Pismo jednog liječnika ministru Berošu

Poštovani ministre Beroš, obraćam Vam se kao kolega i liječnik anesteziolog, subspecijalist intenzivne medicine, koji od prvog dana sa punim entuzijazmom i vjerom obavlja svoj posao, nesebično se dajući u borbi protiv tzv. novog korona virusa imenom COVID 19.

Osobno sam se zarazio na jednoj “sigurnoj” operaciji preko pacijenta koji je tretiran kao COVID 19 negativan. Na kraju se ispostavilo da je taj pacijent zapravo pozitivan i on je zarazio još jednog anesteziologa u intenzivnoj ( ne želim ulaziti u detalje jer nisu relevantni za ovo što vam želim reći). 

Ministre, ja i moje kolege liječili smo u svojoj općoj bolnici COVID 19 pozitivne pacijente koji zahtijevaju respirator i intenzivno liječenje, a koje u to vrijeme nisu mogli primiti respiracijski centri. Svi su se čudili kako smo uspjeli ekstubirati pacijente koji su “otpisani”, mahom pacijenti sa 70 i više godina.

Ja Vas osobno poznajem sa vizita na neurokirurškoj strani u Kliničkoj Bolnici Sestre Milosrdnice dok sam bio na specijalizaciji. Kolega, prepoznali bi me vjerujem da me vidite, jer smo korektno surađivali vezano uz vaše pacijente koje ste tada operirali. 

Bilo mi je jako drago vidjeti Vas kao našeg Ministra, jer sam se uvjerio da ste kolega koji uvažava mišljenje liječnika drugih struka. 

Doktore i dragi kolega, kao anesteziolog i intenzivist koji je osobno liječio najteže pacijente sa COVID 19 bilateralnom pneumonijom i ARDS-om, i k tome uspješno ekstubirao tj. skinuo sa respiratora većinu njih, želim Vam reći kako ste se promijenili na gore.

Dragi kolega, niste Vi taj čovjek koji ucjenjuje druge, ako se ne žele cijepiti. Vi ste prije svega liječnik. Nemojte podleći govoru fašizma i komunizma jednoumlja i diktature.

Želite li Vi meni oduzeti posao? Želite li Vi dragi kolega, vidjeti moju djecu gladnu zato što se ja ne želim cijepiti? Evo, za Vašu informaciju ja sam otac troje djece, najmlađe ima godinu i pol. Jeste li vi taj zbog kojeg će meni moj ravnatelj dati otkaz, jer se ne želi Vama zamjeriti. Kolega, po prirodi sam skeptik, i spreman sam osobno sa svakim liječnikom raspravljati o mRNA cjepivima poznatim i napuštenim zbog nesigurnosti, još od 1980-tih godina.

Testiranje na životinjama nije se napravilo jer se zna kakav će biti rezultat. Nije točno da su se sve zemlje ujedinile na “brzinu” da izume jedinstveno cjepivo, jer vidimo da skoro svaka zemlja ima svoje cjepivo.

Najmlađi pacijent kojeg sam intubirao imao je 51 godinu i taj je otišao doma. Cijepljenje djece potpuno nema smisla jer smrtnost je 0.

Poseban osjećaj zadovoljstva imao sam kada smo ekstubirali pacijenta koji je prije COVID 19 pneumonije i posljedično teškog ARDS-a, bio godinu dana na koncentratoru kisika i nije mogao napraviti par koraka bez koncentratora kisika. Kolega, ja sam taj liječnik kojeg Vi želite kazniti. Zbog čega? Jer ne vjerujem u mRNA cjepivo?

Kolega dragi, osobe koje su se cijepile dva puta, dokazano mogu se zaraziti i umrijeti od COVID 19 pneumonije, a ne od nuspojava kojih ima i te kako. Samo u svibnju primio sam njih petoro (inzulti srčani, moždani, tromboze ekstremiteta, slabosti, hematomi po tijelu, trombocitopenije itd…).

Vi meni nakon toga želite reći da građanima više prijeti opasnost od osoba koje nisu cijepljene i koje ne smiju nigdje bez maski, nego od osoba koje su dva puta cijepljene i koje također mogu biti zarazne i oboljeti ali nemaju nikakve zapreke u šetanju po šoping centrima i mjestima sa većim brojem ljudi.

Kolega, nemojte se čuditi da će uskoro upravo oni koji su cijepljeni zbog toga što nemaju nikakvih restrikcija u kontaktu, biti ti koji će zaraziti najviše ljudi.

I na kraju želim Vam reći da nikada ne smijete prodati svoju struku zbog političke pozicije. Nama liječnicima uzor je Hipokrat, a ne neki tamo premijer, koji je danas tu a sutra nije…

S poštovanjem, kolega anesteziolog.