OTKRIVAMO: Požeška tvrtka koja ucjenjuje ‘necijepljene’ radnike dio je HDZ-ove hobotnice!

Mediji su jučer prenijeli vijest o tome kako je Milan Matijević, predsjednik uprave požeške tvrtke Plamen d.o.o., pokrenuo skandaloznu diskriminaciju svojih 350 radnika, bezobrazno ih ucjenjujući da prime u svoje tijelo eksperimentalni genski pripravak.

Ključni mediji odmah su prenijeli informaciju kako je Matijević donio odluku da će radnicima koji prime abortusom okaljanu injekciju isplaćivati dodatnih cca 340 kn mjesečno, a onima koji je ne prime i koji se ne odazovu na njegov poziv na primanje injekcije zabranit će „obavljanje rukovodećih poslova“, ukinut će stimulativni dio plaće, ne će dobiti 13. plaću, nametnut će stalno nošenje maske.

Dok okrutno diskriminira radnike, Milan Matijević akumulira ogromnu dobit od ovoga društva koja se isplaćuje vlasnicima. Dobit prije oporezivanja iznosila je u 2020. skoro 20% prihoda, a godišnje se vlasnicima isplaćuje malo manje od milijun eura vrijednosti u novcu. Matijević odgovara nadzornom odboru kojem je na čelu poznati HDZ-ov tajkun Josip Galić. Milan Matijević i Josip Galić vlasnici su tvrtke znakovita imena Distribucija uspjeha d.o.o. za financijsko poslovanje, a ta tvrtka vlasnik je tvrtke Plamen d.o.o. Dakle, Matijević i Galić sebi isplaćuju dobit.

Nadalje, Plamen d.o.o. jedan je od donatora HDZ-a, a Galić isto tako. O Galiću se u posljednjih godinu dana puno pisalo. Tako je Telegram donio naslov: „EU uhvatio HDZ-ovog tajkuna. Tvrde da je varao s fondovima, traže od DORH-a da ga goni“. Pisali su o tome kako je Galić dobio EU sredstva, a da je Europski ured za borbu protiv prijevare otkrio malverzacije i traži nazad 10 milijuna kuna. Također, pisali su i o tragu novca koji je od Galića išao prema HDZ-ovom zastupniku Franji Luciću.

Republika Hrvatska do sada nije vidjela ovako skandalozan način postupanja s radnicima čija se prava na užasan način krše. Gdje je Zakon o radu? Gdje Zakon o suzbijanju diskriminacije? Gdje su sindikati?

Pozivamo sve pravične odvjetnike u Hrvatskoj da pokrenu pravne radnje kako bi se ovaj odvratni slučaj diskriminacije i zlostavljanja radnika odlučno kaznio, a odgovorne osobe privele pravdi.

Pozivamo odgovorne službe u RH da stave pod povećalo ovaj krak hobotnice i istraže radnje o kojima su drugi mediji već u nekoliko navrata pisali.

Pozivamo sve građane i aktere na tržištu da od danas bojkotiraju proizvode tvrtke Plamen d.o.o. – njihove kamine, peći i štednjake, da bojkotiraju poslove Josipa Galića: njegove poslovne centre i lokale, te da ne kupuju vina Vinarije Galić – sve dok se ove osobe ne pokaju za ova grozna djela i prestanu zlostavljati svoje radnike.