Tektonska promjena Crkve o kojoj se malo priča

Promjene

Lažni prorok nastavlja „reformu“ Crkve kroz masivne promjene u njenoj strukturi. Priprema se novi „ustav“ Crkve Praedicate Evangelium sa značajnim promjenama ne samo u Rimskoj kuriji, nego što je bitnije, suštinskim promjenama u načinu upravljanja Katoličkom crkvom u svijetu.

Prema najavama, ukinut će se kardinalske kongregacije, uspostavljene prije 1.500 godina i uvesti novi dikasteriji.

Stvorit će se novi super-dikasterij za evangelizaciju, te će ovaj ured, kao i novi dikasterij za milosrđe imati prednost nad pravovjerjem.

Tako će nakon mnogih stoljeća Crkve Kongregacija za nauk vjere, koja je bila bedem pravovjerja i obrane od hereza pasti u drugi plan i prestati postojati u dosadašnjoj formi.

 

Reakcije

I dok sekularni mediji u Hrvatskoj i svijetu slave ovu promjenu jer u njoj vide daljnje derogiranje crkvene doktrine, katolički mediji vrlo malo komentiraju ovu veliku promjenu.

Je li nastao zamor u praćenju i snalaženju u situaciji neprestanih promjena koje uvodi lažni prorok?

Izgleda da neki jednostavno sliježu ramenima videći u ovoj promjeni nešto što je ionako bilo najavljeno bez potrebe da sagledaju povijesni značaj ovog daljnjeg komadanja Crkve i institucionaliziranog gušenja branitelja pravovjerja.

 

Posljedice

Osim što je lažni prorok novim „ustavom“ Crkve poslao jasnu poruku: evangelizacija i milosrđe imaju prednost pred crkvenom doktrinom, promjene najavljuju daljnje rastakanje Katoličke crkve i daljnji gubitak njene univerzalnosti.

 

Naime, koordinator ovih promjena, Bergoglijeva desna ruka, honduraški kardinal Maradiaga rekao je kako će ovim promjenama Kurija postati služba pape i biskupa, te će nadalje i biskup iz najmanje biskupije imati jednaku hijerarhijsku vlast kao i prefekt vatikanskog dikasterija.

Tako će nestankom dosadašnjih kongregacija nestati središnji nadzor nad Crkvom u svijetu koja je ionako uvelike dezorijentirana i u kojoj su pojedine biskupske konferencije duboko zabrazdile u herezu.

To je još jedan korak u decentralizaciji Crkve i njenom raslojavanju.

Rim više ne će moći efektivno kontrolirati jesu li pojedine biskupije u skladu s naukom vjere ili liturgijom. Tako Crkva i ovim promjenama postaje manje katolička (katholikos – univerzalna).

 

 

Ove strukturalne promjene logičan su slijedeći korak lažnoga proroka, koji je prije toga kadrovskim promjenama bitne kongregacije ionako eutanazirao, poput smicanja kardinala Muellera sa čela Kongregacije za nauk vjere i postavljanja šutljivog Ladarie na njegovo mjesto ili pustošenja cjelokupnog članstva Kongregacije za bogoštovlje ispod kardinala Saraha. 

 

Maradiaga kaže da će ubuduće naglasak biti na evangelizaciji, no potrebno je zapitati se o kakvoj se to evangelizaciji radi kad lažni prorok osuđuje i brani širenje vjere nazivajući to prozelitizmom.

Možemo samo pretpostaviti da se pod krinkom nove evangelizacije krije širenje nove lažne crkve putem nove vojske lažnih proroka.

Inače, Maradiaga je glavna zvijezda nove knjige koju je napisala Martha Alegría Reichman, udovica bivšeg honduraškog veleposlanika u Svetoj Stolici.  Reichman tvrdi da je Maradiaga iznevjerio nju i supruga nakon više desetljeća prijateljstva nagovorivši ih da prokockaju životnu ušteđevinu ulažući u lažni investicijski plan.

 Knjiga također iznosi mnoge detalje o korumpiranosti Bergoglijeve desne ruke – čovjeka koji koordinira „reformu“ Crkve.

Gospodine smiluj se i udijeli nam dar ustrajnosti da izdržimo ove velike kušnje! Vodi nas u vremenu mraka i otpada od vjere!

One Comment

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *