Šutnja o greškama pod lažnim prorokom je teški grijeh – shvaćaju li ovo prelati u Hrvatskoj?

Kardinal Raymond Burke i biskup Schneider izdali su izjavu na tri stranice u kojoj su rekli kako svećenici imaju dužnost progovoriti o „općoj doktrinarnoj konfuziji“ u kojoj se nalazi danas Crkva, te da šutnja o tome predstavlja „teški grijeh“.

Njihovu izjavu naslovljenu „Pojašnjenje značenja vjernosti vrhovnom papi“, objavio je National Catholic Register 24. rujna.

Burke i Schneider kažu da su bili potaknuti „velikom ljubavlju prema dušama“ i prema lažnome proroku, te da su zato „izrazili zabrinutost“.

Govoreći o uzrocima doktrinarne konfuzije u Crkvi prelati navode „nejasnoće“ u pogledu neraskidivosti bračnih veza; „pričešćivanje onih koji žive u nezakonitim zajednicama“; „sve veće odobravanje homoseksualnih čina“; „pogreške u pogledu jedinstvenosti Gospoda Isusa Krista i Njegovog otkupiteljskog djela“ i „priznavanje različitih oblika poganstva i njihovih obrednih praksi“ kao što je predloženo u dokumentu amazonske sinode.

Burke i Schneider pitaju kako bi Sveti Pavao ili Sveti Atanazije ili drugi velikani obrane vjere, reagirali na Dokument o ljudskom bratstvu, kojeg su potpisali lažni prorok i veliki imam Abu Dhabija, u kojem se kaže da je „raznolikost religija“ „Božje htjenje“?

Što bi oni rekli biskupima koji sudjeluju u amazonskoj sinodi?

No, u današnjem ozračju „iskren i poštovan izraz zabrinutosti u vezi s pitanjima od velikog teološkog i pastoralnog značaja u životu Crkve“ je „odmah  odbačen i prikazan u negativnom svjetlu uz klevetničke prigovore „sijanja sumnji“, da je „protiv pape“, ili čak da je „raskolnički“.

“Nemoguće je zamisliti da bi Sveti Pavao ili Sveti Atanazije u takvim okolnostima „šutjeli“ i dopustili da budu „zastrašeni“ optužbama kako „govore protiv pape“.

I mi se iskreno pitamo, vide li ovo prelati u Hrvatskoj. Vide li da ih zavjera šutnje koja kod nas vlada vodi u teški grijeh?

Tko razmišlja o tisućama hrvatskih duša koje su zbog širenja gore spomenutih pogrješaka potaknute u činjenju smrtnih grijeha i u konačnici prepuštene vječnom proklestvu?

Tko će odgovarati Gospodinu za te duše? Njihov ispovjednik? Njihov župnik? Ili njihov biskup? Ili svi skupa što su udruženo šutjeli dok su vukovi vodili ovce na klanje?

Progovorite dok nije kasno, preklinjemo vas, radi vas samih i radi duša koje su u pitanju!

One Comment

  1. Nikola Kunčević

    Dobro ste napisali, “zavjera šutnje”. Meni se sve više čini da su naši biskupi nevjerojatno hrabri ljudi kad se u tolikoj mjeri ne boje Boga. Zapravo su prema ovoj zemlji i narodu biskupi gori od političara i novinara zajedno.

    Izaija, Jeremija, Ezekiel, Amos i Ozej nisu pisali o starom Izraelu, kojeg je Bog kaznio za njegove grijehe i grijehe njegovih svećenika uništenjem Jeruzalema i Hrama, nego o novom Izraelu i ovim našim danima.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *