Sve se glasnije čuje: Bergoglio je heretik, nije katolik i nije Papa!

Nakon vjerojatno najdirektnije do sada javne hereze Jorgea Bergoglija izrečene na Svijećnicu prošli tjedan kao da su se slomile brane koje su mnoge godine sprječavale pravovjerne katolike da nazovu stvari pravim imenom: Jorge Bergoglio je heretik, te kao takav više nije dio Katoličke crkve niti može biti Papa.

Jedan od prvih koji je vrlo glasno progovorio na ovu temu popularni je američki katolički komentator Taylor Marshall. Iako je dugi niz godina branio poziciju da je Jorge Bergoglio Papa i nije se mogao složiti s onima koji su zagovarali vjerovanje da je Benedikt još uvijek papa, Marshall je nakon spomenute heretične izjave lažnoga proroka jasno rekao da Bergoglio javno govori hereze, te da zbog toga više ne može biti Papa.

Marshall koji je inače teolog i tomist u obranu svoje teze podastro je Crkveni Nauk iz enciklike Pape Pija XII, kardinala John Henry Newmana, kao i pojedine Crkvene kanone. U međuvremenu se razvila živa diskusija na ovu temu, najviše putem društvenih mreža. Marshallov stav ohrabrio je i druge slične katoličke komentatore, osobito među američkim tradicionalistima. Marshallu se u ovom stavu pridružio urednik poznatog glasila Catholic Family News, Matt Gaspers, a već je prethodno slično viđenje iznio istaknuti katolički mislilac i predsjednik Udruženja američkih katoličkih odvjetnika Christopher Ferrara.

Marshall je putem Twittera ušao u diskusiju s Ericom Sammonsom, urednikom magazina Crisis i drugim uglednim katoličkim komentatorima u Americi argumentirajući kako je Bergoglio kao heretični papa izgubio papinstvo. Na pitanje tko je Bergoglija isključio iz Crkve, Marshall je odgovorio: Krist. Sammons se složio s njim da se po učenju Crkve javni heretik odvaja od Crkve. Marshall je nastavio govoreći kako su svi kardinali i biskupi koji poput Bergoglija naučavaju krivovjerje isključni iz Crkve, te kako vjeruje da se nalazimo u doba Velikog otpadništva, prorečenog za Posljednja vremena. Cijeli razgovor je prenio LifeSiteNews.

I dok se zahuktava diskusija o Bergoglijevim herezama i gubitku papinstva, Bergoglijanci su krenuli u kontranapad napadajući Marshalla na osobnom nivou. Tu je najbučnija grupa „Franjinih tradicionalista“ koju smo ranije već spominjali. Oni imaju pomalo bolestan odnos s Bergoglijem jer ga s jedne strane ne vole zbog svega što čini, ali ga istodobno prihvaćaju kao neku vrstu „oca zlostavljača“. Tako je među najglasnijim kritičarima bio Michael Voris, voditelj Church Militanta, koji je optužio Marshalla za „duhovnu aroganciju“ kada govori da je Bergoglio heretik.

S druge strane M. Gaspers je stao u obranu Marshalla tvrdeći da nije „duhovno arogantan“ nego je, štoviše, dužnost katolika oduprijeti se herezi. Marshall se ovdje pozvao na učenje svetog R. Bellarmina, Crkvenog naučitelja, koji kaže da katolici koji vide da je netko heretik prema njegovom vanjskom djelovanju trebaju ga osuditi kao heretika (De Romano Pontifice). Ne treba zaboraviti ni da Bellarmino također naučava kako heretik na može biti valjani Papa (Papa koji se pokaže kao javni heretik, samim tim činom prestaje biti Papa i glava, kao što prestaje biti kršćanin i član Crkve).

Da zaključimo: sa svakom novom herezom iz usta Jorgea Bergoglija sve je veći broj onih koji uviđaju da taj čovjek ne samo da kontinuirano uništava Katoličku crkvu, nego je sada sasvim očito da takva osoba ni u kom slučaju ne može biti poglavar Katoličke crkve.

Sa svakim novim Bergoglijevim korakom u gradnji jedne svjetske religije, mnogima je sve jasnije da se radi o biblijskom lažnom proroku koji na mjesto Katoličke crkve podiže grozotu Posljednjih vremena.