Talijanski sud stao na stranu medicinske sestre koja je suspendirana jer je odbila primiti COVID 19 cjepivo

Odluka suda poništava prethodne presude i baca novo svijetlo na nelegitimnu praksu davanja otkaza ili suspenzije radnika, kojima se uskraćuje plaća jer su se odbili cijepiti

Građanski sud priklonio se medicinskoj sestri koja je suspendirana bez plaće, nakon što se odbila cijepiti protiv COVID-19.

Presudu je donio Tribunal u Milanu 16. rujna, nakon žalbe talijanske medicinske sestre. U veljači je suspendirana bez plaće jer je odbila primiti COVID 19 cjepivo usprkos nametanju obveznog cijepljenja, koji joj je nametnuo njen poslodavac. Tribunal je suspenziju nazvao nelegitimnom i naložio poslodavcu da medicinskoj sestri isplati punu plaću s kamatama i zaostalim plaćama. Odluka poništava prethodne sudske presude za slične slučajeve. 

To je prvi put u Italiji da je sud presudio u korist zaposlenika u slučaju suspenzije ili otkaza zbog necijepljenja.

Odluka dolazi s jednog od najmjerodavnijih talijanskih sudova i smatra se osobito značajnom jer ruši presedane i zakonski utvrđuje nelegitimnost otpuštanja ili suspenzije zaposlenika bez plaća, zbog odbijanja cijepljenja. 

Ovo je bio jedan od prvih slučajeva suspenzije zdravstvenog radnika, rekao je Mauro Sandri, odvjetnik medicinske sestre.

Sandri je usporedio slučaj sa 5 medicinskih sestara koje su bile u sličnoj situaciji; ali su izgubili žalbu u svibnju.

Svi će se sjetiti presude u Bellunu, kada je 5 medicinskih sestara koje je poslodavac suspendirao uložilo žalbu i izgubilo, rekao je. 

Svi glavni mediji u rukama vlade, likovali su na ishod te presude do te mjere da su rekli da je besmisleno žaliti se na suspenzije koje su izrekli poslodavci. 

Odvjetnik Sandri se tada prisjetio da su presudu u tom predmetu nažalost oponašali drugi sudovi, uključujući Modenu i Veronu te da je stvorena sudska praksa koja poslodavcima daje dozvolu za suspenziju svojih zaposlenika.

Svi Sandrijevi prethodni pokušaji žalbe na takve odluke bili su neuspješni. Međutim, on vidi da je ova nova odluka preokrenula trend.

Ova je odluka bila izrazito pozitivna jer je utvrdila nelegitimnu prirodu suspenzije, rekao je. 

Dotična medicinska sestra bila je suspendirana od veljače i od tada nije primala plaću. Sud je stoga naložio poslodavcu da joj isplati plaću za cijelo razdoblje u kojem joj nije isplaćena naknada, s dodatnom kamatom, kako je istaknuo Sandri.

Žalba je imala za cilj njezino vraćanje na radno mjesto (…) Stoga smo to zatražili, kao i potpunu isplatu njezinih plaća, sa zaostalim kamatama.

Talijanski odvjetnik uvjeren je da će nova presuda poslužiti kao sudska praksa za slične slučajeve u budućnosti.

Odvjetnik Sandri ohrabrio je radnike u sličnim situacijama koji su se opirali pritisku da uzmu cjepivo, da tuže ne samo za izgubljene plaće već i za odštetu. Sandri je taktiku zastrašivanja i prijetnje koje koriste neki poslodavci, koji vrše pritisak na svoje radnike da se cijepe, opisao kao oblik bulinga. 

Isti princip može se primijeniti u mnogim drugim situacijama u kojima postoji odluka za obvezno cijepljenje, rekao je.

Svatko tko je zaposlen u firmi koja pretjerano pritišće radnike da se cijepe i onda ih suspendira zbog toga, postao je žrtva bulinga, rekao je. 

Sandri također vidi ovu presudu kao tračak nade u gorućoj borbi protiv nametanja “COVID 19 propusnica” u Italiji.

Ova presuda nam pokazuje koliko je važno braniti svoja prava na učinkovit način kako bismo postigli rezultate, rekao je.