Katolici kritiziraju neukusnu, nepristojnu, bogohulnu Met Galu

Katolici su imali brojne razloge kritizirati Met Galu 2018. Bila je izložena fetiš maska katoličke tematike, uz svetu odjeću posuđenu iz Vatikana; tu su bili oskudno odjeveni celebrityji s izrezom na prsima na kojem je bila Blažena Djevica Marija, te zavodljivi ženski kardinal i draguljima ukrašeni ženski papa; a na događaju je bio prisutan i njujorški kardinal, Timothy Dolan, koji je hvalio “Katoličku maštu”.

Pjevačica Rihanna bila je odjevena kao papa, sa svjetlucavom mitrom, o kojoj se Dolan kasnije šalio što joj je posudio.

Raymond Arroyo s EWTN-a nazvao je događaj “vrlo blistavim transvestitskim šouom” i “narcisoidnim prikazom”.

Laura Ingraham, koja je razgovarala s Arroyom, nazvala je događaj “Pedeset nijansi katolicizma”.

Ross Douthat komentirao je u New York Timesu da su sudionici nosili odjeću svete tematike, “seksualno je naglašavajući kako bi šokirali”.

Pjevačica Rihanna odjevena kao papa svibnja 2018. na Met Gali u New Yorku

“Nebeska tijela: moda i katolička imaginacija” bila je tema ovogodišnje gale za prikupljanje sredstava za Metropolitanski muzej umjetnosti u New Yorku, i teme najveće do sada izložbe ovog muzeja.

Matthew Schmitz iz First Things kritizirao je prikaz zbog “neukusnih, nepristojnih i blasfemičnih modnih predmeta”.

Često neprilična, bogohulna pjevačica Madonna izvodila je senzualnu verziju pjesme Like a Prayer okružena redovnicima i sluškinjama. Sluškinje odjevene u istu vrstu korzeta kao što je Madonna otkrila da nosi nakon što su redovnici uklonili njen plašt.

Ali nisu svi katolici bili uznemireni zbog onog što mnogi nazivaju “bogohulnim”.

Claire Giangravè i Christopher White iz Crux-a napisali su žustro izvješće o događaju, nazivajući ga “povratak kući” slavnih osoba koje su nekoć prakticirale katoličku vjeru. Njihovo je izvješće potaknulo entuzijazam prema događaju.

„Primjerice, dobitnica Grammy nagrade i domaćica večeri, Rihanna, zaista se istakla te noći, prikazujući se sa svojom papinskim zlatnom mitrom, ukrašena draguljima i kristalima”, izvijestili su.

Nadbiskup New Yorka, kardinal Timothy Dolan, rekao je Cruxu da ” uopće ne smatra kako je duh večeri bio uvredljiv ili bogohulan”.

Eloise Blondiau iz isusovačkog časopisa America magazine izjavio je kako se katolici “ne bi trebali žaliti na prisvajanje kulture na način kako se druge skupine žale jer su tako dobro zastupljeni u popularnoj kulturi”.

https://www.lifesitenews.com/news/fifty-shades-of-catholicism-catholics-castigate-tasteless-indecent-blasphem

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *