Nova pravila kineske vlade ne spominju Vatikan u postupku imenovanja novih biskupa

Kineska vlada objavila je nove smjernice u vezi s katoličkim svećenstvom u Kini, uključujući pravilo prema kojem biskupi moraju biti birani iz redova Kineskog katoličkog domoljubnog udruženja (CCPA) državne organizacije, imenovani od strane Kineske komunističke partije KPK i posvećeni putem Kineske Katoličke biskupske konferencije.

U novim smjernicama ne spominju želju Vatikana za imenovanjem biskupa u Kini, unatoč visoko kritiziranom sporazumu iz 2018., obnovljenom 2020. za daljnje dvije godine, koji je omogućio da lažni prorok imenuje biskupe u suradnji s KPK.

Kao dio sporazuma sklopljenog 2018. godine, lažni prorok je priznao sedam biskupa koje je imenovala kineska vlada, a koji su prethodno bili ekskomunicirani, čak tražeći da dva legitimna kineska biskupa ustupe svoje urede za smještaj bivših raskolnika.

Prema izvješćima, sporazum Vatikan-Kina pružio je Svetoj stolici mogućnost odobravanja ili uskraćivanja kandidata koje je proslijedila CCPA. Taj je okvir već korišten za instaliranje tri biskupa u Kini.

Dokument kojim se izlažu nova pravila, “Administrativne mjere za vjersko svećenstvo”, koji je na engleski jezik preveo Bitter Winter, časopis o vjerskim slobodama u Kini, stupa na snagu 1. svibnja.

“Katoličke biskupe odobrava i posvećuje Kineska katolička biskupska konferencija”, nakon što ih je imenovala KPK, u skladu s člankom XVI. Novih pravila.

Stručnjak za Kinu i osnivač Instituta za istraživanje stanovništva Steven Mosher, nova pravila je nazvao “šamarom Vatikanu”.

„Člankom 16. katolicima je rečeno da bi biskupi u Kini trebali biti demokratski izabrani putem Kineskog domoljubnog katoličkog udruženja, tj. imenovani od strane KPK i posvećeni putem Kineske katoličke biskupske konferencije. Ne spominje se Vatikan, koji bi u teoriji trebao imenovati biskupe prema sporazumu Vatikana i Kine iz 2018. “, objasnio je Mosher.

„Budući da je Sino-Vatikanski sporazum još uvijek tajna, nemoguće je sa sigurnošću znati što govori o imenovanju biskupa. Znamo da “papa Franjo” vjeruje da imenuje biskupe Katoličke crkve u Kini, jer je to rekao. (A cijeli svijet zna da on voli lagati) Također je jasno da KPK ovdje tvrdi da imenuje te iste biskupe.”

Zbog svega toga je Mosher primijetio da „novi propisi jasno govore da je KPK krajnji donosilac odluka kada je u pitanju odlučivanje o tome tko će voditi kineske biskupije. Njihovu izjavu smatram nominalom.

Dodatne mjere za svećenstvo u Kini uključene su u nova pravila, uz pravila biskupskih ređenja. Svi će se svećenici od svibnja morati registrirati u bazi podataka koja će “regulirati upravljanje vjerskim svećenstvom”.

Svrha baze podataka koju vodi Državna uprava za vjerska pitanja bit će kontinuirana procjena odanosti Partiji, kao što članak III pravila propisuje:

“Vjerski kler trebao bi voljeti domovinu, podržavati vodstvo Kineske Komunističke Partije, podržavati socijalistički sustav, pridržavati se Ustava, zakona, propisa i pravila, prakticirati temeljne vrijednosti socijalizma, pridržavati se načela neovisnosti i samoupravljanja religija u Kini, pridržavati se smjera sinicizacije religije u Kini, raditi na nacionalnom jedinstvu, religijskoj harmoniji i socijalnoj stabilnosti.”

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *