UN-ov Odbor za ljudska prava formalno je isključio nerođeno dijete iz „prava na život“

Unatoč žalbama od preko stotinu Vlada i pro-life organizacija, uključujući SAD i Poljsku, UN-ov Odbor za ljudska prava je isključio nerođenu djecu iz prava na život u međunarodnom zakonu ovog tjedna u Ženevi.

„Na trenutak sam se zabrinuo da ćemo raspravljati o riječi limit za različite opcije“, šalio se Yuval Shany. Izraelski profesor za zakone izrugivao se brigama ljudi koji su pro-life jer je Odbor požurivao drugo čitanje kontraverznog nacrta prijedloga o pravima na život što je možda najvažniji ugovor UN-a o ljudskim pravima.

Shany, koji je dvije godine bio na čelu nacrta prijedloga, znao je da neće biti onih koji će se protiviti. 18 članova Odbora koji vode evidenciju o naporima da se implementira ugovor jednoglasno su se složili oko teksta koji je u nekim pogledima više ekstreman nego onaj prijašnji.

Odbor je dodao jezik kojim se uvodi pristup abortusu ne samo kao ugovoreno pravo, već da također mora biti „dostupno“ i „efikasno“, kako su skupine koje podupiru abortus preporučile Odboru. Sarah Cleveland, američki profesor za zakon, rekao je da je to bilo potrebno kako bi se olakšalo žrtvama silovanja za stjecanje prava na abortus.

Nije se našao niti jedan stručnjak koji je bio zabrinut za djecu u utrobi koja su sposobna osjetiti bol, ili donijeti Ugovor o pravima djeteta koji izričito zahtjeva izjave o zaštiti djece „prije rođenja“.

„Imam vrlo osjetljivu savjest“, rekao je Mauro Politi u jednom trenutku. Savjest talijanskog profesora nije se mučila oko abortusa samog po sebi, već o potrebi da se ženama osigura mogućnost abortusa njihova nerođenog djeteta u slučaju silovanja, invaliditeta ili kada je u pitanju majčin život.

„Naravno, složili smo se da je na državi da odluči kada započinje život“, rekla je  Njemačka profesorica Anja Seibert-Fohr – jedina članica Odbora koja je savjetovala oprez kod uvođenja prava na abortus, ističući Europski sud za ljudska prava kao model.

„ Države imaju neku diskreciju“, složio se Shany. „Ne želimo dirati u temu abortusa u kasnom stadiju“.

Japanski predsjednik Odbora, Yuji Iwasawa bio je u žurbi i vidno nestrpljiv. On je inzistirao na tome da se na ove teme već raspravljao, premda nema javnog zapisa ovih rasprava. SAD, Rusija, Egipat, Japan, Poljska i druge zemlje su odbile autoritet Odbora da tumači pravo na abortus kao ugovor.

Ugovor je „živi instrument“, rekao je Francuski profesor Olivier de Frouville. Zajedno sa Shany-jem, on je istaknuo kako Odbor i druga tijela UN-a rutinski inzistiraju na pravu na abortus.

Jedina prepreka Odboru nisu bile suverene države već drugi dijelovi UN birokracije. UN-ov Odbor za invaliditet je tražio da se promijeni nacrt prijedloga kako bi se izbjegli izrazi koji ponižavaju nesposobne. Iwasawa je ukazao da se on našao sa predsjednikom Odbora za invaliditet te naznačio da su se dogovorili.

Drugo čitanje je zakazano za ožujak. Odbor još ima za odraditi temu eutanazije, koja se očito smatra obveznom u nacrtu prijedloga.        

https://www.lifesitenews.com/news/un-human-rights-committee-formally-excludes-unborn-child-from-right-to-life 

Pravila komentiranja: HKZ cijeni i potiče komentare čitatelja. Komentare ipak treba ograničiti na temu, da budu precizni i jasni, poželjno bi bilo da se podupru činjenicama, u svrhu davanja novih informacija ili produbljivanja postojećih.
Ovaj prostor nije namijenjen da bi se na njemu vrijeđalo bilo koga, niti je namijenjen za širenje osobnih duhovnih iskustava, također nije namijenjen za učestalo osobno blogiranje niti za teološke rasprave među komentatorima. Nije tajna da postoje uljezi koji mogu napraviti štetu, zbog toga neke komentare moramo brisati. Ako ispunjavaju ova pravila, objavljeni komentari ne moraju nužno odražavati stajalište HKZ-a.

One Comment

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *