500 Britanskih svećenika objavilo izjavu kojom podržavaju Humanae Vitae

RIM, 14. lipanj 2018 ( LifeSiteNews ) – Skoro 500 Britanskih svećenika objavilo je izjavu o podržavanju Humanae Vitae, predlažući ju kao ključ ozdravljenja društva, zbog sve češćih poteza unutar Vatikana koje razvodnjavaju njena učenja i prilagođavaju Crkvu modernim trendovima.

U pismu objavljenom za Catholic press 14. lipnja grupa svećenika iz Velike Britanije navodi kako bi trajno učenje Crkve o ljudskoj seksualnosti trebalo biti u prvom planu u izgradnji kulture života ističući njegovu važnost za katolike i ne-katolike podjednako.

Inicijativa, nazvana ” Humanae Vitae 50″, postavljena je kao poziv svećenicima da se čuju njihovi glasovi dok se Crkva priprema za obilježavanje pedesete obljetnice enciklike pape Pavla VI.

Objavljena 25. srpnja 1968. – usred previranja seksualne revolucije – Humanae Vitae” potvrđuje … čistoću i ljepotu bračnog čina, uvijek otvorenog za rađanje i uvijek jedinstvenog” i odbacuje pozive o dopuštanju umjetne kontracepcije u određenim okolnostima, pišu svećenici.

Oni se prisjećaju proročkog upozorenja Humanae Vitae, da bi široko prihvaćanje umjetne kontracepcije dovelo do gubitka “pravilnog razumijevanja braka, obitelji, dostojanstva djeteta i žena, pa čak i ispravnog poštovanja naših tijela kao dara muškarca i žene. “

Oni nadalje ističu: “U vrijeme objavljivanja Humanae Vitae mnogi su odbili njenu poruku i upozorenja. Mnogi su naučili i to da je uporaba kontracepcije u svim slučajevima “apsolutno isključena” i “inherentno pogrešna” .

Ipak, dodaju, 50 godina kasnije, i uz veliku štetu prema ljudskom životu i ljubavi, “mnogi su ponovno shvatili mudrost Crkvenog nauka”.

“Kao svećenici”, pišu, “želimo potvrditi na ovoj 50. obljetnici Humanae Vitae plemenitu viziju prokreativne ljubavi kao što ga je Katolička crkva uvijek podučavala i razumjela. Vjerujemo da je ispravna “ljudska ekologija”, ponovno otkrivanje prirodnog puta i poštivanje ljudskog dostojanstva koje je neophodno za budućnost našega naroda, katoličkog i nekatoličkog. Predlažemo ponovno otkrivanje poruka Humanae Vitae , ne samo u vjernosti Evanđelju, već kao ključ iscjeljivanja i istinskog razvoja našeg društva “.

Pismo predstavlja “značajnu promjenu” u korist tradicionalnog crkvenog učenja, priopćili su organizatori u pratećoj tiskovnoj izjavi. Zapravo, 1968. godine vrlo je malo svećenika s povjerenjem govorilo o njoj i mnogi su se razilazili u mišljenjima.

“Ovo je zapanjujući kontrast u prihvaćanju nauke Humanae Vitae 1968. godine kada je 100 britanskih svećenika napisalo izjavu protiv nje, a najviše ih je šutilo i bilo nesigurno”, rekao je jedan od potpisnika za LifeSiteNews. “Istina je da su svećenici u ovoj naprednoj zemlji koji su najbliži kulturi smrti shvatili, da je mudrost Crkve o ljudskoj seksualnosti i ljudskom životu neophodna za našu budućnost”, kazao je.

U pismu pozivaju svoju braću svećenike da potpišu, a organizatori su rekli da su ohrabreni pokrenuti inicijativu laika koji su pronašli “inspiraciju i radost” u poruci Humanae Vitae . 

Također su rekli svojim kolegama svećenicima da vjeruju kako će laici “biti potaknuti ovom pozitivnom porukom vjernosti od svojih pastora”.

Doista, njihova svećenička vjernost Kristu sjaji još snažnije usred nastojanja Vatikana da umanji i razvodni Humanae Vitae , gdje se sadašnji članovi Papinske akademije za život javno izjašnjavaju za kontracepciju .

Organizator laičke inicijative Humanae Vitae 50 rekao je: “Kao i mnogi vjerni laici, svećenici su shvatili uništenje uzrokovano zanemarivanjem moralnih istina sadržanih u enciklici. Kao što je papa Pavao upozorio, široko korištenje kontracepcije dovelo je do razbijanja obitelji i općenito gubitka seksualnog morala, u poštivanju ljudskog života i dostojanstvu žena. Nakon pedeset godina shvaćamo kako je proročki bila Humanae Vitae . “

U nastavku nudimo našim čitateljima naslovnicu pisma. Potpuni popis potpisnika je ovdje .

 

Dragi oče,

 

Kao što ste i znali, ove godine obilježava se 50 obljetnica enciklike Pape Pavla VI Humanae Vitae. U toj enciklici Papa podržava Crkvena tradicionalna učenja o braku, unatoč što predstavljaju sve veći izazov za sadašnji svijet.

Kao svećenici, mi svjedočimo svakodnevno krizama u obiteljskom životu i braku. 50 godina nakon što je napisana Humanae Vitae pokazala se relevantnijom nego ikad. Učenja o nerazriješivosti prokreativnog i jedinstvenog braka treba biti proglašena ponovno sa još većom sigurnosti.

Sa ovim mislima, stavljamo svoja imena na ovo pismo, s namjerom da budu objavljena u Catholc press-u. Ohrabreni smo mnogobrojnim vjernim laicima koji su pronašli u poruci Humanae Vitae inspiraciju i radost, zato vjerujemo da će naši ljudi biti ohrabreni ovom pozitivnom porukom vjernosti njihovih pastora. Nadamo se da ćete nam se i Vi pridružiti u potpisivanju ovog pisma i tako pomoći u ponovnom otkrivanju istine i ljepote Crkvenog učenja u vremenu kada je ona prijeko potrebna.

 

Molim vas potpišite pismo danas.

 

 

https://www.lifesitenews.com/news/500-british-priests-issue-statement-upholding-humanae-vitae

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *