Benediktovo pismo: Stvarno, prisilno ili lažno?

Katolički svijet je obeshrabren pismom kojeg je (navodno) napisao Benedikt, koji je pohvalio svog nasljednika (navodnog) i proglasio “kontinuitet između dva pontifikata”.

Tekst je napisan vezano za niz knjiga koje je nedavno objavila Vatikanska knjižnica pod naslovom “Teologija pape Franje.”

Serija, prema pismu, “s pravom pokazuje da je papa Franjo čovjek duboke filozofske i teološke formacije”.

Što ćemo napraviti s ovim? Je li stvarno? Je li bilo prisilno? Je li lažno?

Svakako, postoje određeni vidljivi aspekti Bergoglija koji stoje u oštroj suprotnosti Benediktovom pontifikatu. Prvo što dođe na pamet odnosi se na pitanje Svete Pričesti za one koji namjeravaju ustrajati u preljubu i bludu. Drugo bi bili njihovi stavovi o liturgijskim pitanjima.

Ipak, i Ratzinger i Bergoglio su izrezani iz iste koncilske tkanine; tkanina utkana u temeljeno nepravilne niti koje se lako mogu prepoznati.

To uključuje stvari poput pretjeranog poštovanja prema čovjeku, slabije slike Isusa Krista i iskrivljenog pogleda na Njegovu Crkvu i misiju koju je Krist dao Crkvi.

Sagledajmo: Franjo gura teologiju Majke Zemlje i radikalne zaštite okoliša. Otišao je tako daleko da se zalaže za podršku Crkve Ciljevima održivog razvoja Ujedinjenih naroda.

Godine 2008. Benedikt se obratio Ujedinjenim narodima:

Doista, pitanja sigurnosti, razvojni ciljevi, smanjenje lokalnih i globalnih nejednakosti, zaštita okoliša, resursa i klime zahtijevaju od svih međunarodnih vođa zajedničko djelovanje i pokazivanje spremnosti za rad u dobroj vjeri, poštujući zakon, i promicanje solidarnosti.

Franjo je očigledno odbacio ideju Crkve koja podučava, koja se trudi da osudi pogreške po primjeru i autoritetu Krista.

On je žestoko osudio prozelitizam, čak i toliko daleko da kaže da je to “svečana glupost”. „Morate li uvjeriti drugoga da postane Katolik? Ne ne ne! Idite i upoznajte ga, on je vaš brat. Ovo je dovoljno. Idite i pomognite mu, a Isus će učiniti ostalo.“

Benedikt, govoreći 2007. godine, također donosi istu izjavu: Crkva se ne bavi prozelitizmom. Umjesto toga, ona raste  “privlačenjem” : Baš kao što Krist “sve privlači samome sebi” snagom svoje ljubavi, koja kulminira žrtvom križa, tako i Crkva ispunjava svoju misiju u mjeri u kojoj se, u zajedništvu s Kristom, ostvaruje svako njeno djelo u duhovnom i praktičnom oponašanju ljubavi njezina Gospodina!

Vjerojatno shvaćate bit.

Drugim riječima, pismo bi moglo biti vrlo realno.

Može li biti prisilno?

Podsjetimo se na Benediktove komentare za vrijeme proslave 65 godina njegova svećeništva koju je održao u bazilici Svetog Petra. Obraćajući se Franji, Benedikt je rekao:

Nadamo se da ćete moći krenuti naprijed sa svima nama na ovom putu Božanskog Milosrđa, pokazujući put ka Isusu, Isusu, Bogu.

Ovi su komentari došli manje od tri mjeseca nakon Amoris Laetitia.

Godine 1994., kao prefekt CDF-a, Benedikt je pisao o praksi Crkve o pristupu Sakramentima za razvedene i ponovno vjenčane:

U vjernosti Riječima Isusa Krista, Crkva potvrđuje da se nova zajednica ne može prepoznati kao valjana, ako je prethodni brak bio valjan. Ako se razvedeni građani ponovo vjenčaju, oni se nalaze u situaciji koja objektivno krši Božji zakon.

Moramo li vjerovati da je imao promjenu srca i sada vjeruje da je Franjo prorok milosrđa koje vodi duše Kristu? Ja ne vjerujem.

Ono što sumnjam (i iz dobrog razloga) jest da Benedikt nije slobodan izraziti se onako kako bi to želio. Pa, on nije slobodan ni ići tamo gdje želi ići!

Ne zaboravimo još jedno pismo koje je Benedikt nekako uspio predstaviti pred očima svijeta 2014. godine, u kojem je izjavio:

Moje stanje kao ‘klauzurnog redovnika’ ne dopušta mi izvanjsku prisutnost. Ostavljam svoju klauzuru samo u posebnim slučajevima, [kada] me osobno pozove papa.

U kojem je dijelu svoje tzv. “Ostavke” Declaratio čak nagovijestio da je odabrao da bude “klauzuran” i da treba dopuštenje izaći?

To je očigledno, ovo najnovije pismo je vrlo lako moglo biti prisilno.

Može li biti lažno?

Molim … To je isti Vatikan koji je orkestrirao veliku prijevaru u vezi s Trećom tajnom Fatime 2000. godine.

Pismo bi sigurno moglo biti lažno.

Jedini ljudi koji i na tren misle da je Jorge Bergoglio “čovjek duboke filozofske i teološke formacije”, su oni koji to očajnički žele vjerovati.

Do ovog trenutka čak i njegovi najcjenjeniji navijači su priznali da on nije takav.

Teologija pape Franje serija je očito ništa više od sramote i prilično transparentan pokušaj od strane neprijatelja Crkve kako bi Bergoglijeva bogohulna i heretička agenda dobila izgled katoličanstva.

https://akacatholic.com/benedicts-letter-real-forced-or-fake/

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *