Američki kardinali i biskupi na sastanku o Amoris Laetitia s teološkim disidentima

Dva kardinala i desetak biskupa prisustvovalo je na konferenciji ovog tjedna na Boston Collegeu gdje su se susreli s brojnim katoličkim disidentima kako bi razgovarali o strategijama za provedbu kontroverznih učenja pape Franje o braku i obitelji u biskupijama diljem Sjedinjenih Država.

Isusovac O. James Keenan, teolog na Boston Collegeu i jedan od glavnih organizatora događaja od 5. do 6. listopada, izjavio je kako će konferencija “učvrstiti i dalje potaknuti kontinuirani prijem Amorisa u SAD-u.”

Rekao je da je svrha skupa “postavljanje plana za budućnost Crkve” u SAD-u.

Keenan je 2003. godine svjedočio protiv amandmana iz Massachusettsa koji određuje brak kao [zajednicu] muškarca i žene. On je tvrdio kako “kao svećenik i kao moralni teolog, ne vidi kako bi itko mogao koristiti rimokatoličku Tradiciju da podrži [amandman]”. Rekao je da će zakon odbiti “homoseksualcima i lezbijkama” “cijeli niz ljudskih i građanska prava.”

Čini se da je disidentska služba za vijesti – National Catholic Reporter (NCR) imala ekskluzivnu privilegiju prijenosa sa konferencije. Linkovi o događaju na web stranici Boston Collegea odnose se na članke na NCR web stranici. Na svojoj internetskoj stranici NCR navodi da je “nekoliko tiskovnih medija pozvano da izvještavaju o postupku, uključujući NCR”.

Ipak, ostaje nejasno, jesu li vjerski katolički novinari pokrivali događaj.

Kardinal Blase Cupich iz Chicaga surađuje s konferencijom. U lipnju je kardinal tumačio Amoris Laetitia kao poziv katolicima da sazriju iz “adolescentske duhovnosti u odraslu duhovnost” gdje će moći koristiti svoju “slobodu savjesti” da “razlučuju istinu” u svom životu.

Tijekom Sinode o obitelji iz 2015. godine, na kojoj je prisustvovao po osobnom pozivu pape Franje, tadašnji nadbiskup je rekao da bi aktivni homoseksualci trebali moći primiti Svetu Pričest. Kasnije je branio svoj stav u intervjuu za ABC, navodeći da ako “gay ljudi” u “dobroj savjesti” shvate da trebaju primiti Svetu Pričest, tada “moraju slijediti svoju savjest”.

Konferencija u Bostonu sastojala se od panel diskusije između prelata, teologa i kanonskih pravnika, od kojih mnogi imaju stavove suprotne višegodišnjem katoličkom učenju o braku, Sakramentima, savjesti i postojanju apsolutnih moralnih normi.

Natalia Imperatori-Lee, teologinja na Manhattan Collegeu, jučer je u panel diskusiji rekla da papa Franjo poziva na poštivanje moralnih odluka koje laici postavljaju u životu i da se radi na prevladavanju “infantilizacije laika”.

“Infantilizacija laika ima svoje povijesne korijene u pogledu laika kao objekata klerikalne kontrole: plaćanje, molitva i poslušnost, ili kako Pio X. bilježi u [enciklici] iz 1906., Vehementer Nos, “pravo laika je dopustiti da ih se vodi”, rekla je.

Istaknula je da Amoris Laetitia poziva svećenike da poštuju odluke koje laici čine po savjesti, nakon procesa razlučivanja.

“Zamjena savjesti je čin dominacije … To je zloupotreba vlasti”, rekla je.

Cathleen Kaveny, teologinja i građanska odvjetnica na Boston Collegeu, je govorila na panelu o tome kako Katolička crkva nakon Amoris Laetitie mora ponovno procijeniti svoje stajalište o ponovnom braku kao stalnom “preljubu”.

“Isus očito nije bio naklonjen preljubu”, rekla je. “Jasno je da odbacuje razvod i ponovni brak kao suprotan Božjoj prvobitnoj volji”.

“Ali ništa u Isusovim riječima ili ponašanju ne zahtijeva da se grijeh koji se uključio u razvod i ponovni brak mora koncipirati kao grijeh koji traje neograničeno, bez mogućnosti djelotvornog pokajanja”, rekla je nazočnima na konferenciji.

“Nametanje takvog zahtjeva u svakom slučaju nije milosrdno”, rekla je. “I milosrđe je krajnji kamen temeljac Božanskog zakonodavca.”

Kaveny je kazala kako će Crkva ispravno učiniti ako se obrati američkom građanskom pravu kao resursu za revalorizaciju.

Dala je primjer jednog slučaja u kojem je Vrhovni sud presudio da se poligamisti ne mogu teretiti za zasebne zločine za svaku godinu u kojoj su bili oženjeni s brojnim partnerima jer takve optužbe moraju biti usklađeni sa njihovim “životnim iskustvom”.

Bitno je spomenuti prisustvo na konferenciji isusovca O. Antonia Spadara, papinskog povjerenika i urednika talijanskog časopisa La Civiltà Cattolica. Spadaro je branio Amoris Laetitia da predstavlja otvaranje vrata razvedenim i ponovno vjenčanim katolicima kako bi pristupili Sakramentima. U siječnju je izazvao kontroverzu, kada je tweetovao u vezi s protuzakonitošću uzrokovanom Papinim naukom da “2 + 2 u teologiji može biti 5”, jer “to ima veze s Bogom i pravim životom ljudi”.

Spadaro je rekao na konferenciji da nakon Amoris Laetitie Katolička Crkva više ne može postavljati opća pravilu koje se primjenjuje na cijele skupine ljudi.

“Moramo zaključiti da Papa shvaća da se više ne može govoriti o apstraktnoj kategoriji osoba i … praksi integracije u pravilu koje treba apsolutno slijediti u svakom slučaju”, kazao je.

“Pošto stupanj odgovornosti nije jednak u svakom slučaju, posljedice ili učinci pravila ne moraju nužno uvijek biti isti”, dodao je.

“Više nije moguće procijeniti ljude na temelju norme koja je iznad svega”, zaključio je.

Na konferenciji je također prisustvovao kardinal Kevin Farrell, šef novog vatikanskog Dikasterija za laike, obitelj i život. Farrell je nazvao pristup razvedenih i ponovno vjenčanih Pričesti “kao proces razlučivanja i savjesti” koji stiže nakon “putovanja” na kojem je par pratio svećenik. Kritizirao je američke biskupske smjernice, [njegovih] kolega, koje odbacuju Pričest za ponovno vjenčane jer uzrokuju “podjelu”. Također je pohvalio knjigu “Gradnja mosta” isusovca O. Jamesa Martina. Knjigu su kritizirali drugi biskupi, pa čak i [jedan] kardinal, zbog propusta da govori o grijehu i njezinoj tendenciji normalizacije homoseksualnosti.

Farrell je jučer govorio na panelu o porukama Amoris Laetitia katolicima koji su postali nezadovoljni strukturama vlasti, prenosi National Catholic Reporter.

Govornici su također uključivali i malteškog nadbiskupa Charlesa Sciclunea koji je u siječnju napisao smjernice za provedbu Amoris Laetitia koje dopuštaju da civilno razvedeni i ponovno vjenčani katolici koji žive u preljubu primaju Pričest ako su “u miru s Bogom”.

Malteški nadbiskup je u intervjuu iz 2016. za Malta Indep rekao da su homoseksualne građanske unije “služba dostojanstvu tih ljudi”. “Mislim da trebamo podržati zakonodavstvo koje daje istospolnim partnerima njihovo dostojanstvo i socijalnu zaštitu,” on je rekao. Malta je legalizirala homoseksualni “brak” u srpnju s malim otporom Sciclune ili njegovog brata, biskupa Maria Grecha.

Također je bio prisutan i biskup San Diega, Robert McElroy. Pozvao je svećenike u njegovoj biskupiji u studenom prošle godine da omoguće razvedenim i ponovnim vjenčanim katolicima koji žive u preljubu “iskoristiti unutarnji forum savjesti kako bi vidjeli hoće li ih Bog pozvati da se vrate Euharistiji”. Također je rekao svećenicima da prigrle “LGBT obitelji” u njihovim župama.

Konferencija se dogodila oko dva tjedna nakon što je 60 katoličkih svećenika i svjetovnih učenjaka iz cijelog svijeta izdalo “Sinovsku ispravku” papi Franji radi “propagiranja hereza”. Oni tvrde da je papa Franjo podržavao heretičke stavove o braku, moralnom životu i Euharistiji koji uzrokuju mnoštvo “krivovjerja i drugih grešaka” koje se šire diljem Katoličke Crkve.

https://www.lifesitenews.com/news/us-cardinals-meet-with-dissident-theologians-to-implement-amoris-laeti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *