Bergoglio: Biblija je mit koji nam pomaže da dođemo do spoznaje

Mnogima je promakla još jedna heretična izjava koju je Jorge Bergoglio dao prilikom njegovog intervjua prije par tjedana. Naime, u istom intervjuu u kojem je zanijekao postojanje Pakla kao mjesta vječne osude, Bergoglio je također napao Bibliju sablažnjivo govoreći o Svetom Pismu kao o mitu koji nam pomaže da dođemo do spoznaje, niječući povijesnost stvaranja svijeta onako kako stoji u Knjizi Postanka.

 

Prenosimo iz intervjua:

 

Pitanje: Znanost podučava ideju da veliki prasak označava početak vremena i svemira. Ali Biblija nam daje ideju da je Bog stvorio svemir. Koje je vaše vlastito tumačenje početka vremena?

Knjiga Postanka nije prva koja je zapisana u Bibliji. Prva je bila Knjiga Izlaska ili je možemo nazvati iskustvom oslobođenja Izraela. Dakle, kako stvari počinju? Ovdje ću upotrijebiti riječ, ali molim vas da je interpretirate ispravno. To je mitski jezik, ali ne u smislu praznovjerja, već mit kao način spoznaje. Mit je također način spoznaje stvari. Zanimljivost u vezi s biblijskim jezikom nije da je počeo ovako ili na način na koji se kaže, nego da je postojao na početku i da je postojao razvoj u stvaranju. Kad je Bog stvarao, nije stvorio stvari u savršenstvu, ali je stvorio proces i to je ono što vidimo u Bibliji. Ali sedam dana je simbolično i to je stoljećima proces, a ovo je na neki način prepričavanje povijesti Izraelovog egzodusa. To je prepričavanje koje govori o spasenju ljudske rase od kaosa kozmosa.

Čak i dijete koje je upravo završilo prve razrede vjeronauka (normalnog, istinskog vjeronauka) čitajući Bergoglijev odgovor osjetit će nelagodu od načina kako on govori o Svetom Pismu. To što upozorava „molim vas interpretirajte ispravno“ samo najavljuje da slijedi skandal, jer ne postoji ispravna, katolička interpretacija u kojoj se o Bibliji govori kao o mitu, čak i kada se ne misli „u smislu praznovjerja već mit kao način spoznaje“.

Crkva ne naučava da je knjiga Izlaska starija od Knjige Postanka. No ono što je puno važnije, ne smije se reći da je Sveto Pismo mit na osnovu kojega se uči vjera, ne smije se reći da je Biblija legenda koja je dijelom povijesna, niti da je alegorija ili nekakva simbolična priča. Katolici ne smiju nijekati povijesnost Biblije ili Knjige Postanka.

Također, Crkva ne uči da je Bog stvorio nesavršen svijet. Crkva uči da je Bog stvorio svijet u njegovoj savršenosti, da je u početku čovjek bio besmrtan, ali da je to izgubio počinivši grijeh te je postao smrtno biće.

Što mislite što se događa u glavi današnjeg vjernika kada čuje ovo od Bergoglija? Pa ogroman broj današnjih šatrokatolika ionako sumnja o autentičnost Biblije. Tu su posao već odradili mediji, ali i zli teolozi. Zato je „modernom“ vjerniku 21. stoljeća teško provariti biblijsku „priču“ o stvaranju svijeta. A kad još čuje da i sam „papa“ kaže da je to mit, ma zaboravi tu Bibliju, dosta više! Tako nas lažni prorok priprema na skoro uklanjanje Biblije, kako bi se dalo prostora antikristovoj knjizi.

O ovom Bergoglijevom napadu na Sveto Pismo izvijestio je na svom YouTube kanalu Kennedy Hall, kanadski katolički novinar i autor katoličkih knjiga. Nismo primijetili da su drugi izvještavali na ovu temu, no kao što smo već prethodno konstatirali, čini se da je zavladala zasićenost Bergoglijevim herezama, pa ih dio komentatora zapravo već duže vrijeme ignorira. To ne pomaže spasenju vjernika, jer su mnogi od njih ionako otupili i već pomalo počinju prihvaćati mnoge hereze koje u posljednje vrijeme sve više ulaze u Crkvu. Dužnost katolika je osuditi svaku herezu koja prijeti kršćanskom puku, a osobito one koje dolaze s mjesta najviših Crkvenih vlasti jer su takve najopasnije.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *