Franjo: Isus nije rekao farizejima da je razvod zabranjen

Dobivamo različita izvješća o današnjoj homiliji pape Franje u Santa Marti, koja su vrlo zabrinjavajuća. On spominje pitanje farizeja o razvodu i da li je dopušten, te je komentirao reakciju našega Gospodina (Marko 10:1-12), kako slijedi:

Isus nije odgovorio je li dopušten ili nije. On ne ulazi u njihovu klasičnu kazuistiku. Jer su oni ( farizeji ) razmišljali o vjeri u okvirima „ne može„ ili „može“ – do koje točke može, a do koje točke ne može. Takva logika kazuistike: Isus u nju ne ulazi. I On Sam postavlja pitanje: Što vam je Mojsije zapovjedio? Što piše u vašem zakonu? I oni objašnjavaju dopuštenje koje je Mojsije dao da se napiše otpusnica i da se otpusti žena iz braka, i tu su oni upali u zamku, da. Jer Isus ih zove „ otvrdnula srca“; „zbog tvrdoće vašega srca, on vam je dao ovaj zakon“ i On je rekao istinu. Bez kazuistike, bez premisa. Istinu.“

Franjo je spomenuo i preljubnike s kojima je Isus opet iznova pričao i koje nije osudio. Franjo objašnjava da Isus „ odbacuje kazuistiku“. Iz ovoga konteksta proizlazi da Krist Sam ignorira Svoja Učenja.

Što je zapanjujuće u ovim komentarima je sljedeća činjenica da Evanđelje po Marku (10:3-9) vrlo jasno kaže da je Isus Krist farizejima dao upute o ispravnom putu.

„ On im reče: Što vam je zapovjedio Mojsije? Oni odvratiše: Mojsije je dopustio da se napiše otpusna knjiga i onda da se žena otpusti. Isus im odvrati: Mojsije vam je dao tu zapovijed zbog tvrdoće vašega srca. U početku stvorenja stvorio je Bog čovjeka kao muško i žensko. Zato će ostaviti muž oca i majku i prionuti uza svoju ženu, i bit će oboje jedno tijelo. Tako nisu više dvoje nego jedno tijelo. A što je Bog svezao, ne smije čovjek rastavljati.“

Papa Franjo u svojoj homiliji tvrdi da Isus Krist nije dao precizan odgovor farizejima, ali naš Gospodin ga je dao. On je objasnio ovaj zakon o razvodu do u detalje svojim Učenicima, ali je odgovorio na pitanje farizeja.

Tim više, papa Franjo, u svojoj homiliji, kaže da naš Gospodin „uvijek govori istinu“ i zatim spominje to da je Isus rekao Svojim Učenicima o zabrani razvoda. Franjo dodaje:

„Ovo je Isusov put – vrlo je jasan – to je put od kazuistike prema istini i milosrđu. Isus po strani ostavlja logiku kazuistike. One koji su ga htjeli testirati, one koji su mislili o ovoj logici da je moguća, on ih je nazvao – ne ovdje, već u drugom poglavlju Evanđelja – licemjeri. Čak i četvrtom zapovijedi, oni su zanijekali pomoć svojoj rodbini s isprikom da su dali dobru ponudu Crkvi. Licemjeri. Kazuistika je licemjerna. Ona je oblik licemjerstva. „Ti možeš, ti ne možeš“ … što onda postaje sve suptilnije, više zlo: Ja? Mogu ići do ove točke, ali odavde do ovdje, ne mogu. Ovo je zamka kazuistike.

Dok uvijek postoji manjak jasnoće u govorima pape Franje i čini tako da je teško uvidjeti, jasno i pouzdano što je mislio, on ovdje ponižava one vjernike koji žele živjeti Zakon Gospodinov koji se odnosi na ženidbu i razvod, govoreći zapravo da su oni pravi licemjeri. Papa također implicira u današnjoj homiliji da naš Gospodin farizejima nije dao jasan zakon. Štoviše ovaj posljednji navod zapravo kaže da su ova pitanja vjernih što je zabranjeno, a što dozvoljeno, već u sebi efektivno zla. Jednostavno postavljanje granica i limita ovdje se naziva „zamka kazuistike“.

Mi moramo upamtiti da je to upravo ono što nam je Gospodin dao u obliku Deset Zapovijedi i Njegovim moralnim propisima – tako da mi, u milosti, možemo imati više izobilan život. Gospodnji Zakoni su djelo ljubavi.

Pope Francis: Jesus Did Not Tell the Pharisees that Divorce is Forbidden

One Comment

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *