Katolici pokrenuli apel pozivajući biskupe svijeta da prekinu šutnju o krizi pod papom Franjom

Istaknuta skupina katoličkih laika poziva biskupe i svećenike da prekinu svoju šutnju oko “homoseksualnih mreža” u hijerarhiji Crkve, za koje mnogi vjeruju da su “korijen” svećeničke krize seksualnog zlostavljanja o kojoj će se raspravljati sljedećeg mjeseca u Vatikanu.

U apelu objavljenom na talijanskom, engleskom i španjolskom jeziku 5. siječnja […], predsjednik rimske Zaklade Lepanto, talijanski povjesničar, profesor Roberto de Mattei, poziva katoličke biskupe i svećenike da napuste “put apsolutne tišine” o moralnoj i doktrinarnoj krizi u Crkvi, tvrdeći da ona samo potiče njezino “samouništenje”.

On ih također poziva da stave “interese Crkve, koji su i interesi Isusa Krista”, iznad svojih osobnih interesa, i da udruže svoje glasove s prelatima poput nadbiskupa Viganòa koji su otvoreno osudili ono što nazivaju “homoseksualnim mrežama” u hijerarhiji kojima pogoduje “tajnovitost” jer “uništavaju nedužne žrtve, svećenička zvanja i […] cijelu Crkvu.”

Nazvan “Odvaži se, Monsignore!”, poziv apelira na biskupe i svećenike da traže od Boga nadnaravnu milost potrebnu da se hrabro odgovori trenutnoj krizi.

“Usudiš li se zatražiti, Duh Sveti ne će propustiti sugerirati tvojoj savjesti vremena, putove i tonove izlaska na otvoreno, kako bi postao “svjetlo svijeta, grad na gori, svijeća postavljena na svijećnjak “(Matej 5,13-16)”, navodi se u žalbi.

“Čega se bojiš? Svijet vas može napasti klevetom i ogovaranjem. Vaši nadređeni vas mogu lišiti vaših vlasti i vanjskog dostojanstva. Ali Gospodinu morate položiti račun, kao i svaki od nas na Sudnjem danu”, dodaje.

Do sada su, de Mattei primjećuje, mnogi biskupi i svećenici – čak i oni koji se suosjećaju s “nelagodom” i “brigom” koju su izrazili kardinali i laici – prihvatili “tišinu kao vrhovno pravilo” i savjetovali drugima da slijede primjer u ime “praćenja Pape” i “sprječavanja raskola”.

Ali, tvrdi, “postoji samo jedan način da se Crkva spasi od raskola. Govorite Istinu. Šutnjom ćemo samo produbiti raskol.”

Laička skupina stoga poziva biskupe i svećenike: “Usudi se otvoreno ohrabriti one koji brane Crkvu iznutra i koji javno ispovijedaju cjelovitu Istinu Katoličke vjere. Usudite se potražiti druge suučesnike koji će se pridružiti vama i nama u pokliču borbe i ljubavi kojeg je sveti Ljudevit Montfortski izrekao u svojoj “Gorućoj molitvi” (Prière embrasée) ovim proročkim riječima: “Požar! Požar! Požar! U kući Božjoj je požar! Požar je čak i unutar svetišta!”

U komentarima za LifeSite, de Mattei je objasnio zašto sada Zaklada Lepanto izdaje svoj apel, što se nadaju postići i zašto su se usredotočili na pitanje homoseksualnosti. On je rekao:

  1. veljače u Vatikanu će otpočeti summit o seksualnom zlostavljanju od strane crkvenih predsjednika biskupskih konferencija diljem svijeta. Papa Franjo upravo je poslao pismo o ovom pitanju američkim biskupima koji su se okupili u sjemeništu Mundelein u Čikaškoj nadbiskupiji na svome jednotjednom skupu. Papa Franjo, međutim, čini se da ograničava problem moralne iskvarenosti pedofilije na klerikalizam i zloporabu moći, bez proširivanja na homoseksualnost – što je nadbiskup Viganò s pravom osudio kao pravu “pošast” u Crkvi danas.

Prilikom izdavanja našeg apela, mi djelujemo kao što su laici mnogo puta činili tijekom povijesti. Laici su svojim djelovanjem doprinijeli moralnoj reformi Crkve u ključnim trenucima; na primjer, kroz pokret “Pataria” u jedanaestom stoljeću u Lombardiji.

Pataria je vjerski pokret u sjevernoj talijanskoj nadbiskupiji u Milanu koji je nastojao reformirati svećenstvo i crkvenu vlast, i podržavao papinske sankcije protiv simonije i svećeničkog braka. “Patareni” – ili “odrpanci”, kako su ih njihovi protivnici nazivali – uglavnom su bili laici, gradski obrtnici koji su bili motivirani osobnom pobožnošću.

De Mattei je nastavio:

Danas, međutim, problem nije samo moralni, nego i teološki, jer je još ozbiljnija od prakse homoseksualnosti potvrda mnogih članova klera da je most između katoličke vjere i LGBT kulture moguć. Ti pastiri i teolozi su vjerojatno manjina, ali su aktivna manjina, a vrhovni crkveni hijerarsi su ih ohrabrili kroz opću tišinu. Često se sastajem u Rimu i drugim gradovima diljem svijeta, sa svećenicima koji privatno kritiziraju te stavove i žale se na situaciju u Crkvi, ali se ne usuđuju izreći svoje stavove i zatvaraju se u tišinu.

Naš apel ima za cilj ne samo potresanje uspavanog svećenstva iz njihove letargije, nego služi i kao simbolični čin ogorčenja i obrane crkvene časti. Nadamo se da naš glas, jednostavnih vjernika laika, ne će biti prezren, već će biti slušan i poštovan, također kao doprinos raspravi koja mora prethoditi summitu u veljači.

Niže je tekst apela na engleskom jeziku:

https://www.lifesitenews.com/news/lay-group-urges-clergy-dare-to-face-up-to-the-scourge-of-homosexuality

Iako je u gornjem tekstu zadržana izvorna terminologija, onoga kojega danas nazivaju papom Franjom, na HKZ-u nazivamo njegovim pravim imenom – lažni prorok.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *