Sve više vatikanista govori o Bergoglijevom antipapinstvu

Prije par tjedana govorili smo kako se nakon što je papa Benedikt ustao u obranu celibata u Italiji počelo sve otvorenije pričati o tome da je on još uvijek papa, odnosno da je Bergoglio antipapa.

Prenijeli smo kako je ugledni vatikanist Marco Tosatti donio izvještaj „vrlo visokog“ vatikanskog prelata da se Benedikt osjeća „Papom“ i da „nije u mirovini“.

 

(Marco Tosatti)

I drugi poznati vatikanist, novinar i esejist, Antonio Socci, zastupa uvjerenje da je Benedikt još uvijek papa, a da je Bergoglio antipapa. Socci je hrvatskoj javnosti poznat po knjigama „Rat protiv Isusa“ i „Tajne Karola Wojtyle“. Njegova posljednja knjiga naslovljena je: „Tajna Benedikta XVI: Zašto je još uvijek papa“. Također je napisao knjigu „Non è Francesco“ u kojoj osporava validnost izabira Bergoglija za papu.

Dodatnu potvrdu Benediktovog papinstva Socci vidi kroz Ratzingerovu papinsku vanjštinu: potpisuje se koristeći papinsko ime Benedikt, sam se naziva papa emeritus, još uvijek koristi svoj papinski grb, i dalje se oblači u papinsku odjeću. Socci kaže da se Benedikt povukao bez da je to učinio u potpunosti, te da je njegovo odreknuće „relativno“. Navodi kako je Benedikt u veljači 2013. izjavio da je njegovo prihvaćanje papinstva 2005. bilo neopozivo, te da je rekao: “Uvijek znači zauvijek – više nema povratka u privatnu sferu. Moja odluka da podnesem ostavku na djelatno vršenje službe to ne opoziva.“

 

(Antonio Socci)

Socci vidi u Benediktu dar za Crkvu u vremenu Bergoglijeve vladavine, jer su tekstovi Benediktovog papinskog Magisterija u jedinstvu s neprekinutom Tradicijom stoljetnog Učiteljstva Crkve. Za Soccija je Benediktova šutnja slična Kristovoj šutnji na Njegovom suđenju.

Socci povezuje postojeću situaciju s Fatimskom tajnom. Kao veliki poznavatelj Fatime, Socci u riječima fatimske vizije „biskup u bijelom i stari papa“ raspoznaje Bergoglija i Benedikta. On vidi Benedikta u liku Svetog Oca koji prolazi gradom napola u ruševinama, nesigurna koraka i napola podrhtavajući.

Socci je pisao i o Malahijevom proročanstvo o papama, napominjući da su Benedikta 2016. pitali je li on zadnji papa iz ovoga proročanstva, te da je Benedikt tada odgovorio: „Sve je moguće“. Na slijedeće pitanje, je li on posljednji papa staroga svijeta i prvi papa novoga svijeta, Benedikt je odgovorio: „Rekao bih oboje. Više ne pripadam starom svijetu, ali novi u stvarnosti još nije otpočeo.“ Socci interpretira ove Benediktove riječi u svjetlu svetopisamskih tekstova o posljednjim vremenima i uništenju Hrama kao i u svjetlu članaka Katekizma Katoličke crkve broj 675-677 koji govore o posljednjoj kušnji Crkve.

U posljednjih mjesec dana ovakvim stavovima se pridružio i talijanski vatikanist, novinar i esejist Aldo Maria Valli. Valli, naime, kaže:

Baš kao što se netko ne zaređuje za papu, kad se papa odrekne pontifikata, ne može postati papa emeritus, jer više nije papa. Ne vraća se čak niti na poziciju kardinala, već na mjesto biskupa. Točka. Slijedom toga, Benedikt XVI. je svojim odreknućem od službe, ali ne i od munusa (to jest od djelatnog vršenja, ali ne i od mandata) učinio nešto što nije mogao učiniti i stoga je njegovo odreknuće nevaljano. Ali ako je njegovo odreknuće nevaljano, konklava koja je uslijedila također je nevaljana, pa čak i papa koji je proizašao iz te konklave.

 

(Aldo Maria Valli)

Uz to Valli spominje i to da je Benediktovo odreknuće bilo gotovo sigurno pod utjecajem ozbiljnog straha, zlonamjere i prisile. Formula je jednostavna: nevaljano odreknuće = nevaljana konklava = „izbor“ antipape. To što su kardinali jednoglasno „prihvatili“ odreknuće nema nikakvog utjecaja na nevaljanost Benediktovog odreknuća. To je povezano sa slijedećim kanonima:

Kan. 188 – Odreknuće zbog velikog straha, nepravedno nanesenog, zlonamjerne prijevare ili bitne zablude ili simonije po samom je pravu ništavo.

Kan. 332§2. Ako se dogodi da se rimski prvosvećenik odrekne svoje službe, za valjanost se zahtijeva da odreknuće bude slobodno i da se očituje prema propisima, a ne zahtijeva se da ga tko prihvati.

Uz Tosattija, Soccija i Vallija i ime poznatog talijanskog vatikaniste Sandra Magistera se spominje u grupi onih koji zastupaju ovakve stavove. Valja napomenuti da je stav o nevaljanosti Benediktovog odreknuća i o antipapinstvu Bergoglija među prvima iznijela katolička novinarka iz tradicionalističkih krugova Ann Barnhardt.

3 komentara

 1. TOMISLAV IVANČAN

  Sveti Franjo navjestio je da će na Petrovu stolicu sjesti osoba koja neće biti izabrana po kanonskom pravu. Vjerojatno je mislio na nedozvoljeni dogovor dijela ( dvadesetrorice? ) biskupa koji su sudjelelovali u izboru novog pape. Prema tome, Argentinac nije istinski papa. Takođe, prorok Melahija, koji točno navodi karakteristike za svakog od 112 papa, na posljenje mjesto stavlja Petra Rimskog, ali bez rednog broja 113, što upučuje da takva osoba neće biti istinski papa, već će stolica Sv Petra u Rimu ostati upražnjena. Nostradamus takođe najvljuje posljednjeg papu kao Crnog Papu, ali se to ne odnosi na boju kože, kao što su prije izbora neki predviđali, nego na to da je Argentinac isusovac ( crna boja odjeće ).

 2. Ivan

  Nostradamus nije Bozji prorok,vec lazni prorok. Posljedni papa na zemlji je sveti papa Benedikt XVI. Danas na zemlji nepostoji svetija osoba od pape Benedikta. Posljedni papa od sv.Malahija je sveti Petar osobno… koji ce vladati Crkvom sa Nebesa. sv.Petar Rimljanin oznacava utemeljitelja Kristove Crkve u Rimu. Poslanice Rimljanima opisuju Petrovo i Pavlovo djelovanje u Rimu.sv. Malahije uopce nespominje ovog laznog papu Franju jer nije od Istine niti je ista od njega istinito… dakle papinstvo zavrsava sa Benediktom i pocinje vjecno sa sv.Petrom koji vraca Crkvu Kristu,da bude samo jedan pastir Vrhovni Svecenik Isus Krist i jedno stado ,jedan Bozji Narod Izrael.Bvb!

  • elfsag

   Govorimo o istom. Posljednjia osoba na stolici
   Petra Rimljanina nije istinski papa jer nije izabran kanonskim putem. Posljednji, tako PROGLAŠENI papa, je Crni Papa po Nostradamosovom proročanstvu. Desetak drugih, crkveno nepriznatih proroka i vidjelica, također govore o istom, dakle potvrđuju ono što je biblijski navješteno.Npr. vidjelica Melanie Calvat iz 19.stoljeća prorokuje: “Crkva će biti u eklipsi, isprva se neće znati koji je pravi papa. Zato će prestati prinos Svete Žrtve u crkvama i kućama, na neko vrijeme će biti kao da mise nema. Ali vidim kako Sveta Žrtva nije stvarno prestala, prinosit će se u štalama, špiljama i pod zemljom.” Benedikt ostaje pravi papa, bez obzira na odreknuće, jer i dalje djeluje kao vjerski autoritet i nosi bijelu odjeću, iako formalno ima status biskupa.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *