Benedikt: ‘Ja sam na hodočašću’

RIM, 7. veljače 2018. Papa emeritus Benedikt XVI. poslao je rukom pisano pismo čitateljima talijanskih novina, rekavši im da “sa sporim opadanjem moje fizičke snage,  iznutra hodočastim Doma”.

Benedikt je poslao pismo Corriere della Sera nakon što je njihov stari dopisnik, Massimo Franco, kontaktirao papu emeritusa “preko privatnog kanala” rekavši da su mnogi čitatelji pitali kako je on i “kako se osjeća u svojoj pustari unutar Vatikanskih zidina,” uoči petogodišnjice ostavke 11. veljače 2013. godine.

Jučer je na Corriere della Sera u Rimu stigla omotnica s oznakom “hitna isporuka na ruku”. Franco je rekao da je sadržavao komad presavijenog papira koji je održavao još jednu zapečaćenu omotnicu koja sadrži devet redaka rukom pisanu notu potpisanu od Benedikta XVI.

Pismo, prevedeno i objavljeno u cijelosti, pojavilo se jutros na naslovnici novina. 

Dragi dr Franco,

dirnulo me da mnogi čitatelji vaših novina žele znati kako ja provodim ovo posljednje razdoblje mog života. Mogu samo reći u tom smislu da, sa sporim opadanjem moje fizičke snage, iznutra hodočastim Doma. Velika mi je milost da sam u ovom posljednjem, a ponekad i malo napornom putu, okružen takvom ljubavlju i dobrotom koju nisam mogao ni zamisliti. U tom smislu također razmatram pitanje vaših čitatelja kao pratnju kroz ovaj period. Zato ne mogu biti nego zahvalan i uvjeravam vas sve u moje molitve. Lijepi Pozdrav.

Od svoje ostavke u 2013. godini, Benedikt je živio u samostanu Mater Ecclesiae [Majke Crkve] u Vatikanskim vrtovima.

Samostan je utemeljio papa Ivan Pavao II. s namjerom da se tu useli međunarodna zajednica kontemplativnih redovnica koje će se moliti za papu i Crkvu, rotirajući jedan kontemplativni red s drugim svakih pet godina. Posljednje časne sestre koje žive u  Mater Ecclesiae, bile su benediktinske, pod pontifikatom pape Benedikta XVI.

Papa je htio ostati u Mater Ecclesiae dalje od očiju javnosti i posvetio je svoj život molitvi za Crkvu. Iako je redovito primao goste i prijatelje privatno, uključujući i proslave njegovih rođendana, ti posjeti su se smanjili posljednjih mjeseci. 

https://www.lifesitenews.com/news/benedict-xvi-i-am-on-a-pilgrimage-home

One Comment

  1. Petar

    Jedno je sigurno. Papi Benediktu mozak radi oštro i precizno. Vidi on sve što se događa i daje nam to do znanja. Doći će dan kad će on voditi Crkvu Ostatka uz pomoć Svetaca i posebno Svetog Petra. Sve je ovo napisano unaprijed nama na znanje i vjeru, kroz Knjigu Istine i sve se ispunja. Samo strpljivo i hrabro do konačne pobjede i Trijumfa Boga Oca i Sina i Duha Svetoga!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *