Američki biskupi zatražili ostavku od svećenika teologa, koji je javnim pismom kritizirao papu

Bivši šef za nauk vjere u SAD-u, zamoljen je da da ostavku na mjesto savjetnika nakon što je napisao papi Franji u svom pismu, kako je njegovo papinstvo obilježeno “kroničnom pomutnjom” i da papa uči sa “čini se namjernim manjkom jasnoće”.

Manjak jasnoće “nepovratno riskira grijeh protiv Duha Svetoga, Duha Istine,” napisao je svećenik.

Kapucin otac Thomas Weinandy, rekao je da papino ponašanje “čini se umanjuje važnost Crkvenog nauka”.

Rekao je Franji da su vjernici skandalizirani njegovim imenovanjem biskupa koji, ne samo da “imaju poglede suprotne Kršćanskoj Vjeri nego koji podupiru i brane takve hereze”.

Kao rezultat toga, rekao je Weinandy, da mnogi vjernici gube povjerenje u njihovog vrhovnog pastira.

Zbog pisma, biskupska konferencija SAD-a, tražila je njegovu ostavku, od njegove sadašnje pozicije savjetnika biskupa. I on je podnio svoju ostavku.

Weinandy, trenutni član Internacionalne Teološke Komisije, kritizirao je Franju i zbog klevete protiv onih članova Crkve koji su nastojali inerpretirati njegovu pobudnicu AL u skladu sa Crkvenom tradicijom. 

“Vaše papinstvo je dalo licencu i povjerenje opasnim teološkim i pastoralnim pogledima, pozivajući ih da sada izađu iz svojih tamnih skrovišta”, rekao je Weinandy.

Pismo oca Weinandy-ja, napisano je 31. 07., a objavljeno je sada u srijedu.

Weinandy je bio izvršni direktor Katoličke Biskupske Konferencije SAD-a, za Nauk Vjere i Pastoralne prakse od 2005. do 2013. god.

Papa Franjo imenovao je Weinandy-ja u Internacionalnu Teološku komisiju 2014 god.

Komisija je primarno savjetodavno tijelo Vatikanskoj Kongregaciji za Nauk Vjere. Franjo ga je također nagradio Pro Ecclesia et Pontifice medaljom, za služenje Crkvi 2013, god.

U svom pismu papi Franji, on kaže: “Crkva vam se okrenula u duhu vjere, sa nadom da ćete je voditi u ljubavi, ipak, Vaša Svetosti, kronična pomutnja je obilježila vaš pontifikat”

“Svijetlo vjere, nade i ljubavi, prečesto je zamagljeno, dvosmislenošću Vaših riječi i djela.” ,rekao je Weinandy.

“Ne trebam izraziti svoju zabrinutost o sadržaju vaše pobudnice AL i osmog članka, to su već učinili brojni teolozi, biskupi i kardinali. Glavna zabrinutost je način vašeg učenja. U AL, vi s vremena na vrijeme namjerno želite biti dvosmisleni, pozivajući na tradicionalnu interpretaciju učenja o braku i razvodu kao i one koji bi željeli to učenje promijeniti. Poučavajući sa takvim namjernim manjkom jasnoće, nepovratno riskirate grijeh protiv Duha Svetoga, Duha Istine. Sveti Duh je dan Crkvi, a posebno Vama, kako bi ispravili greške, a ne ih gomilali”, rekao je Weinandy u svom pismu.

“Vi cenzurirate i ismijavate one koji nastoje interpretirati osmi članak AL u skladu sa Tradicijom Crkve, kao da su oni farizeji koji nemaju milosrđa. Ova vrsta klevete je neprijatelj Petrove službe. Neki od Vaših savjetnika nažalost sudjeluju u sličnim djelima. Takvo ponašanje daje utisak da Vaši pogledi ne mogu preživjeti teološko propitivanje te da moraju biti podržani ad hominem argumenti- (pokušaj negiranja istinitosti neke tvrdnje zbog osobe koja je iznijela tu tvrdnju). Svaki puta iznova vi predstavljate Crkveni nauk kao nešto beživotno i knjiški, daleko od pastoralne brige svakodnevnog života. Ali upravo je to Kršćanska Nauka, koja oslobađa ljude od bezvrijednih svjetskih ideologija i osigurava da se naučava autentično živo Evanđelje. Ovo sve slabi pobožnost mnogih žena i muškaraca koji su hrabro isticali i branili autentična Katolička učenja dugi niz godina, često riskirajući reputaciju i svoj život.” rekao je Weinandy

“Vi ste posebno poticali raznolikost mišljenja, na obje sinode o obitelji, no svi su primijetili kako je većina vaših neistomišljenika brzo utišana. Ono što su mnogi naučili iz vašeg pontifikata je da Vi niste otvoreni za kritiku, nego da ju vi zamjerate. Mnogi biskupi šute zbog želje da budu vjerni vama, dok drugi ne žele govoriti iz straha za svoju budućnost.”, naznačio je Weinandy.

Otac Weinandy rekao je da ga često pitaju: “Zašto je Isus dopustio da se ovo događa?”

“Jedini odgovor koji mi pada na pamet, je da Isus želi vidjeti kako je slaba vjera mnogih unutar Crkve, čak i među mnogim njenim biskupima”, rekao je Weinandy.  

https://www.lifesitenews.com/news/breaking-u.s.-bishops-ask-theologian-to-resign-after-letter-criticizing-pop

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *