Pompeo prokazao vatikanskog golog cara

Otprilike 10 dana prije nego što su ga očekivali u Rimu, američki državni tajnik Mike Pompeo tweetao je da Vatikan “ugrožava svoj moralni autoritet” razmatrajući produljenje sporazuma iz 2018. godine s Kinom o nominaciji biskupa.

Pompeov tweet 19. rujna povezan je sa člankom koji je napisao za časopis First Things tražeći od Vatikana da iskoristi svoje “moralno svjedočanstvo i autoritet za potporu kineskim vjernicima”.

“Vatikanski diplomati sastat će se ovog mjeseca sa svojim kolegama iz KPK (Kineske komunističke partije) kako bi pregovarali o obnovi dvogodišnjeg privremenog sporazuma između Svete Stolice i Kine. Uvjeti tog pakta nikada nisu javno objavljeni; ali crkva se nadala da će poboljšati stanje katolika u Kini postizanjem sporazuma s kineskim režimom o imenovanju biskupa, tradicionalnih upravitelja vjere u lokalnim zajednicama “, napisao je Pompeo u članku.

Svoje stajalište sažeo je u tweetu, rekavši da se “zlostavljanje KPK prema vjernicima samo pogoršalo. Vatikan ugrožava svoj moralni autoritet, ako obnovi dogovor.”

 

Vatikan nije javno odgovorio na Pompeov tweet ili članak.

“Da je Sveta Stolica dala takav komentar o odnosima SAD-a s nekom državom, ne mogu zamisliti da bi tajnik Pompeo bio sretan”, rekao je bivši vatikanski dužnosnik, koji nije ovlašten službeno govoriti o tome.

Doista ova situacija podsjeća na Evanđelje, gdje se jasno danas vidi kako se mnogi u Vatikanu, a i u nekim djelovima HBK samo predstavljaju da rade za Kraljevstvo Božje, a nemaju na sebi ruho vjere, ni ufanja, a niti istinske ljubavi.

Tada kaže slugama: ‘Svadba je, evo, pripravljena ali uzvanici ne bijahu dostojni. Pođite stoga na raskršća i koga god nađete, pozovite na svadbu!’
Sluge iziđoše na putove i sabraše sve koje nađoše – i zle i dobre. I svadbena se dvorana napuni gostiju. Kad kralj uđe pogledati goste, spazi ondje čovjeka koji ne bijaše odjeven u svadbeno ruho. Kaže mu: ‘Prijatelju, kako si ovamo ušao bez svadbenoga ruha?’ A on zanijemi. Tada kralj reče poslužiteljima: ‘Svežite mu ruke i noge i bacite ga van u tamu, gdje će biti plač i škrgut zubi.’ Doista, mnogo je zvanih, malo izabranih.”

Mt 22,1-14

Nismo mi tu da sudimo ni osuđujemo nikoga, ali jasno je da će mnogi koji danas mašu partijskim knjižicama antikristovog jednoumlja i tako zavode vjernike u pakao, pri tom ih prijeteći kaznenim i prekršajnim prijavama u Kristovo Ime, kako u Kini tako i u Hrvatskoj, a dovoljno je da pročitate zadnji jednoumni partijski dokument HBK komisije „Iustitia et pax“, o kojemu tek počinjemo pisati i na koji ćemo se vraćati i opet vraćati, od Kralja biti prozvani na odgovornost i da će tada zanijemiti.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *