Argentinska časna sestra kaže da papa zagovara kontracepciju. Opet.

Poznata Argentinska časna sestra rekla je da joj je papa Franjo rekao da nekoliko oblika kontracepcije može biti dopušteno kako bi se žene koje žele izbjeći trudnoću zaustavile od odabira pobačaja.

Nedavno se ideja o papi koji promiče kontracepciju – intrinzično zlo, koje je Crkva nepogrješivo osudila – činila nemogućom. Ali posljednjih godina smo vidjeli više naznaka da su za Franju postojeće granice moralnog učenja previše krute.

Godine 2016., za vrijeme panike kako virus Zika uzrokuje ozbiljne poremećaje kod beba zaraženih žena, Franjo je pružio ruku. Na pitanje izvjestitelja da li bi Crkva mogla “uzeti u obzir pojam ‘manjeg od dva zla’, kao odgovor na prividnu zdravstvenu krizu, Papa je bacio ono što se u to vrijeme činilo kao teološka neutronska bomba:

Papa Franjo: pobačaj nije manje od dva zla. To je zločin. Baciti nekoga da bi spasio drugoga. To je ono što mafija radi. To je zločin, apsolutno zlo. što se “manjeg zla” tiče, izbjegavanja trudnoće, govorimo u smislu sukoba između pete i šeste zapovijedi. Pavao VI., veliki čovjek, je u teškoj situaciji u Africi, dopustio redovnicama korištenje kontracepcije u slučajevima silovanja.

Nemojte brkati zlo izbjegavanja same trudnoće, s pobačajem. Pobačaj nije teološki problem, to je ljudski problem, to je medicinski problem. Ubijate jednu osobu da biste spasili drugu, u najboljem slučaju. Ili da živite udobno, ne? Protiv Hipokratove prisege koju liječnici moraju prisegnuti. To je zlo u sebi i samo po sebi, ali u početku nije religiozno zlo, ne, to je ljudsko zlo. Očigledno, kao i sa svakim ljudskim zlom, svako ubojstvo je osuđeno.

S druge strane, izbjegavanje trudnoće nije apsolutno zlo. U nekim slučajevima, kao u ovome, kao što sam spomenuo blaženog Pavla VI., bilo je jasno. Također bih pozvao doktore da rade sve kako bi pronašli cjepiva protiv tih dvaju komaraca koji prenose ovu bolest. Na tome treba raditi.

Tako sada, danas, imamo slučaj 77-godišnje sestre Marte Pelloni, poznate argentinske časne sestre i samozvane feministkinje. “Infocatolica” opisuje je kao “profesoricu, rektoricu i argentinsku redovnicu Kongregacije terezijanskih karmelićanskih misionarki”. Danas je, sestra Pelloni, koja se protivi pobačaju, rekla u radio intervjuu da je papa razgovarao s njom i preporučio dodatne opcije pomoći ženama koje ne žele trudnoću kako bi se izbjegao abortus.

“Papa Franjo, govoreći o ovoj temi, rekao mi je tri riječi: kondom, prolazno, nepovratno”, rekla je sestra Pelloni, navodno u odnosu na tri tipa kontracepcije koju bi pod određenim okolnostima smatrao dopuštenim. Prvi je kondom. Drugi, kojeg je rekla da je opisao kao “prolazno”, bio bi “dijafragma”. “I kao posljednje sredstvo”, rekla je, “to je ono što savjetujemo ženama na selu koje služimo pošto imamo fondaciju za seljaštvo, tubektomija”- potonji je (više ili manje) “nepovratan”.

Ove metode, tvrdi sestra Pelloni, nisu abortivne ili destruktivne za ženu – zanimljiva tvrdnja, s obzirom na to da se tubektomija smatra trajnom metodom, obzirom da se postupci reverzije ne pokazuju uvijek uspješnima.

Kao što je to često slučaj, ovdje imamo prepričavanje duboko kontroverznih riječi koje je papa iskreno i privatno izgovorio nekoj drugoj osobi koja ne osjeća nikakvo neslaganje da se to podijeli.

Pitanje će stoga biti, kao i uvijek: je li izvor vjerodostojan?

Teško je dokumentirati odnos njih dvoje; nisam mogao naći niti jednu fotografiju kako stoje zajedno, smiješeći se za kameru. Ali orbite Pelloni i Bergoglia zasigurno su se preklapale u Argentini, gdje je postala poznata po borbi protiv krijumčarenja ljudi – rad zbog kojeg je bila nominirana za Nobelovu nagradu 2005. godine. Djelo za koje je Bergoglio sigurno znao dok je bio u Argentini.

Prema knjizi Papa Franjo: razvezivanje čvorova, Paula Vallelya, Bergoglia su navodno inspirirali napori [sestre] Pelloni da se otkrije prikriveno silovanje i ubojstvo mlade Argentinke “da napiše malu knjigu Corrupción y Pecado (Korupcija i grijeh), što je tema na koju se vraćao u nekoliko navrata tijekom njegove karijere.”

Godine 2016., ovoga puta kao papa, Bergoglio se neizravno osvrnuo na Pellonijin rad u obraćanju ženskim misionarima:

“Sjećam se sestre u Argentini, izvrsne osobe, a ona još uvijek radi, gotovo istih godina kao i ja, i ona se bori protiv trgovine ljudima.”

Dakle, tvrdnje da su njih dvoje privatno razgovarali o takvim stvarima nisu nimalo nevjerojatne.

No, u ovom trenutku, pošto je prešao tolike naizgled neprijelazne linije koje blijede u daljini iza nas, možemo se samo zapitati što bi se dogodilo da ga je snimila na vrpci. Kontaktirali smo ravnatelja ureda za tisak Svete Stolice, Grega Burkea, ali nismo primili nikakav odgovor od ovog pisanja.

On govori što govori i čini što čini bez ikakve stvarne posljedice, a pastiri su očito zadovoljni što dopuštaju slobodno kretanje vukova među stadom.

https://onepeterfive.com/argentinian-nun-says-pope-advocates-contraception-again/

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *