Sveta Zemlja i Vatikan

Od mjesta rođenja Spasitelja do mjesta gdje Nam je dao Blaženstva, Sveta Zemlja je prazna hodočasnicima.

Svetišta Svete Zemlje – u kojima je Bog postao čovjekom i propovijedao Nebesko Kraljevstvo – suočavaju se s poteškoćama zbog pandemije i nedostatka hodočasnika.

Mjesta Isusova života poput Maslinske gore ili Bazilike Svetoga groba trebaju podršku kršćana širom svijeta.

Kustodija Svete Zemlje – koju su franjevci vodili zadnjih 800 godina – zadužena je za 80 svetišta, od onih najpoznatijih i najposjećenijih, do malih svetišta koja nisu dovoljno poznata. Ova svetišta raširena su oko Izraela, Palestine, Jordana i Sirije.

Obično se svakog Velikog Petka uzima od vjernika milostinja za potrebe Svete Zemlje, ali ove godine, zbog Covid-19 nije bilo proslava Velikog tjedna, a ovo skupljanje milostinje je odgođeno. Određeno je za 13. rujna, nedjelju najbližu drugom velikom blagdanu u crkvenom kalendaru koji slavi Isusovo Uskrsnuće: Uzvišenje Svetog Križa.

Ovo skupljanje novaca osigurava da sveta mjesta ne postanu puki muzeji jer oni podržavaju kršćanske zajednice koje žive u Kristovoj zemlji.

„Pozvani smo brinuti se i štititi Svetu Zemlju, osjećati da je naša. To je početak naše kulture, povijesti i religije … Zato svi moraju pomoći!“ Objašnjava fra Francesco Patton, kustos Svete Zemlje.

Katolici očekuju da Vatikan bude prvi koji će pomoći, odnosno spriječiti situaciju u kojoj je Sveta Zemlja sada, međutim kako iz Vatikana javljaju, oni imaju druge prioritete.

Ti prioriteti su:

  1. Pomaganje ekonomskim migrantima uglavnom muslimanske vjeroispovjesti
  2. Građenje Abrahamovske kuće
  3. Sve ostale novce će uložiti u otrovna cijepiva za obavezno globalno cijepljenje

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *