Ako papa ne odgovori na dubiu, mi ćemo jednostavno morati ispraviti ovu situaciju

Springfield, Virginia, 27. 03. 2017.- Kardinal Raymond Burke je rekao u petak da će četiri kardinala dubie “jednostavno morati ispraviti situaciju”, “s punim poštovanjem” ako papa Franjo ne odgovori na pitanja koja iziskuju moralnu jasnoću u Amoris Laetitia.

Burke je odgovarao na pitanja koja su postavljali iz publike nakon govora u Katoličkoj crkvi Sv. Raymond od Penaforta, kao dio skupa uvaženih predavača.

Na pitanje: “Mnogo je glasina koje kruže o dubiji, koju ste vi i druga tri uvažena kardinala poslali svetom ocu, o razvodu, ponovnom braku, i Pričesti … da li znate hoće li biti odgovora na dubiu od svetog oca ili od Kongregacije za Nauk Vjere?”

“Doista se nadam da će ga biti, jer su ovo temeljna pitanja, koja su se očito javila nakon teksta iz postsinodalne apostolske ekshortacije Amoris Laetitia.” rekao je Burke. “Sve dok se na ova pitanja ne odgovori, ona će nastaviti širiti vrlo štetnu konfuziju u Crkvi.”

Dio ove zbunjenosti je onaj “koji se odnosi na istinu, da su određena djela uvijek i svagdje loša,” rekao je. “Kardinali će nastaviti inzistirati da se da odgovor na ova iskrena pitanja.”

Burke je rekao da je karakteriziranje dubie kao “neučtive” ili “arogantne” netočno.

“Želio bih pojasniti jednu stvar,” rekao je. “Ovo je tradicionalni Crkveni put, tražiti jasnoću u vremenima konfuzije, omogućujući Rimskom papi priliku i prigodu” da odgovori. “Pristupili smo vrlo iskreno i nakon što nije bilo odgovora…onda su nam rekli iz Kongregacije za Nauk Vjere da niti neće biti odgovora, stoga smo smatrali neophodnim” da ova pitanja objavimo javnosti. “Toliko mnogo vjernika prilazilo nam je govoreći, postavljajući pitanja: “Kako to da nitko od vas kardinala koji imate veliku odgovornost da pomažete svetom ocu ne postavi ova pitanja?”, i tako smo ih i objavili.

“To je također učinjeno uz svo dužno poštovanje”, rekao je Burke.

Ako ne bude odgovora, ” mi ćemo jednostavno morati ispraviti situaciju, ponovno, s punim poštovanjem, kako bi izvukli odgovore na pitanja o nepromjenjivom učenju Katoličke crkve, te objavili ih na dobro duša”, rekao je.

“Mnogi ljudi su vrlo zabrinuti i s razlogom – i ja sam povremeno zabrinut”, rekao je kardinal o trenutnoj krizi u Crkvi. On potiče vjernike da se sjete Kristovog obećanja da “sile zla neće nadvladati Crkvu.”

Ako se suoče sa klerom koji propovijeda stvari koje se čine da su u suprotnosti sa učenjima Katoličkog morala, laici “imaju prekrasan instrument koji određuje nepromjenjiva učenja Crkve: Katekizam Katoličke Crkve.”

https://www.lifesitenews.com/news/cardinal-burke-we-simply-will-have-to-correct-the-situation-if-pope-francis

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *