Europska medicinska agencija ignorira znanstvenike

Dvanaest istaknutih znanstvenika i liječnika uputilo je apel Europskoj agenciji zbog opasnosti od cjepiva protiv Covida. U otvorenom pismu, znanstvenici su zatražili odgovor od Europske medicinske agencije (EMA) jesu li ispitane krucijalne točke u pogledu sigurnosti cjepiva prije nego je agencija odobrila korištenje različitih COVID-19 cjepiva.

U pismo se govori o širokom spektru nuspojava cjepiva koje su primijećene kod prethodno zdravih mladih osoba.

Između ostalog, kao nuspojave spominju se: trombocitopenija, oštećenja endotela, mikrougrušci, te moždani udar.

U pismu se između ostalog kaže:

Štoviše, brojna medijska izvješća iz cijelog svijeta govore o domovima za umirovljenike u kojima se zaraza koronavirusa proširila u roku od nekoliko dana nakon cijepljenja štićenika. Iako priznajemo da su se ovakve pojave mogle dogoditi kao nesretna slučajnost, zabrinuti smo što nije bilo i što još uvijek nema adekvatnog ispitivanja mogućih uzroka zaraze ili smrti u takvim okolnostima, a pogotovo imajući u vidu odsutnost post-mortem ispitivanja.

Među ključnim članovima ove grupe znanstvenika je Dr. Sucharit Bhakdi, profesor emeritus medicinske mikrobiologije i imunologije, bivši predsjednik Instituta za medicinsku mikrobiologiju, Sveučilišta Johannes Gutenberg u Mainzu.

U pisanoj izjavi znanstvenici poručuju:

Stoga, kao polazište, smatramo da je važno navesti i procijeniti sve smrtne slučajeve koji su se dogodili u roku od 28 dana od cijepljenja te usporediti kliničke slike s onima koji nisu cijepljeni.

Šire gledano, s obzirom na razvoj COVID-19 cjepiva, Parlamentarna skupština Vijeća Europe izjavila je u svojoj Rezoluciji 2361, 27. siječnja 2021., da države članice moraju osigurati da sva COVID-19 cjepiva budu podržana visokokvalitetnim ispitivanjima koja su ispravna i provedena na etičan način. Službenici EMA-e i drugih regulatornih tijela u zemljama EU-a obvezuju se ovim kriterijima. Trebaju biti svjesni da možda krše Rezoluciju 2361 odobravajući medicinske proizvode koji su još uvijek u fazi 3 ispitivanja.

Prema Rezoluciji 2361, države članice također moraju obavijestiti građane da cijepljenje NIJE obvezno i ​​osigurati da nitko ne vrši politički, društveni ili drugi pritisak da se cijepi. Države se nadalje moraju pobrinuti da nitko ne bude diskriminiran zbog toga što nije primio cjepivo.

Znanstvenici su u pismu dali EMA-i rok od tjedan dana da odgovori na njihove upite, te najavili objavu pisma, ako ne odgovore, što se na kraju i dogodilo.