristup: da se ne zahtijevaju maske ​​za lice u školi, da se štiti samo rizična skupina te da se samo osobe s mogućim rizičnim profilom posavjetuju sa svojim liječnikom.

“Posljednjih mjeseci opća dobrobit djece i mladih podvrgnuta je jakom pritisku”, rekli su autori pisma. “U svojoj praksi vidimo sve veći broj djece i mladih s pritužbama zbog pravila ponašanja koja su im nametnuta.”

Liječnici su spomenuli anksioznost i probleme sa spavanjem, kao i poremećaje u ponašanju i germafobiju, što je patološki strah od klica. Također uviđaju porast nasilja u obitelji, odvajanje i lišavanja.

„Obvezne maske za lice u školama glavna su prijetnja njihovom razvoju. Zanemaruje osnovne potrebe djeteta u razvoju. Dobrobit djece i mladih jako ovisi o emocionalnoj vezanosti za druge ”, napisali su.

Prema njima, “zahtjev za maskom za lice čini školu prijetećim i nesigurnim okruženjem, gdje emocionalna bliskost postaje teška.”

Štoviše, „nema velikih dokaza da nošenje maski za lice u neprofesionalnom okruženju ima bilo kakav pozitivan učinak na širenje virusa, a kamoli na opće zdravlje. Niti postoji bilo kakav pravni temelj za provedbu ovog zahtjeva. “

“Istovremeno, jasno je da se zdrava djeca koja proživljavaju Covid-19 liječe bez komplikacija kao uobičajeno te da naknadno doprinose zaštiti svojih bližnjih povećavajući grupni imunitet”.

“Jedina razumna mjera za sprečavanje ozbiljnih bolesti i smrtnosti uzrokovanih Covid-19 je izoliranje pojedinih učitelja i djece s povećanim rizikom”, rekli su.

“Ova procjena rizika nije zadaća Ministarstva obrazovanja”, podvukli su liječnici, “već zadaća liječnika koji liječe u dogovoru sa svojim pacijentima.”

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *