Tužna kapitulacija Biskupa Vincenza Guo Xijina

Uoči očekivane obnove dogovora Vatikana i Kine ovog mjeseca, bivši i jedini ispravni biskup Mindonga najavio je potpunu ostavku na javni život.

Biskup Guo Xijin (62) napisao je u pismu koje je objavila Asia News 5. listopada objašnjavajući da se povlači kako bi se usredotočio na molitvu jer ne “želi postati prepreka napretku”.

Guo je bio pravi podzemni biskup priznat od Vatikana prije ere lažnog proroka, od kojega se tražilo da postane pomoćni biskup partijskom biskupu Zhan Silui, kojega je novi lažni Vatikan priznao kao biskupa Mindonga u obalnoj kineskoj provinciji Fujian u prosincu 2018.

No, biskup Guo nije dobio formalno priznanje od kineske vlade nakon što se povukao u stranu, jer je odbio zahtjev Pekinga da se registrira u Kineskom domoljubnom katoličkom udruženju.

( Biskup Guo, slikan prije progona)

Guo je na nedjeljnoj Misi 4. listopada najavio da više neće predsjedavati javnim Misama u nazočnosti vjernika i rekao da bi se svi administrativni poslovi povezani s biskupijom trebali uputiti biskupu Zhanu.

“S izuzetkom ispovijedi, iz osobnih saznanja, za sva druga pitanja trebali bi se obratiti samom biskupu ili bi trebali otići izravno u Ningde [grad poznat i kao Mindong], kako bi ih predstavili biskupu Zhan Siluu”, rekao je Guo . .

Uključio je i napomenu u kojoj se kaže da više neće primati desetinu i uputu da se sva desetina mora dostaviti izravno biskupiji kako bi Zhan upravljao.

Zhan je izopćen iz Crkve, nakon što ga je Kina 2006. godine postavila za biskupa. Ali pomirio se sa novim lažnim Vatikanom u sklopu privremenog sporazuma potpisanog 22. rujna 2018. između lažnog proroka i Narodne Republike Kine.

Dok je podzemna crkva napredovala sa 80.000 članova, 57 svećenika, 200 redovnica, 300 posvećenih laika i stotine laika kateheta, partijska crkva koju je vodio “biskup” Zhan Sila imala je manje od deset tisuća članova kojima je služilo samo 12 svećenika. To je bilo stanje 2018., prije sporazuma.

Nakon što je Guo odstupio kako bi Zhanu omogućio da vodi biskupiju, Zhan je predvodio izaslanstvo od 33 svećenika iz Biskupije Mindong da sudjeluju u “formacijskom tečaju” u Središnjem institutu za socijalizam, u suradnji s Ujedinjenom frontom provincije Fujian, gdje su slušali izlaganja o “sinicizaciji religije”. PREODGOJ.

“Moramo doprinijeti stvaranju nove stvarnosti u biskupiji Mindong i u katoličkoj crkvi Fujian”, rekao je Zhan nakon tečaja, navodi Asia News.

“Produbljivat ćemo sadržaj katoličke doktrine kako bismo potaknuli društveni sklad, napredak i pozitivnu kulturu, kako bismo odlučno izvršili sinicizaciju religije, nastavit ćemo slijediti put koji odgovara socijalističkom društvu”, rekao je trenutni lažni biskup iz Mindonga.

Treba naglasiti da je ovo “biskup”, kojega kineski partijski mediji najviše intervjuiraju i uživa sve povlastice, kao I ostali visoko rangirani partijski dužnosnici.

Sa druge strane, prema Asia Newsu, dužnosnici državne sigurnosti svakodnevno su posjećivali Biskupa Guoa u pokušaju da ga prisile da potpiše akt o registraciji s kineskom vladom.

Vatikan je izdao smjernice u lipnju 2019. navodeći da Sveta Stolica “poštuje izbor onih koji u savjesti odluče da se ne mogu registrirati pod trenutnim uvjetima.” Naravno jer su jedva čekali da ih se riješe, kako bi se htjeli riješiti i sviju nas koji svjedočimo vjeru.

“Sveta Stolica ostaje im bliska i traži Gospodina da im pomogne u očuvanju zajedništva sa svojom braćom i sestrama u vjeri, čak i pred onim kušnjama s kojima će se svatko morati suočiti”, naveli su. Koji licemjeri.

Kineske vlasti su Guoa više puta privodile prije privremenog sporazuma sa Vatikanom, a živio je cijelo ovo vrijeme pod policijskim nadzorom.

Kineske su vlasti podzemnog biskupa preko noći zadržale tijekom Velikog tjedna u ožujku 2018. nakon što je odbio koncelebrirati s biskupom Zhanom na Misi.

Biskup Guo također je zatvoren uoči Velikog tjedna 2017. godine.

U siječnju 2018. godine Asia News izvijestila je da je vatikansko izaslanstvo zatražilo od biskupa Guoa da dobrovoljno prihvati položaj biskupa koadjutora pod biskupom Zhanom. To je također bilo među uvjetima koji su kineski dužnosnici predložili biskupu Guu tijekom njegovog pritvora 2017. godine.

“Moji vjernici, morate zapamtiti da je vaša vjera u Boga, a ne u čovjeka”, rekao je Guo u svojoj najavi ostavke.

“U bilo kojim okolnostima ili promjenama, nikada ne biste trebali zaboraviti Boga, niti zanemariti Gospodinove zapovijedi, niti narušiti integritet vjere, niti odgoditi spasenje duše, što je najvažnije”, rekao je Guo.

Jedno vrijeme vjerni Biskup Vincenz Guo Xijin, je završio kao beskućnik i katolici nisu znali što je bilo s njim. Ako bi mu netko kroz to vrijeme htio i pomoći suočio bi se sa sankcijama partije.

2 komentara

  1. Zvonimir

    Veliki vjerski samit G20 o covidu 19 klimatskim promjenama od 13 do 17 listopada 2020. Interesantna je svita klerika iz svih velikih svijetskih vjerskih denominacija biti će ih na skupu 500. Očito je da vukovi u jagnjećoj koži pripremaju teren za spregu vjerskih i političkih vođa u funkciji otvaranja vrata za jedinstvenu svijetsku religiju kojom će se imati za cilj prevariti čovječanstvo i sunovratiti ga u podzemlje i ždrijelo zvijeri.Rezultati ovog skupa biti će predstavljeni na političkom skupu G20 u studenom. Glavni govornici petodnevnog foruma uključuju ne samo vodeće osobe iz većine glavnih svjetskih religija, denominacija i međuvjerskih organizacija, već i predstavnike Ujedinjenih naroda na čelu sa zamjenicom glavnog tajnika UN-a Aminom J. Mohammed. Također će govoriti direktor Agencije EU za temeljna prava Michael O’Flaherty, glavni tajnik Islamske svjetske lige Mohammad Al-Issa i bivši australski premijer Tony Abbott. Među vjerskim predstavnicima svih svjetskih religija, osim kardinala Ayusa i bolonjskog nadbiskupa kardinala Mattea Zuppija, biti će pravoslavni ekumenski patrijarh Bartholomej I, glavni rabin Pinchas Goldschmidt kao predsjedatelj Europske rabinske konferencije, “Religije za mir” – glavni tajnik Azza Karam i armenski katolički apostol iz Kilikije, Aram I. Keshishian. Sve ovo jasno ukazuje da se slugama zvijeri jako žuri i da je ono što nam je najavljeno jako blizu i da je tu pred nama.

  2. Karlo

    Samo neka teče sve što je u Pismu, i Volji Božjoj da se skrati vrijeme koliko je moguće. Bog bio Blagoslovljen i Njegova Presveta Volja. Pomoć je naša u Imenu Gospodnjem, koji stvori Nebo i Zemlju. Amen.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *