Papa Benedikt hvali Vatkanskog doktrinalnog šefa kojeg je smijenio papa Franjo

Papa Emeritus Benedikt pohvalio Vatikanskog – nedavno smijenjenog doktrinalnog šefa, Kardinala Gerharda Mullera, govoreći za njega da je on “branio jasnu tradiciju vjere” dok je bio u uredu, i dodao, “ali u duhu pape Franje pokušao si shvatiti kako bi se moglo živjeti danas.”

“Tvoja petogodišnja služba u Kongregaciji za nauk Vjere istekla je, tako da više nemaš određeni ured, ali svećenik, i kardinal nikada se zapravo ne umirovljuje”, rekao je Benedikt za Catholic Herald, dodajući da mora nastaviti “javno služiti vjeri”.

Izjava je objavljena u uvodu knjige eseja koju je napisao Benedikt za 70 rođendan i 40 godišnjicu zaređenja za svećenika Gerharda Mullera.

Čini se da se Benediktov komentar o Mulleru kao branitelju jasne tradicije vjere, odnosi na inzistiranju Kardinala u svezi interpretacije pobudnice pape Franje, da oni koji su rastavljeni i civilno vjenčani ne mogu primati Svetu Pričest. 

Mullerov otpor Franjinoj agendi koja mijenja Katolički nauk, navodno je utjecao na njegovu smjenu. Muler je kasnije rekao da je papa Benedikt bio razočaran njegovom smjenom.

Benediktova pohvala Mulleru, dolazi u svijetlu ljutite Božićne čestitke Kuriji od pape Franje, u kojoj se žestoko osvrće na one prelate koje je smijenio, tvrdeći da su iskvareni ambicijama i taštinom i optužujući ih što krive kurijalni sistem za svoje vlastite greške.  

Franjo se možda odnosio na Mullera, koji se javno žalio da ga je Franjo smijenio na nedoličan način ove godine u lipnju. 

“Bez ikakvog razloga, smijenio je i tri kompetentna člana Kongregacije za Nauk Vjere. Ne mogu prihvatiti kao biskup takvo ponašanje prema ljudima i na takav način.”

Muller je također optužio teološke savjetnike pape Franje da mu daju loše vodstvo o Pričesti za rastavljene i nevaljano ponovno vjenčane parove.

Sjetimo se Papa Benedikt izrazio je svoju hvalu još jednom tradicionalnom marginaliziranom članu kurije, Kardinalu Robertu Sarahu, prefektu Kongregacije za Bogoštovlje i disciplinu sakramenata, kojem je papa Franjo uzeo gotovo sav autoritet nakon njegove kritike Franjine liberalne agende.

Ostaje nam još vidjeti da li su “Prinčevi” vjere u stanju pobijediti svoj panični strah i obraniti Vjeru, prije nego se svi naviknu na herezu.

Jer netko je jednom rekao: Ako laž ponoviš dovoljno puta, ona postaje istina.

https://www.lifesitenews.com/news/pope-emeritus-benedict-praises-vatican-doctrinal-chief-dismissed-by-pope-fr

Pravila komentiranja: HKZ cijeni i potiče komentare čitatelja. Komentare ipak treba ograničiti na temu, da budu precizni i jasni, poželjno bi bilo da se podupru činjenicama, u svrhu davanja novih informacija ili produbljivanja postojećih.
Ovaj prostor nije namijenjen da bi se na njemu vrijeđalo bilo koga, niti je namijenjen za širenje osobnih duhovnih iskustava, također nije namijenjen za učestalo osobno blogiranje niti za teološke rasprave među komentatorima. Nije tajna da postoje uljezi koji mogu napraviti štetu, zbog toga neke komentare moramo brisati. Ako ispunjavaju ova pravila, objavljeni komentari ne moraju nužno odražavati stajalište HKZ-a.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *