Austrijski biskup: Ponovno vjenčani katolici, sada imaju blagoslov pape za primanje Pričesti

Biskup Benno Elbs, koji vodi dioceziju u Feldkirchu u zapadnoj Austriji, dao je intervju za Die Presse 23.12.2016.god. Obzirom na primanje Svete Pričesti za rastavljene i ponovno vjenčane Katolike, rekao je: Učenje Crkve promijenilo se do sada budući da je ona “otvorila vrata”. Ljudi su i prije činili odluke prema svojoj savjesti ali sada to mogu učiniti sa blagoslovom pape. To je ključni napredak.
Upitan o izrazitim tenzijama za vrijeme Sinode o Obitelji, koje su prethodile objavljivanju apostolske exhortacije Amoris Laetitia od pape Franje, Elbs je odgovorio da se to odnosilo na ponovno vjenčane i rastavljene Katolike. Druga točka žestokih suprotstavljanja bila je odnos prema osobama homoseksualne orijentacije -rekao je.
Za vrijeme sinode, Crkvene vođe Njemačkog govornog područja imali su veliki utjecaj na diskusiju, rekao je Elbs. Grupa je uključivala kardinala Gerharda Millera, na jednoj strani, a kardinala Waltera Kaspera i Cristopha Schonborna s druge strane. Ova posljednja dvojica imali su veliki utjecaj na primanje Pričesti za rastavljene i ponovno vjenčane.
Bili smo “jednoglasni” u svemu i papa je dosta učinio, rekao je Elbs.
Za Elbsa cijeli Amoris Laetitia je o odluci savjesti. Bilo da je to napisano ili nije potpuno je nebitno. Čitavo djelo (Amoris Laetitia) odiše duhom, da osoba može pronaći način preko svoje savjesti kako riješiti različite životne situacije, rekao je.
Dodao je: primanje Pričesti za ove osobe je pastoralna praksa već duže vrijeme. Čak i teološki. Sada ne smijemo učiniti grešku i izmisliti nova pravila. Napredak je stav koji nadilazi norme.
Na pitanje zašto Sinoda nije dozvolila umjetnu kontracepciju, biskup je odgovorio: Dokument Sinode preporučuje prirodne metode reguliranja začeća.  Način reguliranja začeća je odluka savjesti svakog para ponaosob.
Obzirom na homoseksualce, Elbs je upitan kako definira obitelj. Obitelj je mjesto gdje se podižu ljudi, rastu, postaju jači, gdje uče ono što trebaju za život. Na pitanje da li je to isto i za homoseksualce odgovorio je: Da.
Elbs je jedan od autora knjige u Njemačkoj: Gdje se Duša Uči Disati: Nova Vizija Braka i Obitelji sa papom Franjom, objavljena 2016.god.
Komentar:

Knjiga Istine 14. 01. 2014. “Dok se Moja Crkva drži Božje Riječi, vi morate ostati poslušni Mojoj Crkvi. Ali kada dođe dan kada oni s ovlaštenjem u Mojoj Crkvi više ne budu proglašavali Istinu, onda vi morate ostati poslušni jedino Meni. Jer Ja Sam Crkva. Bez Mene, vašega Isusa, ne postoji Crkva.Kada se dira u Moju Riječ i zatim prilagođava, ona više neće biti Moja Riječ. Vi jedino možete biti poslušni Pravoj Riječi Božjoj. Ukoliko slijedite ljudski stvoreno novo naučavanje, koje će zamijeniti Moju Svetu Riječ u Mojim crkvama širom svijeta, onda će Me zanijekati oni odgovorni za ovo svetogrđe. Ostanite poslušni samo onima koji proglašavaju Riječ Božju, jer ako to nije Moja Riječ onda – ona nije od Boga.”

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *