Američki nadbiskup: Papa Franjo ima ‘suštinske’ kritičare koji se, ‘po pravdi ne mogu odbaciti’

“Očigledna kontroverza” koja okružuje papa Franjinu pobudnicu o braku i obitelji, Amoris Laetitia, (Radost ljubavi) “zasjenila je mnogo dobrog u dokumentu”, rekao je nadbiskup Charles Chaput iz Philadelphije u srijedu.

No, usprkos “odlomcima velike mudrosti i ljepote o braku i obiteljskom životu”, Chaput je rekao da “osobe u vjernosti i suštini” koje su kritizirale pobudnicu zbog problema poput onog što se čini kao otvaranje vrata rastavljenima i ponovnom vjenčanima za primanje Svete Pričesti” ne mogu po pravdi – biti odbijene.”

Nadbiskup je možda mislio na četvoricu kardinala dubie i druge, kao što su potpisnici Sinovske ispravke i O. Thomas Weinandy. To je napomenuo je na trećoj godišnjoj Narodnoj skupštini filipinskih svećenika u Houstonu u Teksasu.

Chaput je rekao da je pobudnica stvorila “pastoralne izazove” o tome što znači da svećenici prate zabludjele katolike i budu milosrdni prema njima, osobito kada je u pitanju katoličko učenje o braku i seksualnosti.

“U središtu je slijedeće: za kršćane, seksualna intimnost izvan valjanog braka ne može nikada biti moralno legitimna. A Crkva određuje što je pravi brak”, rekao je. Rekao je da ključ za tumačenje pobudnice dolazi iz stavka 2. koji glasi: “Misli svećenika i teologa, ako su vjerni Crkvi, pošteni, realistični i kreativni, pomoći će nam da postignemo veću jasnoću” u rješavanju pitanja s kojima se suočavaju      današnje obitelji.

Chaput je komentirao: “Ključne riječi su ‘ako su vjerni Crkvi.’ Vjernost primljenoj i stalnoj mudrosti katoličkog učenja je najvažnija.”

Nadbiskup je rekao da su njegove vlastite smjernice o provedbi pobudnice u njegovoj nadbiskupiji zasnovane na ovom ključnom odlomku. Chaputove smjernice, objavljene u srpnju 2016., nedvosmisleno tvrde da razvedeni i civilno ponovno vjenčani katolici ne mogu primiti Svetu Pričest, osim ako se “ne suzdrže od seksualne intimnosti”. Jedan od najpopularnijih pristaša pape Franje, tadašnji odabranik za kardinala, Kevin Farrell, napao je Chaputove smjernice da uzrokuju “podjelu”.

I dok se vrte liberalna tumačenja, sugerirajući da Crkva pod papom Franjom ublažava svoje učenje o braku i seksualnosti, nadbiskup je u svom obraćanju svećenicima rekao da Isus jasno u Evanđeljima kaže kako valjani brak ne može biti slomljen.

“Najjasnije riječi Pisma o neraskidivosti braka dolaze od samog Isusa u [Evanđelju po] Mateju, 19. One se ne mogu ublažiti, reinterpretirati ili kontekstualizirati. Kršćanski brak je savez između jednog čovjeka i jedne žene. Kada je valjan, on traje do smrti jednog ili drugog supružnika. I zadatak nas kao svećenika jest da se ta istina održi kao poruka oslobođenja, čak i kada je to teško “, rekao je.

Put kojim treba ići usred “zbunjenosti”, rekao je nadbiskup, jest tumačiti dokument i ključne pojmove tako da su “u skladu s magisterijem prethodnih papa”.

“Praćenje” se mora tumačiti kao vođenje ljudi “u pravom smjeru – nježno, ali iskreno govoreći istinu s ljubavlju”.

“Nikome ne čini dobro ako ga “pratimo” niz liticu, ili još gore, do kobnog odvajanja od Boga. Ne možemo jednostavno potvrditi ljude u njihovim pogreškama. Sveto Pismo jasno je o ispravnim i pogrešnim spolnim odnosima i ponašanju. Slabi smo učenici, ako nam nedostaje hrabrosti govoriti istinu kako ju je Crkva uvijek razumijevala”, rekao je.

“Milost”, koja “ovisi o postojanju pravde i istine”, mora se tumačiti kao da nikada ne isključuje “pažljivi moralni zaključak o ispravnom i pogrešnom”, kazao je.

Postoje stalne istine o ljudskoj prirodi, seksualnosti, ponašanju i odnosima. Te istine se odnose na sve nas, u svim okolnostima, a pravda uključuje življenje prema tim istinama”, dodao je.

“Brak” nikada ne smije biti tumačen kao “jednostavno ‘ideal”- što “ima tendenciju otvaranja vrata izgovorima, a zatim normaliziranju neuspjeha “- nego kao “trajnu, ljubavnu vezu između muškarca i žene, koja je otvorena novom životu.”

“Moramo se boriti za to, a ne kolabirati – poput toliko drugih kršćanskih zajednica – u zbrku društva koja se temelji na kompromisima, izgovorima i alibijama. To je poruka koju trebamo propovijedati i podučavati”, rekao je.

Nadbiskup je završio svoj govor ohrabrivanjem svećenika, da iako će Crkva vjernih “vjerojatno biti manja, siromašnija i praznija od prestiža”, ne bi trebali izgubiti nadu.

“Bog nas ne traži da spasimo Crkvu ili popravimo svijet. To je u njegovim rukama. Ono što on traži je puno jednostavnije i važnije. On traži od svakoga od nas kao svećenika da budemo vjerni, i da budemo njegova iscjeliteljska prisutnost Njegovom – i našem – puku “, rekao je.

Usred zbunjenosti traži od nas da govorimo i živimo istinu. Usred sukoba traži od nas da budemo mirotvorci. Usred nevolje, on nas traži da budemo izvor nade”, dodao je.

Chaput je rekao da bez obzira na to koliko “nerazumljivi ili nepopravljivi problemi nekog braka ili obitelji mogu biti, svećenik koji sluša i savjetuje duhom milosrđa kojeg vodi istina čini ono što ga je Bog pozvao da učini: biti prisutnost Božje ljubavi na svijetu.”

“Nema veće misije milosti od toga, i nema veća radost u životu svećenika”, rekao je.

https://www.lifesitenews.com/news/pope-francis-critics-cant-in-justice-be-dismissed-u.s.-archbishop

Pravila komentiranja: HKZ cijeni i potiče komentare čitatelja. Komentare ipak treba ograničiti na temu, da budu precizni i jasni, poželjno bi bilo da se podupru činjenicama, u svrhu davanja novih informacija ili produbljivanja postojećih.
Ovaj prostor nije namijenjen da bi se na njemu vrijeđalo bilo koga, niti je namijenjen za širenje osobnih duhovnih iskustava, također nije namijenjen za učestalo osobno blogiranje niti za teološke rasprave među komentatorima. Nije tajna da postoje uljezi koji mogu napraviti štetu, zbog toga neke komentare moramo brisati. Ako ispunjavaju ova pravila, objavljeni komentari ne moraju nužno odražavati stajalište HKZ-a.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *