Bergoglio dozvolio “blagoslov” homoseksualnih zajednica

VATIKAN ( LifeSiteNews ) –– Nije dugo trebalo čekati ovaj put da se oglasi Lažni prorok Bergoglio na pitanja Dubie – barem jedno od njih, koje se odnosi na blagoslov homoseksualaca i njihovih zajednica, gdje je učinkovito poručio svećenstvu da sami mogu odlučiti hoće li “blagosloviti” homoseksualne zajednice.

Dana 2. listopada petorica kardinala objavila su niz pisama koja su poslala papi Franji, izražavajući ozbiljne sumnje i zabrinutost oko Sinode o sinodalnosti i nedavnih papinskih komentara.

Potpisnici dubia su : kardinali Walter Brandmüller, bivši prefekt Papinskog odbora za povijesne znanosti; Raymond Leo Burke, bivši prefekt Apostolske signature; Juan Sandoval Íñiguez, bivši nadbiskup Guadalajare; Robert Sarah, bivši prefekt Dikasterija za bogoštovlje i disciplinu sakramenata; i Joseph Zen, bivši biskup Hong Konga.

Petorica kardinala pisala su papi 10. srpnja, a od njega su 13. srpnja primili odgovor u pismu od 11. srpnja.

NARUČNO: @Pontifex svećenstvu: Odlučite sami hoćete li blagosloviti homoseksualne zajednice

Papa je u pismu od 11. srpnja odgovorio na pet zabrinutosti koje su iznijeli kardinali: naime na moguće napade na doktrine Crkve, mogućnost homoseksualnih “blagoslova”, težinu učenja koja se daje Sinodi, žensko ređenje i nužnost pokajanja u sakramentalnoj ispovijedi.

Papino pismo je bilo tako “nejasno” da mu je pet kardinala ponovno pisalo 21. kolovoza, ali ovaj put nisu dobili odgovor.

Što se tiče istospolnih “blagoslova”, kardinali su napisali u svom pismu od 10. srpnja: 

Prema Božjoj objavi, potvrđenoj u Svetom pismu, koju Crkva “po božanskoj zapovijedi uz pomoć Duha Svetoga… predano sluša, predano čuva i vjerno tumači” (Dei Verbum 10): “  početku ” Bog stvori čovjeka na svoju sliku, muško i žensko stvori ih i blagoslovi da budu plodni (usp.  Post  1, 27-28), pri čemu apostol Pavao uči da je poricanje spolne razlike posljedica poricanje Stvoritelja ( Rim  1, 24-32).

Postavlja se pitanje: Može li Crkva derogirati ovo “načelo”, smatrajući ga, suprotno onome što je  Veritatis Splendor  103 naučavao, pukim idealom i prihvaćajući kao “moguće dobro” objektivno grešne situacije, kao što su istospolne zajednice, ne izdajući otkrivenu doktrinu? [Naglasak izvornik]

Pismo koje su primili od Bergoglia imalo je ukupno sedam stranica, od kojih je stranica i pol posvećena odgovoru na pitanje istospolnih “blagoslova”.

Bergoglio je dodao da takve odluke koje “tvore dio pastoralne razboritosti, ne trebaju nužno postati norma”.

To znači da bi jedna država ili biskupija mogla smatrati “pastoralno razboritim” “blagosloviti” homoseksualne parove, dok druga možda ne bi. 

“Kanonsko pravo ne bi trebalo i ne može pokrivati sve, niti bi biskupske konferencije to trebale tvrditi svojim raznim dokumentima i protokolima, jer život Crkve teče kroz mnoge kanale osim onih normativnih”, dodao je.

Kardinali odgovaraju papi

Upravo zbog primitka ovog Bergoglievog pisma pet dubia kardinala objavilo je svoju korespondenciju od 21. kolovoza, uz redak: „S istom iskrenošću kojom ste nam odgovorili, moramo dodati da Vaši odgovori nisu riješili sumnje koje smo podigli, ali su ih, ako išta, produbili.”

U drugom su pismu naveli da bi svaki “blagoslov” istospolnih parova “mogao stvoriti zabunu u svakom slučaju, ne samo po tome što bi se mogli činiti analognima braku, nego i po tome što bi se homoseksualni činovi predstavljali praktički kao dobro , ili barem kao moguće dobro koje Bog traži od ljudi na njihovom putu prema Njemu.”

Petorica kardinala stoga su upitala:

Je li moguće da bi u nekim okolnostima pastor mogao blagosloviti zajednice između homoseksualnih osoba, sugerirajući tako da homoseksualno ponašanje kao takvo ne bi bilo protivno Božjem zakonu i putu osobe prema Bogu? S tim  dubiumom  povezana je potreba da se postavi još jedno: podupire li učenje općeg redovnog učiteljstva, da svaki spolni čin izvan braka, a osobito homoseksualni čin, predstavlja objektivno teški grijeh protiv Božjeg zakona, bez obzira na okolnosti u kojima se odvija i namjera s kojom se provodi ostaje važeća?

Bergoglio nije odgovorio na ovo pitanje. 

Katoličko učenje o istospolnim ‘blagoslovima’

U svojoj prvoj poslanici Korinćanima  , sveti Pavao navodi da su homoseksualne radnje grešne, objašnjavajući da “ni bludnici, ni idolopoklonici, ni preljubnici” neće “nasljedovati kraljevstvo Božje”, nego, prema njegovoj poslanici Rimljanima , oni koji prakticiraju homoseksualnost dobit će “osobno dužnu kaznu za svoju grešku”.

Pod vodstvom kardinala Ratzingera 1986. godine Kongregacija za nauk vjere (CDF) izdala je  dokument  kojim biskupe upućuje na pastoralnu skrb za homoseksualne osobe. CDF je upozorio biskupe da osiguraju da oni i svaki “pastoralni program” u biskupiji “jasno navode da je homoseksualna aktivnost nemoralna”. 

Takav bi autentični pastoralni pristup “pomagao homoseksualnim osobama na svim razinama duhovnog života: kroz sakramente, a posebno kroz čestu i iskrenu upotrebu sakramenta pomirenja, kroz molitvu, svjedočenje, savjetovanje i osobnu brigu”, navodi CDF.

Uputa dodaje: 

Ali želimo jasno reći da odstupanje od crkvenog nauka, ili šutnja o njemu, u nastojanju da se pruži pastoralna skrb, nije niti brižna niti pastoralna. Samo ono što je istinito može u konačnici biti pastoralno. Zanemarivanje položaja Crkve sprječava homoseksualne muškarce i žene da dobiju skrb koju trebaju i zaslužuju.

Stoga posebnu brigu i pastoralnu pozornost treba usmjeriti prema onima koji imaju ovo stanje, kako ih se ne bi navelo da vjeruju da je život izvan ove orijentacije u homoseksualnoj aktivnosti moralno prihvatljiva opcija. Nije.

Godine 2021. Dikasterij za nauk vjere (DDF) – koji sada vodi kardinal Fernández – jasno je izjavio da Crkva nema “ovlast davanja blagoslova zajednicama osoba istog spola”.

DDF je naveo da “nije dopušteno davati blagoslov vezama ili partnerstvima, čak ni stabilnim, koji uključuju seksualnu aktivnost izvan braka (tj. izvan neraskidive zajednice muškarca i žene koja je sama po sebi otvorena prijenosu života) ), kao što je slučaj sa zajednicama između osoba istog spola.

Čini se da se, kako u praksi tako i u pisanju, Lažni prorok Bergoglio i njegov novi učenik kardinal Fernández nisu pomirili s konceptom “definitivne izjave” i nemogućnosti blagoslova onoga što Sveto pismo označava kao grešno.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *