Austrijski svećenik: Prije ženskih svećenika, imat ćemo oženjene svećenike

Paul Zulehner, austrijski svećenik koji je u listopadu prošle godine pomogao organizirati inicijativu Za papu Franju, upravo je 6. siječnja 2018. dao intervju za austrijski časopis Kurier o kojem se široko raspravlja u medijima njemačkog govornog područja. Budući da je istaknuti predstavnik progresivaca njemačkog govornog područja u Katoličkoj crkvi, Zulehner predviđa da će se 2019. odobriti ređenje oženjenih svećenika. On također ukazuje na mogućnost ženskih svećenika.

Na pitanje o tome hoće li uskoro biti ženski svećenici u Katoličkoj crkvi, Zulehner odgovara sljedećim riječima:

Prije nego što dođe do ženskih svećenika, dogodit će se otvaranje katoličko-crkvene službe [sic – svećeništva] braku. Pretpostavljam da će latinoamerički biskupi odlučiti ovo na sinodi za panamazonsku regiju 2019. godine. Papa će ih vjerojatno poduprijeti. To će druge staviti pod pritisak da slijede primjer Latinoamerikanaca. Tako će se Crkva promijeniti.

Govoreći o ovom načinu rada koji se temelji na decentraliziranom načinu vladanja Crkvom, Zulehner dodaje: “Jedna od najvažnijih odluka ovoga pontifikata je da Papa pobjeđuje centralizam”. Stvari su se sada promijenile na takav način, kaže profesor pastoralne teologije, da “ono što Rim sada kaže može doći iz periferija”, nastavlja:

Rim sada odlazi u školu regija, kontinenata, biskupskih konferencija, a potom kaže: U redu, prihvaćamo to za Univerzalnu Crkvu ili, za sada, to podupiremo za regiju.

Za austrijskog svećenika taj je razvoj revolucionaran: “To je revolucija”, objašnjava, kako slijedi:

Sada biskupske konferencije traže da odluče o stvarima važnim za sebe, zatim informiraju Vatikan, a onda Papa može reći: Učinite to upravo tako!

Za Zulehnera, ova reforma govori o “Crkvi koja stiže u modernost.” Citirajući “mentora pape Franje, kardinala [Carla] Martinija”, austrijski profesor kaže: “Katolička crkva je 300 godina iza modernog svijeta.” Konkretno, ovaj novi pristup Zulehner opisuje riječima: “Nemojmo govoriti više o grijesima ljudi, nego o njihovim ranama; ne moralizirajmo, nego liječimo. “Prema viđenju ovog svećenika,” papa Franjo nije ideolog, nego pastir koji brine za pojedinca u njegovoj individualnoj situaciji “.

U tom kontekstu, Paul Zulehner smatra da je sljedeća konklava presudna: “Hoćemo li nastaviti put pape Franje?”

(Hvala Bogu što neće biti sljedeće konklave, gotovo je – komentar HKZ)

Paul Zulehner zajednički je izdavao knjige s biskupom emeritusom Fritzom Lobingerom (Južna Afrika) koji je promicatelj oženjenih svećenika, kao i ideje o ređenju žena. Kao što smo izvijestili u studenom 2017., Zulehner je tada održao govor na jesenjem okupljanju bavarskog regionalnog katoličkog odbora, gdje se već pokazao uvjerenim da će papa Franjo priznati nove oblike svećeništva.

Kao što je novinar Kuriera izvijestio na kraju ovog novog intervjua od 6. siječnja, Zulehnerova inicijativa Za papu Franju pridobila je 70.000 pristaša, a sam Zulehner trenutno se bavi organizacijom globalne mreže 175 vrhunskih teologa kako bi “davali teološke temelje za papin put”.” Cilj je nastaviti i osigurati [provođenje] Drugog vatikanskog koncila, tako da Crkva ostane na putu u modernost “.

https://onepeterfive.com/austrian-priest-female-priests-will-married-priests/

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *