„Udovica“ besramnog biskupa je predvidjela poziv pape Franje na razmišljanje o okončanju svećeničkog celibata

U intervjuu iz 2013. koji se obavio sedam mjeseci prije njene smrti, Clelia Luro, radikalna feministkinja i „udovica“ besramnog Argentinskog biskupa, predvidjela je će njen prijatelj papa Franjo predložiti okončanje obaveznog celibata za svećenike.

Prošlog mjeseca, papa je učinio upravo to u intervjuu kojeg je dao Njemačkoj novini Die Zeit

Luro je započela sa svojim neslavnim počecima 1966. kada je sa 39 godina, majka sina od 6 godina, rastavljena od svog muža, započela romantičnu vezu sa biskupom Jeronimom Podesta iz biskupije Avellaneda u Argentini. Podesta je bio zagovornik teologije oslobođenja.

Pod pritiskom Rima, zbog svoje veze sa Luro, Podesta je dao ostavku kao biskup. 1972.g. bio je suspendiran i „oženio“ se s Luro. Ponekad ga se moglo vidjeti kako je s njom na Misnom slavlju. Podesta je osnovao i postao predsjednikom Latino Američke federacije oženjenih svećenika i njihovih žena te je ostatak svog života posvetio tome da se okonča svećenički celibat.

Podesta i Luro su upoznali papu Franju – tada kardinala Jorgea Begoglia. Kada je Podesta umirao 2000.g. Bergoglio je telefonski razgovarao s Podestom i posjetio ga u bolnici.

Nakon što je Podesta umro, kardinal Bergoglio se sprijateljio s Luro. Nazivao ju je svake nedjelje idućih 12 godina i razgovarao s njom nakon što je postao papa 2013.g. Bergoglio bi razgovarao s Luro, koju je opisao „previše ulijevo orijentirana po pitanju crkvenog spektra“, o Crkvi i politici.

Zbog njihovih mnogih razgovora, Luro je stekla jedinstven uvid u stajalište pape Franje o temi okončanja svećeničkog celibata, što je Luro nastavila promicati sve do svoje smrti.

„Mislim da mu je vrlo teško to sprovesti, premda znam vrlo dobro što on misli i što želi, jer je dosta pričao sa mnom“, rekla je u intervjuu 2013.g. „Poslala sam mu mnogo materijala o oženjenim svećenicima i znam dobro da se lijepo ponašao prema oženjenim svećenicima – on im je pomagao da pronađu posao, pribave kuću, stvari koje Crkva ne čini.“

U knjizi iz 2010.g. čiji je naslov Na Nebu i Zemlji, kardinal Bergoglio kaže: „Na trenutak, ja sam za zadržavanje celibata, sa svojim za i protiv, jer je stoljećima s dobrim rezultatima više nego promašajima.“ On je dodao, međutim, da je svećenički celibat „pitanje discipline, a ne vjere“ i da se „to može promijeniti“.

S izborom pape Franje 2013.g., Luro je vjerovala da je došlo vrijeme za takvu promjenu. Rekla je u intervjuu: „Mislim da svećenički celibat neće biti obavezan. Sigurna sam da će Franjo to predložiti.“

Lurino proroštvo se potvrdilo jer je papa Franjo nagovijestio svoju otvorenost prema oženjenom svećenstvu nešto manje od mjesec dana. „Mi moramo razmisliti o tome ako je moguće viri probati.“ , rekao je. „Zatim mi također trebamo razlučiti koje zadatke oni mogu obavljati, na primjer, u odbačenim zajednicama.“

Viri probati je latinski izraz za „dokazani muškarci“ ili „testirani muškarci“. Papa ukazuje na ideju da čestiti oženjeni muškarci mogu biti zaređeni kao svećenici. 

Papa Franjo je odgovorio kada mu se postavilo pitanje o tome je li došlo vrijeme da razmisli o liberalizaciji ili ukidanju svećeničkog celibata: „U Crkvi, uvijek se gleda da se pogodi pravi trenutak, da se prepozna kada Duh Sveti traži nešto. To je razlog zašto ja kažem da mi razmišljamo o viri probati.“      

I dok papa Franjo datira početak svećeničkog celibata od prije 10 stoljeća, praksa zapravo ide unatrag do rane Crkve. Iako su Petar i neki drugi Apostoli bili oženjeni, tradicija ukazuje da su život u celibatu vodili nakon što ih je Isus pozvao sa Sobom. Elvirski Koncil koji je održan u Španjolskoj, početkom 4. stoljeća, zahtijevao je od sveg klera da se odreknu „svojih žena i da nemaju djece“.

Svećenički celibat je izravno vezan za Katolički nauk da je svećenik „alter Christus“ – drugi Krist. Kada svećenik posvećuje kruh i vino na Misi, otpušta grijehe kod Ispovijedi ili udjeljuje druge Sakramente, to je Krist, Veliki Svećenik, Koji djeluje preko svećenika. Crkva je spoznala da kao što je Krist Sam Sebe posvetio Bogu, ostajući u celibatu, tako bi isto trebao napraviti muškarac koji želi dijeliti Njegovo Svećenstvo.

Dok zakoni o celibatu onemogućuju svećenicima da postanu biološki očevi, oni im pomažu da postanu duhovni oci. Kao što je papa Pio XII prekrasno rekao: „…Upravo zbog toga što je slobodan od prezaokupljenosti zemaljskim stvarima, posvećujući se potpuno božanskoj službi, Crkva je ustanovila zakon o celibatu, čineći tako da se više očituje svim ljudima da je svećenik Božji poslanik i otac duša. Njegovim celibatskim pravilom, svećenik je daleko od gubitka obveza očinstva, radije povećavajući ih nemjerljivo, jer premda on nema nasljednike u ovom prolaznom životu na Zemlji, on zadobiva djecu za nebeski i vječni život. Što je veća svećenička čednost, više to sveti poslanik postaje, zajedno s Kristom, čista žrtva, sveta žrtva, bezgrješna žrtva.“   

Clelia Lurao je ispravno predvidjela da će njen prijatelj papa Franjo predložiti promjene Crkvene prakse o svećeničkom celibatu. Hoće li se dokazati da je u pravu njeno uvjerenje da će „s vremenom“ uvažena Katolička tradicija svećeničkog celibata „postati neobvezujuća“?  

https://www.lifesitenews.com/news/widow-of-disgraced-bishop-predicted-pope-francis-call-to-consider-an-end-to

One Comment

  1. Karlo Staklenac

    U raskolničkoj crkvi vjerujem da će štošta biti dozvoljeno, ali u Istinskoj Tradiconalnoj Pravoj Katoličkoj Crkvi – NIKADA, i molit ću se za to. Amen.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *