Švicarski biskup usporedio Deklaraciju lažnoga proroka s Antikristom

Biskup Marian Eleganti, pomoćni biskup iz Chura u Švicarskoj, prije tri dana dao je izjavu u kojoj je oštro napao Deklaraciju koju su potpisali lažni prorok i veliki imam 4. veljače ove godine u Abu Dhabiju. Podsjetimo u Deklaraciji se kaže da je „mnoštvo religija“ „Božja volja“.

Biskup Eleganti napominje da islam odbacuje Isusa kao Božjeg Sina, te da je takva zajednička Deklaracija bila moguća samo na račun Kristove spasiteljske uloge:

Kao i uvijek, novo se bratstvo uspostavlja na štetu univerzalnog posredovanja Isusa Krista: Njegova istina i Njegovo posredovanje moraju se maknuti u stranu. To je preduvjet za Deklaraciju. U suprotnom, veliki imam vjerojatno ne bi potpisao Deklaraciju.

“Budući da Bog nije biće koje je Samo Sebi proturječno”, kaže Eleganti, “On ne može željeti heterogenost ideja o Njemu, a time i mnoštvo religija koje su međusobno kontradiktorne.” Islam je “izričito antikršćanska religija koja negira upravo ono što čini bit kršćanstva: Božansko Sinovstvo Isusa Krista i s tim povezano Božje Trojstvo”, objasnio je.

Biskup Eleganti kaže da stvaranje „kraljevstva mira“ bez Krista podsjeća na „egalitarno, relativističko, ekumensko kraljevstvo mira“ koje obećava lik Antikrista u Solovjevom djelu „Antikrist“ napisanom prije 119 godina.

„Ironično je da Antikrist, pomiritelj svih, koji u istoimenom Solovjevom romanu obećava takvo egalitarno, relativističko, ekumensko kraljevstvo mira, u kojem nitko od sudionika u diskursu ne mora žrtvovati apsolutnoj istini ni minimum vlastitih pogleda, nego sluša od Antikrista upravo ono što voli čuti i u što već vjeruje. Miran suživot religijskih suprotnosti među njima u kraljevstvu bratstva ima samo jedan uvjet: poricanje posredništva Isusa Krista kao uvjeta postojanja kraljevstva mira“.

Eleganti napominje da je jedino Krist Bog i da jedino Krist može obnoviti ljudska srca.

Biskup Eleganti se stoga ne čudi „da su slobodni zidari pozdravili Deklaraciju, koja izriče upravo ono teističko bratstvo između svih ljudi koje oni zagovaraju, uz istodobnu relativizaciju svih religijskih tvrdnji o istini osim njihovih vlastitih, masonskih.“

„Takvi humanitarni, u osnovi čisto politički koncepti mira“ kaže Eleganti „su se tijekom povijesti ponavljali i primjenjivali revolucionarnim sredstvima. U stvarnosti izrađeni su od elemenata kršćanske vjere, ili bolje rečeno, Evanđelja. Do sada su svi propali i nisu se držali onoga što su obećavali i čemu su težili. Najbolji primjer toga je komunizam.“

Uz biskupa Elegantija, biskup Athanasius Schneider i kardinal Raymond Burke su otvoreno kritizirali deklaraciju iz Abu Dhabija.

Hoće li netko od hrvatskih biskupa progovoriti o opasnostima koje prijete vjernicima od prihvaćanja stavova iz ove Deklaracije, koje sada Vatikan namjerava provesti u cijelome svijetu?

Vatikan je nedavno imenovao visoko povjerenstvo zaduženo za provođenje ove deklaracije – hoće li hrvatski biskupi prihvatiti ovu deklaraciju i njene hereze? Ili će čvrsto stati uz Krista i odbaciti lažni nauk i Antikrista?

2 komentara

  1. Ivan Milicevic

    Bravo biskupe Marijane Eleganti! Bog Te blagoslovio i čuvao na svakom Tvom pastirskom koraku. Molim Te Kriste daj hrvatskim biskupima i kardinalima, duha hrabrosti da svjedoče,kao i Marijan, za Tvoju Istinu po kojoj si Ti Glava Crkve i nema drugih putova Istine i spasenja osim Tebe. Da se jasno distanciraju od krivovjerja trenutnog vodstva Crkve i da jasno kažu kako Kršćanstvo i Islam nisu jednaki. Amen.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *