Steve Skojec i OnePeterFive: Tužan kraj jedne lijepe priče

Kada je katolički svemir upao u crnu rupu Bergoglijeve vladavine u tradicionalističkoj katoličkoj blogosferi sjajno je zasjala zvijezda OnePeterFive portala Amerikanca Stevea Skojeca.

Simpatični sredovječni otac tradicionalne katoličke obitelji sa sedmero djece bio je lik kojeg smo rado slušali i pratili njegova oštroumna zapažanja i britke kritike, osobito u ranoj fazi Bergoglijeve vladavine. Vrlo uspješno secirao je makinacije Bergoglijanaca tijekom sinoda o obitelji, uočavao bitne detalje u Amoris Laetitia i pratio žalosni pokušaj nekadašnjih dubia kardinala.

Tijekom toga vremena Skojeca smo privatno kontaktirali govoreći mu o Knjizi Istine. Naravno, već je bio o svemu obaviješten, no njegova osobna procjena bila je da se ne radi o Božjim objavama, a smatrao je da ima dar prosuđivati o tome. Treba reći, nije bio grub kao neki, no s njegove strane tu je sve stalo.

Godine su prolazile, Bergoglijeve nakane postajale su sve očitije, a svijet se sve više mijenjao. Kako su se, jedno po jedno, ostvarivala proročanstva iz Knjige Istine, svaki put smo Skojecu slali relevantnu poruku i stavljali ga u molitve, u nadi da će progledati.

No, Skojec otvrdnu svoje srce i posta zagriženi „Franjin tradicionalist“ koji se iz petnih žila trudio razbiti stavove onih koji su smatrali da Benediktova ostavka nije valjana, da izbor Bergoglija za papu nije validan ili da Bergoglio kao heretik jednostavno ne može biti papa.

S druge strane Skojec je počeo otvoreno govoriti kako cijela situacija u Crkvi sve više pogađa njegovu vjeru. Nama je to bilo tužno za čuti i htjeli smo na neki način podijeliti s njim dar Ustrajnosti koji je neophodan u Posljednjim Vremenima i kojeg nam Isus daje kroz Knjigu Istine i Križarsku molitvu broj 92.

Polako su se počeli pokazivati znakovi da nešto s njim nije ok. Njegovi podcasti petkom uz cigare i rakiju nisu baš pasali uz posnu tradiciju toga dana. A onda, kad je krenulo korona ludilo i Bergoglijeve TV Mise, Skojec je komentirao kako podržava online Mise i kako mu odgovara iz dnevnog boravka u papučama sudjelovati u Tradicionalnoj latinskoj Misi. Postalo je jasno da je negdje ozbiljno zastranio.

Trumpov “poraz” i epizoda s Capitol Hillom osobito je pogodila Skojeca. Kada je krenulo cijepljenje našao se na strani onih tradicionalista koji su podržavali cijepljenje. Zalud smo mu slali Isusova upozorenja o sveopćem cijepljenju. Od online Misa do cijepljenja, izgleda da je u potpunosti pao na iskušenju zvanom korona.

I onda je došao Traditionis Custodes. Zatvorio se puni krug za tradicionaliste od Summorum Pontificuma pape Benedikta 2007. godine. Skojec je komentirao kako od Bergoglija nije očekivao da se petlja u liturgiju, jer je smatrao da su mu moć i ideologija bitnije. Skojec očito nije mario za Isusova upozorenja o planu lažnoga proroka u kojem su katolička liturgija i Stvarna Prisutnost njegova glavna meta, ali meta kojoj se približava lagano i vrlo pažljivo. Bilo je jasno da je nekad britki Skojecov pogled itekako izgubio oštrinu.

Njegova naivnost i krajnost u stavovima najbolje se očitovala u njegovim komentarima da se sve svodi na izbor između prihvaćanja, kako kaže „zlostavljača“ Bergoglija ili gubitak spasenja i odlazak u Pakao. Jer Skojec očito vjeruje da Bergoglio utjelovljuje Crkvu makar činio sve potpuno suprotno od Crkve dolazeći tako do potpunog apsurda da je jedini mogući spas slijepo slijediti nekog tko čini sve kako bi uništio Vjeru i Crkvu, a Skojec je ova Bergoglijeva nastojanja lijepo dokumentirao tijekom posljednjih sedam godina na OnePeterFive.

No, čitajući posljednjih nekoliko članaka bilo je jasno da to više nije pravi Steve Skojec i da se nešto drugo događa u pozadini. Naime, kako je objavio ovaj tjedan, Steve je prodao svoj OnePeterFive drugoj katoličkoj medijskoj kući i tako završio svoj put.

Mnogi će se sada zapitati, osobito tradicionalni katolici koji upravo čekaju da tsunami zvani Traditionis Custodes lupi po njima, kako je moguće da ih Skojec napušta u ovom kritičnom trenutku. No, isplata je očito bila slađa od neprospavanih noći u slaganju članaka. Kako smo i mi bili suborci u sličnim „rovovima“ kao i Skojec, znamo da nije lako odvajati od sna i volontirati sate na Internet bojištu Armagedona. No, isto tako znamo da nema tih novaca koji će nas odvojiti od Misije Spasenja kad znamo da su milijarde duša u pitanju.

Molimo se dragom Bogu da blagoslovi Stevea Skojeca i njegovu obitelj u godinama što dolaze, ojača mu vjeru i otvori oči na prijevare zloga!