Aleksandrijska deklaracija: Bergoglio ujedinjuje kršćanske crkve u Jednu svjetsku religiju žrtvujući papinstvo

Vatikanski Dikasterij za promicanje jedinstva kršćana potpisao je s predstavnicima Pravoslavne crkve 7. lipnja ove godine tzv. Aleksandrijsku deklaraciju, koja predstavlja zajedničko razumijevanje povijesti Katoličke i Pravoslavne crkve, osnovnih razlika u pogledima, te iznosi zajedničke zaključke kao temelj za ujedinjenje.

Dokument je naslovljen „Sinodalnost i primat u drugom mileniju i danas“. Ovdje se može vidjeti na engleskom jeziku:

http://www.christianunity.va/content/unitacristiani/en/dialoghi/sezione-orientale/chiese-ortodosse-di-tradizione-bizantina/commissione-mista-internazionale-per-il-dialogo-teologico-tra-la/documenti-di-dialogo/document-d-alexandrie—synodalite-et-primaute-au-deuxieme-mille.html

Kako prenosi Church Militant deklaracija donosi niz problematičnih izjava osobito što se tiče primata papinstva koje su pravoslavci kroz povijest odbijali, te se kaže kako prva crkva nije bila Katolička crkva, nego grupa lokalnih crkava među kojima je vladalo zajedništvo u različitosti. Ovo zajedništvo je izraženo kroz tzv. „sinodalnost“.

U pogledu vrhovne papinske vlasti napravljen je kompromis koji se može naći u zaključku zajedničkog dokumenta, gdje piše (google prijevod):

Velika pitanja kompliciraju autentično razumijevanje sinodalnosti i primata u Crkvi. Crkva nije pravilno shvaćena kao piramida, s primatom koji upravlja s vrha, ali nije ispravno shvaćena ni kao federacija samodostatnih Crkava. Naše povijesno proučavanje sinodalnosti i primata u drugom tisućljeću pokazalo je neadekvatnost oba ova pogleda.

Dakle, zaključak deklaracije odbija katoličko shvaćanje papinskog primata. Postavlja se pitanje gdje je tu papinstvo i njegova vlast u Crkvi na Zemlji u što su vjerovali katolici stoljećima? Gdje je tu Petar, Stijena na kojoj je Krist izgradio Crkvu? Sada je papinstvo čini se žrtvovano za ujedinjenje u Bergoglijevu jedinstvenu svjetsku religiju.

Za sada ova dokument prolazi bez komentara iz Crkve ili iz preostalih katoličkih medija. Vidjet ćemo dokle će šutjeti o tako važnoj stvari.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *